ALTERNATİF PAZARLARA ULAŞMAMIZ GEREKİYOR
BM'nin 2021 yılını Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı ilan edilmesinin ardından üreticiler yeni pazarlara odaklandılar. - Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, "Mevcut pazarlarımızı koruyup, alternatif pazarlara ulaşmamız gerekiyor" dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2021'in Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı ilan edilmesinin ardından yeni pazarlara odaklanan ihracatçılar, ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmayı hedefliyor. Kovid-19 salgınına rağmen sektörün 2020 yılında 2 milyar 730 milyon dolar ihracat yaptığını anımsatan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, "Devletimizin aldığı tedbirler kapsamında Kovid-19 sürecinde tarım işçileri tarlaya, bahçeye gitti. Üretimde bir sıkıntı olmadı. Bu salgına rağmen ülkemize önemli döviz girdisi sağladık" dedi.
Yeni başarı hikayeleri yazacağız
Türkiye'nin dünyanın 7. büyük tarım ekonomisine sahip olduğuna dikkati çeken Sin şunları kaydetti: "Ülkemiz sebze üretiminde dünyada 4'üncü, meyvede ise 5'inci durumda. Ülkemiz bu ürünlerin korunmasında da iyi durumda. Güzel soğuk hava depolarına sahibiz. Bu yıl Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı ilan edildi. Bu yılı iyi bir şekilde değerlendireceğiz. Ülkemiz bunu yapacak güçte. Yeni başarı hikayeleri yazmak için bunları yapmamız lazım. Ayrıca mevcut pazarlarımızı koruyup, alternatif pazarlara ulaşmamız gerekiyor." Ülke olarak yeni pazarlara hazır olduklarını belirten Sin, "Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı kapsamında paydaşlarımızla, üreticilerle ve gerekli kişilerle görüşme halindeyiz. Bu işi daha verimli hale getirmek için uğraş içerisindeyiz. Bu tema kapsamında yeni pazarlar arayışı içerisinde olacağız." ifadelerini kullandı.
“Pazar yelpazemizi genişleteceğiz”
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz da yaş meyve sebze sektöründe turunçgilin en önemli alt grubu oluşturduğunu belirtti. Bu yılın, BM tarafından Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı ilan edilmesini sevinçle karşıladıklarını aktaran Kaçmaz, "Ürettiğimiz ürünlerin kalitesiyle bu temayı en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Pazar yelpazemizi genişletip, ülke ekonomisine katkımızı artırma hedefindeyiz" diye konuştu.
Sebze ve meyveleri ultraviyoleyle kurutuyor
Trakya Teknopark'taki bir şirket, 300-400 kilogram meyveyi aynı anda kapalı ortamda kurutabilen makine tasarladı. Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz ve şirket ortağı Artun Aksoy'un tasarladığı kurutma makinesi, sebze ve meyvelerin kapalı ortamda kirleticilerle temas etmeden kurutulmasını sağlıyor. Trakya Teknopark'ta kurdukları şirkette makineyi tasarlayan Türkyılmaz ve Aksoy'un "Güneşi İçine Hapseden Kurutma Makinesi Projesi", Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) hibe desteği aldı. Makine, Amerikan Patent Enstitüsünce de tescillendi.
400 kilo meyveyi kurutabiliyor
Türkyılmaz, mevcut yöntemlerle meyve ve sebzelerin kurutulmasındaki en büyük sorununun kirletici dış etkenler olduğunu söyledi. Özellikle kuru meyvelerde kalan "aflatoksin" gibi maddeler nedeniyle ihracatın büyük sekteye uğradığını belirten Türkyılmaz, "Biz de bunu öngörerek bir makine yapalım ve içerisinde güneşi simüle edelim dedik. Düşük enerjili bir ultraviyole koyarak güneşin dünyaya geldiği gibi doğal bir sistem oluşturduk" dedi. Bir ton ağırlığındaki kurutma makinesi, meyvenin büyüklüğüne ve kesilme boyutuna göre 300-400 kilogram meyveyi aynı anda kurutabiliyor. Endüstri 4.0'a uygun olarak üretilen makine, her