Dolar $
33.83
%0.12 0.04
Euro €
37.43
%0.05 0.02
Sterlin £
43.92
%0.52 0.23
Çeyrek Altın
4463.56
%0 0
SON DAKİKA
GÜNDEM Pazartesi 19 Ağustos 2024 13:04

ANKARA BEKLİYOR AMA PUTİN BAKÜ'DE

Ankara'nın uzun süredir beklediği ancak bir türlü gerçekleşmeyen Rusya devlet başkanı Vladimir Putin 'in ziyareti Ukrayna'nın Kursk saldırıları dolayısıyla uluslararası gündemin dışına çıkarken Bakü'de Aliyev- Putin buluşması gerçekleşti..

Ankara bekliyor ama Putin Bakü'de

Azerbaycan başkentinde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından karşılanıp ağırlanan Putin’e Ermenistan’la tıkanan barış anlaşması, Zengezur Koridoru, Hazar Denşizi petrol /doğal gaz işletme haklarına ilişkin sorunları gibi öncelikli konular hakkında ayrıntılı bilgi sunuldu.

Putin Ankara ziyaretinin gerçekleşmemesinin arkasında ne var?

Bu vesileyle Ankara ve Moskova’da gerçekleşmeyen Erdoğan- Putin buluşması üzerine spekülasyonlar yapılmaya devam ediyor. Abartılı yorumlara itibar edenler Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Putin hakkında geçtiğimiz yıl Mart ayında Putin aldığı tutuklama kararının Kremlin tarafından Putin’in ülke dışına gerçekleştireceği seyahatlerin programlanmasını  zorlaştırdığı, bu kapsamda NATO üyesi diğer ülkeler gibi Türkiye’nin de ‘riskli’ görüldüğü değerlendirmesini yapıyorlar. Ankara’nın Putin hakkında böyle bir karar alma düşüncesi; ne de niyeti var, ama Moskova UCM nezdinde İsrail’le ilgili açılmış davaya müdahil olmak için girişimde bulunan Türkiye’nin ekonomik zorluklarını aşmak için destek beklediği ABD, NATO, AB ve müttefikleri tarafından örtülü/açık baskılanabileceği endişesini gözardı ederek karar alamıyor.