ALMANYA VE FRANSA KAPANIYOR
Almanya'da federal hükümet ve eyalet yönetimleri, hızla yayılan koronavirüs nedeniyle 2 Kasım'dan itibaren çeşitli sektörlerdeki işletmelerin ay sonuna kadar kapatılmasını kararlaştırdı. Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, artan vaka sayıları nedeniyle Cuma gününden itibaren ülkede yeniden sert kısıtlamaların uygulanmaya başlanacağını açıkladı. Ülkede sadece okullar açık kalacak.
Almanya'da Başbakan Angela Merkel başkanlığında toplanan eyalet başbakanları, hızla artan koronavirüs vaka sayıları karşısında kamusal yaşamı büyük ölçüde kısıtlayacak önlemler kararlaştırdı. Buna göre başta restoranlar olmak üzere gastronomi alanındaki işletmeler 2 Kasım'dan ay sonuna kadar kapalı kalacak, eğlence ve boş zamanı değerlendirme amaçlı etkinlikler de önümüzdeki haftadan itibaren Kasım sonuna kadar ülke çapında yasaklanacak. Bu önlemden lokanta, bar ve diskoların yanı sıra tiyatro, opera, konserler, fuarlar, sinemalar ve oyun salonları gibi işletmeler de etkilenecek.
Toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Merkel, alınan önlemlerin siyasi açıdan da zor bir karar olduğunu, insanları nasıl bir zorlukla karşı karşıya bıraktıklarının bilincinde olduklarını belirterek "Bunlar katı kararlar. Ama kamusal yaşamın Aralık'ta yeniden tesis edilebilmesi hedefine hizmet ediyorlar" dedi.
Alınan önlemlerin iki hafta sonra yeniden gözden geçirilerek değerlendirmeye tabi tutulacağını da belirten Merkel, kararların tüm eyalet başbakanlarının oybirliğiyle alındığına da vurgu yaptı. Daha önceki koronavirüs toplantılarında eyaletler ve federal hükümet arasında görüş ayrılıkları kamuoyuna yansımıştı.
En fazla 10 kişi yan yana bulunabilecek
Kasım ayı sonuna kadar kararlaştırılan kısıtlamalar arasında kamuya açık alanlarda sosyal temas kısıtlamaları da bulunuyor. Buna göre kamuya açık alanlarda en fazla iki ayrı haneden kişiler yan yana bulunabilecek, ancak kişi sayısı 10 ile sınırlı olacak.
Kapanma önlemleri profesyonel sporu da kapsayacak. Alman birinci futbol ligi Bundesliga dahil olmak üzere maçlar sadece seyircisiz oynanabilecek. Amatör spor ve hobi sporlarında ise önemli kısıtlamalara gidilecek. Amatör spor faaliyetlerinin yanı sıra yüzme havuzları, sauna, fitnes salonları da Kasım'da kapalı kalacak.
Federal hükümet ve eyalet yönetimleri, ayrıca işletmelere mümkün olduğu her alanda personeli evden çalıştırma talebinde bulundu.
Perakende ve toptancılık sektörü ise hijyen kurallarına uyulması ve yığılmaların engellenmesi kaydıyla açık kalacak, satış alanlarında 10 metrekare başına bir müşteri kuralına uyulacak.
Çocuk yuvaları ve okullar ise açık kalacak, alınacak koruma önlemlerine eyalet yönetimleri karar verecek.
Profesyonel spor dallarında karşılaşmalar seyircisiz oynanacak.
İşletmelere 10 milyar euroluk ek destek
Başta restoranlar olmak üzere Kasım sonuna kadar kapalı kalması öngörülen işletmelere destek için 10 milyar euroya varan mali kaynak ayrılması da kararlaştırıldı. İşletmelere yapılacak mali yardımlarda Kasım 2019'daki ciroları baz alınacak. Çalışan sayısı 50'yi geçmeyen küçük işletmeler ve serbest çalışanlara bu miktarın yüzde 75'i, daha büyük işletmelere yüzde 70'i ödenecek.
Ekonomi gazetesi Handelsblatt, hükümetin daha önce geçiş dönemi yardımları için oluşturduğu 25 milyar euroluk fondan şimdiye kadar sadece 2 milyar euronun kullanıldığına işaret ederek ek kaynağın bu fondan karşılanmasının düşünüldüğünü bildirdi. Hükümetin ayrıca, küçük ve ortak ölçekli işletmeler için bu yılın sonuna kadar öngördüğü destekleri 2021 Mart ayı ortasına kadar uzatmayı planladığı belirtiliyor.
Ekonomi ve iş dünyasında endişe
Kısmi kapanma tedbirlerine ekonomi ve iş dünyasından tepkiler gecikmedi. Almanya'nın en büyük bankalarından Commerzbank'ın baş iktisatçısı Jörg Krämer, "Ekonomiyi zarar vermeden bir lamba gibi açıp kapayamazsınız" derken Ekonomi Bakanı Peter Altmaier de alınan önlemlerin ekonomik büyümeyi yeniden frenleyebileceğini belirterek tedbirlerin sertleştirilmesi durumunda şirketlere destek sözü verdi. Mali desteğin hızlı ve bürokrasiden arındırılmış bir şekilde akması gerektiğine vurgu yapan Altmaier, özellikle salgından büyük zarar gören kültür ve etkinlik sektörüne yönelik desteklerin iyileştirilmesini planladıklarını kaydetti.
Alman Toptancılar ve Dış Ticaret Birliği (BGA) da restoranların kapatılmasını "tamamen uygunsuz" bir önlem olarak nitelendirerek bunun pek çok orta ölçekli işletme açısından "öldürücü darbe" olacağı uyarısı yaptı.
Alman Ticaret Birliği (HDE) ise toptancılar ve perakendeciler kapatılmayacak olmasına rağmen, dükkanlara alınacak müşteri sayısındaki kısıtlamalar ve insanların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmama eğilimi nedeniyle tüccarların çok zor bir duruma düşeceğini vurguladı.
Fransa da kapanıyor
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çarşamba akşamı yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında, salgının ikinci dalgasına karşı alınan yeni önlemleri açıkladı. Ülke çapında yeniden kısıtlamaların uygulanacağını duyuran Macron, önlemlerin 30 Ekim Cuma gününden itibaren yürürlüğe gireceğini ve yasakların 1 Aralık'a kadar devam edeceğini söyledi.
Macron'un açıkladığı önlemler uyarınca temel ihtiyaç amaçlı alışveriş ve doktor ziyaretleri dışında herkes evde kalacak, ayrıca mümkünse evden çalışılacak. Restoranlar, barlar ve alışveriş merkezlerinin büyük bir bölümü de kapanacak.
Mart ayında uygulanan kısıtlamalardan farklı olarak Fransa'da bu kez ilk ve orta dereceli okullar açık kalacak. Ancak okullara sıkı hijyen kuralları getirilecek. Yüksek öğrenim kurumları ise online eğitimle devam edecek.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni kısıtlamaları Ulusa Sesleniş konuşmasında halka duyurdu
"Daha ölümcül olacak"
Konuşmasında Fransızlardan mümkün olduğu kadar evde kalmalarını isteyen Macron, salgının ülkede giderek kötüleştiğini belirterek virüsün çok hızlı bir şekilde yayıldığını söyledi. Macron, ikinci dalganın birincisinden daha sert ve ölümcül olacağı uyarısında da bulundu.
Almanya kısmen yeniden kapanıyor
Fransız hükümet sözcüsü de hastanelerdeki yoğun yatak kapasitesinin iki hafta içinde ilkbahar aylarındaki duruma dönüşebileceğini söylemişti.
Günlük vaka sayısı 30 bin ile 50 bin arasında
Avrupa'da vaka sayılarının en çok artış gösterdiği ülkelerden biri olan Fransa'da son verilere göre her 100 bin kişiden 380'den fazlası enfekte. Bu oran, uzmanların belirlediği alarm seviyesinin sekiz katı. Toplam can kaybının 35 bin 541 olduğu ülkede günlük yeni vaka sayısı ise son günlerde 30 bin ile 50 bin arasında değişiyor.
Fransa'da salgının ilk ortaya çıkmasından sonra 17 Mart ve 11 Mayıs tarihleri arasında sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmış, yasağın kaldırılması ise birçok uzman tarafından erken olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.