SON DAKİKA
Otomotiv Çarşamba 04 Eylül 2024 14:33

ALMAN OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DUYARLILIK "SERBEST" DÜŞÜŞTE

Alman otomotiv üreticileri ve tedarikçilerinin duyarlılığının yeni sipariş eksikliği nedeniyle ağustosta önemli ölçüde kötüleştiği bildirildi.

Alman otomotiv sektöründe duyarlılık "serbest" düşüşte

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsünün (Ifo) İş Ortamı Anketi sonuçlarına göre, temmuzda eksi 18,5 puan olan Alman otomotiv sektörünün mevcut durum endeksi, ağustosta 6,2 puan azalarak eksi 24,7 puana geriledi.

Sektörün gelecek aylara ilişkin iş beklentisi ise eksi 29,5 puandan eksi 40,5 puana geriledi.

Enstitünün ankete ilişkin açıklamasında, Almanya'da otomotiv sektöründeki iş ortamının ağustosta gelecek 6 ay için iş beklentilerinin gerilemesi nedeniyle kötüleştiği belirtildi.

Ifo Endüstriyel Organizasyon ve Yeni Teknolojiler Merkezi Uzmanı Anita Wölfl, “Otomotiv sektöründeki duyarlılık serbest düşüşte. Alman otomotiv endüstrisindeki şirketler, özellikle yurt dışından gelen yeni siparişlerin eksikliğinden muzdarip. Bu durum artık personel planlamasına da yansıyor.” ifadelerini kullandı.

Alman otomobil üreticileri, enflasyonist baskılar, yüksek enerji maliyetleri, Avrupa'daki yavaş ekonomik büyüme ve Çinli otomobil üreticilerinin yanı sıra Tesla’nın rekabetiyle karşı karşıya bulunuyor. Ülkenin önde gelen otomobil üreticilerinden Volkswagen, 2 Eylül'de tasarruf ve maliyet azaltma önlemlerinin parçası olarak ilk defa Almanya'da fabrika kapatabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Bu arada, Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi (KBA) verilerine göre, ağustosta ülkede trafiğe kaydedilen araç sayısı bir önceki yıla göre yüzde 28 azalarak 197 bine indi. Trafiğe kaydedilen elektrikli araç sayısı ağustosta yıllık 69 düşerek 27 bine geriledi.