Dolar $
32.4
%-0.25 -0.08
Euro €
34.75
%0.01 0
Sterlin £
40.8
%0.38 0.15
Çeyrek Altın
3949.81
%-0.89 -35.16
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Altın Salı 16 Nisan 2024 09:00

ALTIN ZAMANI

ABD'de Mart ayı perakende satışlarının %0,3 artması beklenirken %0,7 artış kaydetmesi Fed'in aceleci davranmayacağı yönündeki beklentileri güçlendirmesiyle bu sabah Asya borsaları düştü ve dolar beş ayın en yüksek seviyelerine tırmandı.

Altın zamanı

ABD'de Mart ayı perakende satışlarının %0,3 artması beklenirken %0,7 artış kaydetmesi Fed'in aceleci davranmayacağı yönündeki beklentileri güçlendirmesiyle bu sabah Asya borsaları düştü ve dolar beş ayın en yüksek seviyelerine tırmandı. CME FedWatch Tool'a göre piyasalar artık faiz indirimlerinin başlangıç noktası olarak Haziran yerine Eylül'ü fiyatlıyor ve de yılın başındaki 160 baz puanlık gevşeme beklentisinden 45 baz puanlık indirime döndüler.

Artan jeopolitik gerilimler risk algısını kontrol altında tutarak altın ve petrol fiyatlarını yükseltirken, veriler Çin ekonomisinin yıllık bazda %5,3 büyüyerek beklentileri kolaylıkla aştığını gösterdi. Çin'den gelen veriler, uzun süren emlak krizi karşısında talebi ve güveni artırmaya çalışan politika yapıcılar için güzel bir işaret oldu.

Altın, ABD'de beklenenden yüksek enflasyon ve jeopolitikten Kasım başkanlık seçimlerine, para politikası ve piyasaların buradan nereye gideceğine kadar her şeye ilişkin genel kaygının ortasında son zamanlarda çıkış yapıyor. Piyasaların, riskten kaçınma, kaldıracı azaltma, riskten korunma ve riske maruz kalmanın geniş çapta yönetilmesi ile uğraşmasına neden olurken yeni gözde altın oluyor.

Altın tarihsel olarak bir enflasyon riskinden korunma aracıdır. Ancak bu aynı zamanda yatırımcıların statükonun istikrarı konusunda endişelendiklerinde başvurdukları bir konu. Batı ile Çin arasındaki ticaret gerilimi artıyor. Bu arada, Ukrayna'da savaşın patlak vermesinin ardından doların silah haline gelmesi, başta Çin olmak üzere birçok ülkede, Amerika'nın mali gücüne karşı önlem olarak Hazine bonosu satma ve altın satın alma hamlelerini hızlandırdı.

Bu sadece faiz oranı meselesi değil. İnsanlar yeni bir dünyaya karşı kendilerini koruyorlar. Çin'in elindeki ABD mali varlıklarının gayri safi yurt içi hasılasının payı olarak, ülkenin 2001'de Dünya Ticaret Örgütü'ne katıldığı zamanki seviyesine geri döndüğünü belirtiliyor.

1971'de dönemin başkanı Richard Nixon, ABD'yi altın standardından çıkardığında, aynı zamanda ithalata da yüzde 10'luk bir gümrük vergisi koydu. Bu, ABD yapımı malları döviz kuru dalgalanmalarından korumak için doların bir tür resmi olmayan devalüasyonuydu. Donald Trump, elbette, ikinci bir başkanlık dönemine seçilmesi halinde genel olarak yüzde 10'luk bir ithalat vergisi teklif etti. Bu, ABD yapımı malları döviz kuru dalgalanmalarından korumak için doların bir tür resmi olmayan devalüasyonu. Beyaz Saray'ı kim kazanırsa kazansın dolarda bir miktar değer kaybı görmek beni şaşırtmaz. Bu da doların zayıflamasıyla yükselme eğilimi gösteren altın için iyi olur.

Altın konusunda yükselişe geçmenin son nedeni, hızla sürdürülemez hale gelen ABD borç ve açığına ilişkin tablodur. Kongre Bütçe Ofisi'nin en son tahminleri, ABD borcunun bu yılın sonuna kadar GSYİH'nın yüzde 99'una ulaşacağını ve 2054 yılına kadar bu oranın yüzde 172'ye ulaşma yolunda olacağını gösteriyor. Para politikası ve piyasalarda aşırı kaosun yaşandığı bir dönem. Dünya için kötü; altın için iyi. Farklı bir sonuç çıkacağına dair umut var mı? Enflasyonun borcun bir kısmını tükettiğini hayal edebiliriz. Ancak varlık fiyatlarının ve dolayısıyla vergi gelirlerinin muhtemelen düşeceği göz önüne alındığında, daha uzun süre yüksek oranlar mali açıdan sürdürülemez bir pozisyon yaratacaktır. ABD bütçesinden kesilebilecek tek şeyin faiz ödemeleri olması nedeniyle (sosyal yardım haklarında ve savunma harcamalarında kesinti yapılmasının politik olarak uygun olmaz) FED, borç ölüm sarmalından kaçınabilmesi için eninde sonunda yön değiştirmeye ve faiz oranlarını düşürmeye zorlanacak. Ancak daha kolay para şüphesiz altın için iyi olacaktır. Ekonomik ve politik paradigma değişimlerinin yaşandığı bu tuhaf anda çoğu şey öyle görünüyor.

Manşet haberleri

Çin ekonomisi 2024 yılının ilk çeyreğinde beklentileri aşan bir büyüme gösterdi. Veriler, ekonominin politikalar ve talepteki artıştan destek aldığını ortaya koydu. Resmi verilere göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Ocak-Mart döneminde yıllık %5,3 oranında büyüyerek analistlerin %4,8-,50 olan tahminlerini aştı. 2023 yılının son çeyreğinde büyüme yüzde 5,2 olmuştu. Çin ekonomisi ilk çeyrkete bir önceki çeyreğe göre %1,6 büyüdü. 2024 son çeyrekte GSYH bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,0 artmıştı.

UBS stratejistlerine göre, güçlü ABD büyümesi ve yapışkan enflasyonun birleşimi, Fed'in faiz oranlarını düşürmek yerine yüksetmesi olasılığını artırıyor. UBS'e göre borçlanma maliyetlerini gelecek yıl %6,5'e kadar yükseltiyor. Daha önce baz senaryosu bu yıl iki faiz indirimi yönünde olan UBS, şimdi enflasyonun Fed'in hedefini yakalayamaması, faiz artırımlarına geri dönülmesi, tahvil ve hisse senetlerinde derin bir satışın yaşanması olasılığının arttığını düşünüyor Fed'in ters repo imkanını kullanım Pazartesi günü keskin bir düşüş gösterdi. Fed'in ters repo imkanını kullanım, Cuma gününe göre 80,2 milyar dolar azalarak 327,1 milyar dolara geriledi. Bu, 19 Mayıs 2021'de 293 milyar dolar girişinden bu yana en düşük giriş seviyesine işaret etti. Fed'in ters repo imkanı, merkez bankası tarafından tutulan Hazine tahvilleri ile teminatlandırılmış krediler yoluyla uygun firmalardan nakit alarak kısa vadeli faizlerin altına bir taban koymak için kullanılıyor. Fed'in elindeki tahvillerin azalmasına izin vererek finansal sistemden likiditeyi çekmesi nedeniyle girişler bir süredir daralıyor.

Avrupa Bankaları, rekabet güçlerinin ve bloğun geleceğinin tehlikede olduğu uyarısında bulunarak Avrupa Birliği'nden kendilerini kritik öneme sahip "stratejik" bir sektör olarak tanımlamasını istiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bugün ABD'ye gidecek. İki isim Washington'da IMF-Dünya Bankası toplantılarına katılacak. Ekonomide atılan adımlar ile güven ve istikrar ortamı, yabancı yatırımcılara anlatılacak.

Kaynak: A1 Capital

ABONE OL