SON DAKİKA
Umut ÇELİK | Teknoloji Perşembe 16 Mayıs 2024 10:26

AMAZON WEB SERVİCES AMAZON Q'YU GENEL KULLANIMA SUNDU

Amazon Q, Amazon Q Developer ile geliştiricilerin zaman ve emek tasarrufu elde etmesini desteklerken, Amazon Q Business'ın yeni özelliği Amazon Q Apps, çalışanların günlük görevleri kendi yapay zeka uygulamalarını oluşturarak otomatikleştirmelerini sağlıyor. Halihazırda çalışanlarının iş yapma şeklinde dönüşüm yaratmak için Amazon Q'yu kullanan şirketler arasında GoDaddy, Smartsheet ve Toyota yer alıyor.

Amazon Web Services Amazon Q'yu genel kullanıma sundu

AWS Yapay Zeka ve Veri Başkan Yardımcısı Dr. Swami Sivasubramanian konuyla ilgili şunları söyledi: "Amazon Q, geliştiricilerin daha üretken olmalarına ve kurumsal kullanıcıların karar alma süreçlerini hızlandırmalarına yardımcı olan sektör lideri doğruluk, gelişmiş yetenekler ve sınıfının en iyisi güvenlik özellikleriyle günümüzde mevcut olan en yetenekli, üretken yapay zeka destekli asistandır. Bu servisi re:Invent'te duyurduğumuzdan bu yana geliştiricilerin ve kurumsal kullanıcıların elde ettikleri üretkenlik kazanımlarına hayran kaldık. İlk göstergeler, Amazon Q'nun çalışanların işlerinde yüzde 80'den fazla daha üretken olmalarına yardımcı olabileceğine işaret ediyor. Gelecekte sunmayı planladığımız yeni özelliklerle bunun artmaya devam edeceğini düşünüyoruz.”

Amazon Q hakkında daha fazla bilgi edinmek için aws.amazon.com/q adresini ziyaret edebilirsiniz.  

Amazon Q Developer, geliştiricilere destek sağlıyor

Geliştiriciler bize zamanlarının yalnızca yüzde 30'unu (veya daha azını) kodlamaya ayırdıklarını, geri kalanını ise sıkıcı ve tekrarlayan görevleri yerine getirerek geçirdiklerini söylüyor. Bu görevler, internette en iyi uygulamaları araştırmak veya belgelere, forumlara ve çalışma arkadaşlarınıza danışarak işlerin nasıl yürüdüğünü öğrenmek olabilir. Geliştiricilerin ayrıca altyapıyı ve kaynakları yönetmeleri, hataları giderip sorun çözmeleri ve operasyonel maliyetlerini anlamaları da gerekiyor. Proje değiştirdiklerinde, programlama mantığını anlamak için mevcut kod tabanını öğrenmek için zaman harcamak zorunda kalıyorlar. Son olarak, kodu test etme ve yeniden düzenleme, uygulamaları yükseltme, hata ayıklama ve optimizasyon, güvenlik açığı taraması yapma ve uygun güvenlik düzeltmelerini zamanında uygulayarak güvenliği sağlama gibi görevleri de bulunuyor. Şirketler, geliştiricilerinin bu kodlama karmaşasına daha az, son kullanıcıları için benzersiz deneyimler yaratmaya daha fazla zaman ayırmalarını ve daha hızlı dağıtım yapabilmelerini sağlamak istiyor.

Q, geliştiricilere ve BT uzmanlarına kodlama, test etme ve uygulamaları yükseltmeden, sorun gidermeye, güvenlik taraması ve düzeltmeleri gerçekleştirmeye ve AWS kaynaklarını optimize etmeye kadar geniş bir yelpazede tüm görevlerinde yardımcı oluyor. Amazon Q’nun sunduğu gelişmiş ve özel üretken yapay zeka özellikleri başlıca şöyle:

  • En doğru kodlama önerileri: Amazon Q, neredeyse gerçek zamanlı kod önerileri ve tavsiyeleri oluşturarak geliştiricilerin daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde çalışmalarına yardımcı oluyor. Blackberry, BT Group ve Toyota gibi müşteriler, geliştirici üretkenliğini artırmak ve kuruluşlarında inovasyonu hızlandırmak için Q'yu kullanıyor. Amazon Q Developer, çok satırlı kod önerileri gerçekleştiren asistanlar için sektördeki en yüksek kod kabul oranlarına sahip; BT Group Q'nun kod önerilerinin yüzde 37'sini, National Australia Bank ise yüzde 50’sini kabul ettiklerini bildiriyor. Q ayrıca, daha alakalı ve kullanışlı kod önerileri sağlamak için müşterinin dahili kod tabanından güvenli bir şekilde yararlanan güçlü bir özelleştirme yeteneğine de sahip. Bu yetenek sayesinde Q, kodunuz üzerinde uzmanlaşıyor ve zamandan daha da fazla tasarruf etmek için daha uygun öneriler sunuyor. Q, özelleştirmeleri tamamen gizli tutuyor ve altta yatan temel model (FM) bunları eğitim için kullanmıyor, böylece müşterilerin değerli fikri mülkiyetleri korunmuş oluyor. 
  • Amazon Q Developer Agents: Q, özelliklerin uygulanması, belgeleme ve kodun yeniden düzenlenmesinden yazılım yükseltmelerinin gerçekleştirilmesine kadar bir dizi görevi otonom olarak yerine getirebilen, agents (görev yürüten aracılar) adı verilen benzersiz bir yeteneğe sahip. Geliştiriciler, Amazon Q'dan bir uygulama özelliği yerine getirmesini isteyebiliyor (örneğin, bir sosyal paylaşım uygulamasında "favorilere ekle" özelliği oluşturmasını istemek) aracı da mevcut uygulama kodlarını analiz ederek adım adım bir uygulama planı oluşturuyor. Geliştiriciler, aracı uygulamaya koymadan önce planı gözden geçirmek ve yinelemek için aracıyla birlikte çalışabiliyor, birden çok adımı birbirine bağlayabiliyor ve kaynak dosyalar, kod blokları ve test paketleri üzerinde güncelleştirmeler uygulayabiliyor. Bu görevleri yerine getiren Q, kodlama yeteneklerini kıyaslayan bir veri seti olan SWE-Bench Leaderboard'da yüzde 13,4 ve SWE-Bench Leaderboard'da (Lite) yüzde 20,5 puan alarak bugün mevcut olan yazılım geliştirme asistanları arasında en yüksek puanları elde etti.

 

Uygulama yükselmek için harcanan aylarca hatta yıllarca zamandan tasarruf sağlamak için Q, tüm yükseltme sürecini otomatikleştirebiliyor ve yönetebiliyor. Şu anda halihazırda Java dönüşümleri mevcut ve yakında Windows’tan Linux’a geçişi kolaylaştırmak için .Net dönüşümleri de kullanıma sunulacak. Bunun için geliştiricilerin entegre geliştirme ortamlarında (IDE) Amazon Q'dan projelerini "dönüştürmesini" istemeleri yeterli, ondan sonra aracı, uygulama kaynak kodunu analiz ediyor, hedef dilde veya sürümde yeni kod oluşturuyor, testleri yürütüyor ve tüm kod değişikliklerini tamamlıyor. Amazon'daki beş kişilik bir ekip Q’yu kullanarak 1.000'den fazla üretim uygulamasını Java 8'den Java 17'ye sadece iki günde yükseltti (uygulama başına ortalama süre 10 dakikadan az oldu), böylece aylarca zaman tasarrufu sağlandı ve uygulama performansı iyileştirildi. Daha önce bu uygulamaların çoğunun yükseltilmesi her biri için birkaç gün sürüyordu.

  • Sınıfının en iyisi güvenlik açığı taraması ve düzeltmesi: Q, açığa çıkan kimlik bilgileri ve log dosyası enjeksiyonu gibi tespit edilmesi zor güvenlik açıkları için kodu tarıyor. Tek bir tıklamayla uygulama koduna göre uyarlanmış düzeltmeleri otomatik olarak önererek geliştiricilerin düzeltmeleri hızlı bir şekilde güvenle kabul etmelerine olanak tanıyor. Q'nun güvenlik tarama yetenekleri, popüler programlama dillerinin çoğunda tehdit algılama konusunda önde gelen, kamuya açık olarak karşılaştırılabilen araçlardan daha iyi performans göstererek, geliştiricilerin uygulamalarının güvenliğini ve kod kalitesini önemli ölçüde artırmaya yardımcı oluyor.
  • AWS uzmanı olan Q, AWS ortamınızı optimize etme konusunda da uzman: AWS konusunda uzman olan Amazon Q Developer, BT uzmanlarının bulut ortamlarını optimize etmelerine yardımcı olmanın yanı sıra hataları ve ağ sorunlarını algılayıp çözmek, bulut sunucularını seçmek, yapılandırılmış sorgu dili (SQL) sorgularını optimize etmek, işlem hatlarını ayıklamak, dönüştürmek ve yüklemek ve uygulama mimarisi hakkında rehberlik sağlamak gibi görevler de gerçekleştiriyor. Amazon Q Developer, müşterilerin bulut ortamlarını optimize etmelerine daha fazla yardımcı olmak için müşterilerin AWS hesap kaynaklarını ve yapılandırmalarını listelemelerine yardımcı olan, fatura bilgilerini ve eğilimlerini analiz eden ve böylece hesaplarını yönetmelerini kolaylaştıran yeni bir özellik sunuyor. Örneğin, BT uzmanları "Şu anda ABD Doğu 1'de hangi bulut sunucular çalışıyor?" veya "S3 klasör şifrelemem nedir?" ya da "Geçen ay bölgeye göre EC2 maliyetlerim ne kadardı?" diye sorduğunda Amazon Q Developer, kaynakları ve ayrıntıları daha fazla bilgi edinebileceğiniz bağlantılarla birlikte özet bir yanıtta listeliyor.
ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR

ajet 160x600