SON DAKİKA
ANALİZ Pazar 25 Ağustos 2024 02:37

ALTIN DOLAR EURO VE STERLİN KAZANDIRDI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı ortalama yüzde 1,57 kayıpla tamamladı Bu hafta yatırım araçlarından altın ve dolar kazandırdı. İngiliz sterlini de yatırımcısını sevindirdi

Altın dolar euro ve sterlin kazandırdı

Hakan DİKMEN

Bu hafta da diğer haftalar gibi ekonomi dünyası için önemli bir hafta oldu. Küresel ekonomi konusunda çalışan hemen hemen herkesin aklındaki soru, zayıflayan işgücü piyasası karşısında mevcut faiz oranlarında çeyrek puanlık bir indirimin yeterli olup olmayacağı. Fed Başkanı Powell Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, para politikasında 'ayarlama' için zamanın geldiğini belirtti. Hatta koşulların pandemi öncesinden daha az sıkı olduğunu söyledi. Önümüzdeki hafta için bu satırlar belirleyici olacaktır. Yine yaşadığımız hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası‘nın faiz kararı öne çıktı. TCMB, ağustosta politika faizini %50’de sabit tuttu. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde tutarak politika faizinin sabit kalmasına karar verirken , enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu tekrarladı.

Şimşek’in açıklaması

Haftanın başka ilginç bir haberi de hakkındaki istifa ettiği iddiaları üzerine açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Anlaşılan yapılan resmi açıklamalar yetmemiş, bir de buradan yazayım. İstifa etmedim. Dolaşıma koyulan senaryolar doğru değildir" dedi. Yani adamcağız inandırmak için oldukça çaba sarf etti. Herşey böyle komik bir şekilde ilerlerken, Türkiye'de ilk faiz indiriminin Eylül ayında gerçekleşeceğini öngören Goldman Sachs, dolara yönelimin ivme kazanması ve enflasyonist baskılardaki artışın, faiz indirim döngüsünde gecikmeye yol açabileceğini söyledi. 

Tarım araziniz varsa aman dikkatli olun Devlet üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazisini kiraya verecek. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, mülkiyeti gerçek / tüzel kişilere ait olan ve 2 yıl işlenmeyen tarım arazileri bakanlık tarafından tarımsal amaçla kiralanabilecek. Kur korumalı mevduatlarda 16 Ağustos haftasında 55,2 milyar TL'lik düşüş kaydedildi. Böylece bir önceki haftaya göre çözülme hızlandı. 

Borsa’da kayıp yüzde 1,57

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı ortalama yüzde 1,57 kayıpla tamamladı

Bu hafta yatırım araçlarından altın ve dolar kazandırdı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 1,57 değer kaybederek 9.668,10 puandan tamamladı. Endeks, hafta içinde en düşük 9.651,21 ve en yüksek 10.109,96 puanı gördü.

Aynı dönemde Borsa İstanbul Mali Endeksi yüzde 0,14 değer kaybederek 10.820,52 puan, Hizmetler Endeksi yüzde 2,85 azalışla 9.499,61 puan, Sanayi Endeksi 2,01 kayıpla 13.174,18 puan, Teknoloji Endeksi de yüzde 4,69 değer kaybıyla 12.850,99 puan oldu.

Koza Altın İşletmeleri en çok prim yapan hisse

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksine dahil hisse senetleri arasında bu hafta en çok yükselen yüzde 17,65 ile Koza Altın İşletmeleri oldu.

Koza Altın İşletmelerini, yüzde 13,13 ile Petkim AŞ, yüzde 5,47 ile Yapı ve Kredi Bankası izledi.

Söz konusu hisseler arasında en çok değer kaybedenler yüzde 11,68 ile Anadolu Efes, yüzde 10,61 ile Coca-Cola İçecek ve yüzde 9,73 ile Katılımevim Tasarruf Finansman AŞ olarak sıralandı.

Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler, 469 milyar 648,3 milyon lirayla Koç Holding, 457 milyar 800 milyon lirayla Garanti BBVA ve 407 milyar 100 milyon lirayla Türk Hava Yolları oldu.

Altın ve dolar yükseldi

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'da yaptığı açıklamaların ardından yukarı yönlü hareketini hızlandırdı ons altın, 2.518 dolara kadar yükseldi.

24 ayar külçe altının gram fiyatı geçen hafta yüzde 2,23 artışla 2 bin 748 liraya, Cumhuriyet altınının fiyatı da yüzde 3,21 değer kazanarak 18 bin 305 liraya yükseldi.

Doların satış fiyatı yüzde 0,89 artışla 34,000 lira, Euronun satış fiyatı da yüzde 2,53 yükselişle 38,0000 lira oldu.

Geçen hafta 43,4530 lira olan İngiliz sterlininin satış fiyatı, bu hafta yüzde 3,25 artarak 44,8650 liraya yükseldi.

İsviçre frangı ise önceki haftaya kıyasla yüzde 3,17 artışla 40,0460 liradan alıcı buldu.

Küresel piyasalar 

Yurt dışında Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole’da verdiği mesajlar yakından takip edildi demiştik.  Geçen haftanın ilginç bir ekonomik atılımı da Japon hanım yatırımcılardan geldi. Japon bireysel yatırımcılar yeniden Japon yeni karşısında Meksika pezosu ve Türk lirası pozisyonlar açmaya başladı. Bir başka deyişle Japon ev hanımları tekrar Türk Lirası almaya başladı. Japonya’da taze gıda hariç TÜFE temmuzda yıllık %2,7 arttı Tüketici güven endeksi ağustos ayında 76,4 oldu

Küresel piyasalarda takip edilen imalat PMI verileri, ABD’de 48, Almanya’da 42,1 ve Avro Bölgesi’nde 45,6 ile beklentilerin altında açıklandı. Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, ağustosta geçen aya göre 0,4 puan azalarak -13,4’e geriledi. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 232 bin artış göstererek beklentilere paralel gerçekleşti.

Gelecek haftanın gündem konuları 

Haftaya yurt içinde reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti ile dış ticaret dengesi verileri, yurt dışında ise Japonya'da tüketici güven endeksi ve Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE), Almanya'da büyüme ve TÜFE, Avro Bölgesinde tüketici güven endeksi ve TÜFE, ABD'de dayanıklı mal siparişler ve büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini dile getiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.600 ve 9.500 puanın destek, 9.800 ve 9.900 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti. 

Tablo Şöyle...

Türkiye – Reel Kesim Güven Endeksi, Kapasite Kullanımı

ABD – GSYH, Dayanıklı Mal Siparişleri, Kişisel Gelirler-Harcamalar, Michigan Tüketici Güven Endeksi

Avro Bölgesi – Tüketici Güven Endeksi, Reel Kesim Güven Endeksi

Almanya – GSYH, TÜFE, İşsizlik Oranı. IFO İş Dünyası İklim Endeksi (ağustos) 

Japonya – TÜFE, Sanayi Üretimi, Tüketici Güven Endeksi, Perakende Satışlar