Dolar $
33.1
%0.06 0.02
Euro €
36.28
%0.13 0.04
Sterlin £
42.99
%-0.2 -0.08
Çeyrek Altın
4303.22
%0.1 4.21
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Altın Çarşamba 17 Temmuz 2024 09:00

ALTIN VE VERGİLER

ABD perakende satış verilerinin FED'in enflasyonu kontrol altına alırken resesyondan kaçınarak gevşeme döngüsüne yaklaştığı anlatısını desteklemesinin ardından Dow Jones tüm zamanların en yüksek kapanış seviyesine ulaştı.

Altın ve vergiler

A1 Capital'den yapılan açıklamaya göre, ABD perakende satış verilerinin FED’in enflasyonu kontrol altına alırken resesyondan kaçınarak gevşeme döngüsüne yaklaştığı anlatısını desteklemesinin ardından Dow Jones tüm zamanların en yüksek kapanış seviyesine ulaştı.

ABD perakende satışları, otomobil bayilerindeki gelirlerdeki düşüşün diğer yerlerdeki genel güçle telafi edilmesiyle Haziran ayında değişmedi. Bu, ikinci çeyrekteki ekonomik büyüme beklentilerini destekleyen tüketici dayanıklılığının bir göstergesi.

Ekonomik açıdan hassas küçük sermayeli şirketlerde rallilerini uzattı. Russell 2000, Nisan 2000'den bu yana en uzun yükseliş serisini yakalayarak üst üste beşinci günde yüzde 1'in üzerinde kazanç kaydetti. Bu rotasyon, faiz oranı indirimlerinin Eylül ayı gibi erken bir tarihte yapılması olasılığını vurguluyor. Küçük sermayeli şirketler, faiz oranı indirimlerinden faydalanmak için en iyi konumda olanlar ve güçlü kazançlar, dirençli bir ekonomi ve Eylül ayında faiz oranı indirimi konusunda yüksek güven üçlüsü görülüyor.

Haziran ayında işsizlik oranının 2,5 yıllık zirve olan yüzde 4,1'e yükselmesi, ekonomide önemli bir yavaşlama endişesini tetikledi ve finans piyasalarında ABD Merkez Bankası'nın bu ay faiz indirimi döngüsüne başlama ihtimalinin düşük olduğu görüldü. Temmuz ayında faiz indirimine gidilebileceği yönündeki beklentiler, Pazartesi günü Fed Başkanı Powell'ın Washington Ekonomi Kulübü'nde düzenlediği bir etkinlikte böyle bir adımın yakın olduğuna dair bir işaret vermemesi üzerine rafa kaldırıldı. Finans piyasaları Eylül ayında faiz indirimi bekliyor, ardından kasım ve aralık aylarında ek indirimler bekleniyor.

ABD Hazine tahvilleri, FED başkanı Powell'ın enflasyon göstergelerindeki son düşüşün tüketici fiyatlarının kontrol altına alındığına dair "güveni bir nebze artırdığını" söylemesinin ardından, 10 yıllık ABD faizlerini dört ayın en düşük seviyelerine iten kazanımlarını korudu. On yıllık getiriler yüzde 4,175'te sabit kalırken, iki yıllık getiriler yüzde 4,445'te.

Düşük getiriler, altının gece boyunca keskin bir şekilde yükselmesine ve genel olarak sağlam bir dolara rağmen ons başına 2.450 dolar civarındaki grafik direncini aşmasına yardımcı oldu. Euro 1,0925 dolarda sabit kaldı. Petrol fiyatları, Çin'den gelen zayıflayan talebin işaretleriyle hafif bir düşüş yaşadı. Brent ham petrol vadeli işlemleri 13 sent düşüşle varil başına 83,60 dolara, ABD ham petrol vadeli işlemleri de 13 sent düşüşle varil başına 80,63 dolara geriledi.

Yurtiçinde, asgari emekli maaşının 2 bin 500 lira artırılarak 12 bin 500 liraya (378 dolar) çıkarılmasını ve beklendiği gibi büyük çokuluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi uygulanmasını öngören bir yasa tasarısını TBMM'ye gönderildi. Maliye Bakanı'nın daha önce yaptığı açıklamaları teyit eden yasa tasarısına göre, yıllık konsolide geliri 750 milyon euronun (817,58 milyon dolar) üzerinde olan çok uluslu şirketlere asgari yüzde 15 oranında kurumlar vergisi uygulanacak. Yasa tasarısında Yurtiçi asgari kurumlar vergisi basında yer aldığı şekliyle en çok tartışılan konulardan biriydi. Özellikle Ciro üzerinden asgari yüzde 2 kurumlar vergisi. Yani işletme zarar bile etse cirosunun, örneğin yüzde 2’si oranında kurumlar vergisi ödemek zorunda olacaktı. Teklifte bu yöntemden vazgeçilmiş. Ve ödenecek kurumlar vergisinin indirim ve istisnalar düşülmeden önceki matrahın yüzde 10’undan az olmaması şeklinde değiştirilmiş. Bu, kurumlar için efektif vergi oranının yüzde 10’un altına düşmemesi amaçlanıyor.

Taşınmazlara yatırım yapan fon ve ortaklıkların, ticari mal niteliğinde olanlar dahil sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançlara sağlanan istisnada kapsam yeniden belirleniyor. Bu istisnadan, elde edilen kazançların yüzde 50’sinin öngörülen süre içerisinde ortaklarına kar payı olarak dağıtılması halinde yararlanılabilecek. Tasarı da ayrıca, yeni köprü ve otoyollar gibi kamu-özel sektör ortaklığı projelerini yürüten şirketler için kurumlar vergisi oranının yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılması da yer alıyor.

Manşete öne çıkanlar

SPK, "Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği"nde değişikliğe gitti. Buna göre, Tebliğe "Bilgilendirme dokümanları", "En uygun haberleşme vasıtası", "Fon ihraç sözleşmesi" ve "Müteahhit" tanımları eklendi. Fon, belirli bir gayrimenkule yatırım yapmak ya da belirli bir sektörde faaliyet göstermek amacıyla kurulabileceği gibi amacında herhangi bir sınırlama olmaksızın da kurulabilecek.

Karabük’te, Kardemir Karabük Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Karabük Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi.

DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Türkiye-Tayvan İş Konseyi Başkanı Necmettin Uzun, Tayvan’ın dünya çip üretiminin üçte ikisini tek başına gerçekleştirdiğini belirterek, “Türkiye’de çok cazip yatırım fırsatları var. Ortak yapacağımız yatırımla Türkiye’de üretilecek çipleri Orta Doğu, Avrupa, Türk Cumhuriyetlerine taşıyabiliriz.” dedi. –Dünya Gazetesi

Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyüme, istihdam ve enflasyonla ilgili kötümser havanın hala ortadan kalkmadığını söyledi. Geçen aydan itibaren enflasyonun ateşinin düşmeye başladığını dile getiren Erdoğan, "Sene sonunda enflasyonu hedeflediğimiz seviyelere indireceğiz." diye konuştu.

ABD Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Adriana Kugler, soğuyan ancak dirençli bir işgücü piyasasıyla birlikte enflasyonun ılımlı seyretmeye devam etmesi halinde borçlanma maliyetlerinin "bu yılın ilerleyen dönemlerinde" düşürülmesinin uygun olacağını söyledi. Kugler, özellikle enflasyon ve istihdama yönelik risklerin çok daha dengeli hale geldiği göz önüne alındığında, verilere bağımlı olunması gerektiğini vurguladı.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, seçimi kazanması halinde süresi sona ermeden ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ı görevden almayacak ve JPMorgan CEO'su Jamie Dimon'u hazine bakanı olarak düşünecek. Trump, Bloomberg'e verdiği röportajında, Kasım seçimleri öncesinde Fed'in faiz indiriminden kaçınması gerektiğini söyledi. Trump, Dimon'u Hazine Bakanlığı'ndaki en üst düzey görev için düşündüğünü söyledi.

ABD, Çin'e yönelik çip baskısını daha da sertleştirmeyi düşünüyor. Bloomberg News'in haberine göre Biden yönetimi, Tokyo Electron ve ASML Holding gibi şirketlerin ülkeye gelişmiş yarı iletken teknolojisine erişim sağlamaya devam etmesi halinde Çin için mevcut en ciddi ticari kısıtlamaları kullanmayı düşündüğünü müttefiklerine bildirdi. Haberde, ABD'nin doğrudan yabancı ürün kuralı ya da FDPR olarak adlandırılan bir önlemi uygulayıp uygulamamayı değerlendirdiği belirtildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), hizmet sektörü enflasyonunun düşürülmesinde daha fazla ilerleme kaydedilmemesi halinde İngiltere'nin faiz oranlarının daha uzun süre yüksek seyretmesi ihtimaliyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. IMF, İngiltere için 2024 büyüme tahminlerini yükseltirken, hizmet sektöründeki fiyat artışının yapışkanlığını İngiltere Merkez Bankası için potansiyel bir baş ağrısı olarak tanımladı. IMF'nin ekonomi danışmanı Pierre-Olivier Gourinchas, İngiltere'nin "biraz kalıcı hizmet enflasyonu" konusunda ABD'ye benzediğini söyledi.

Asya Kalkınma Bankası (ADB), daha güçlü iç talep ve ihracat büyümesi nedeniyle gelişmekte olan Asya için bu yılki büyüme tahminini hafifçe yükseltti, ancak bir dizi önemli seçim ve jeopolitik gerginliklerden kaynaklanan aşağı yönlü risklerin devam ettiğini vurguladı. ADB yayınladığı raporda, Asya-Pasifik bölgesindeki 46 ekonomiyi bir araya getiren gelişmekte olan Asya'da büyümenin bu yıl yüzde 5.0 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini ve bu oranın Nisan ayındaki yüzde 4.9'luk tahminin bir miktar üzerinde olduğunu belirtti.

Japonya Temsilciler Meclisi Üyesi Kono Taro, merkez bankasından yenin değerini artırmak ve enerji ve gıda maliyetlerini aşağı çekmek için faiz oranlarını artırmasını istedi. Bloomberg Televizyonu ile bir söyleşi yapan Kono, yenin dolar karşısındaki keskin düşüşünün neden olduğu sorunları vurguladı ve yurt içi fiyatlar üzerindeki enflasyonist etkisine işaret etti.

Rusya, bu yılın ve önümüzdeki yılın sıcak sezonlarında OPEC+ kotasının üzerindeki petrol arzını telafi etmek için ekstra ham petrol üretim kesintileri yapmayı planlıyor.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR