SON DAKİKA
DÜNYA Çarşamba 04 Eylül 2024 10:40

ALMANYA'DA HÜKÜMET COMMERZBANK'TAKİ HİSSELERİNİ AZALTIYOR

Alman hükümetinin 2008'deki finansal krizden yaklaşık 16 yıl sonra Almanya'nın ikinci büyük bankası Commerzbank'taki hisselerini azaltmayı planladığı bildirildi.

Almanya'da hükümet Commerzbank'taki hisselerini azaltıyor

Almanya Maliye Bakan Yardımcısı Florian Toncar, yaptığı açıklamada, Alman federal hükümetinin, başarılı şekilde istikrara kavuşturulan Commerzbank'taki yüzde 16,49'luk payını kademeli olarak azaltacağını belirtti.

Hisse satışının "şeffaf ve piyasa dostu" olacağını ifade eden Toncar, satışın gerçekleşeceği zamana ilişkin bilgi vermedi.

42 bin çalışanı ve 800 şubesi bulunan Commerzbank, 2008'deki küresel mali kriz sonrasında milyarlarca avroluk zarar etmiş, 18,20 milyar avro devlet yardımı almak zorunda kalmıştı.

Bunun 13,15 milyar avroluk kısmı Alman hazinesine geri ödenirken, kalan hisse paketi, Commerzbank hisselerinin dün 13,09 avroluk kapanış fiyatı üzerinden yaklaşık 2,6 milyar avroya denk geliyor.

Böylece Alman hükümeti, bankayı iflastan kurtararak, öngörülemeyen makroekonomik sonuçları olan bir domino etkisinin önlerken, bankaya kamu yardımından zarar etmiş oldu.

Almanya'nın borsada işlem gören en büyük ikinci bankası olan Commerzbank, geçen yıl 2,2 milyar avro ile 15 yılın en yüksek karını elde etmişti. Bankanın net karının 2027'ye kadar yaklaşık 3,4 milyar avroya yükselmesi bekleniyor.

Alman hükümeti, ocakta, ülkenin önde gelen şirketlerindeki hisselerini satacağını açıklamıştı. Hükümet, bu yıl Deutsche Post ve Deutsche Telekom'daki hisselerinin bir kısmını nakde çevirmişti.

ABONE OL