SON DAKİKA
Savunma Cuma 12 Kasım 2021 19:25

ALKA, EYP VE İHA TEHDİTLERE KARŞI HAZIR

Füze ve mühimmat alanında çalışmalarına devam eden Roketsan, bir yandan da yenilikçi silah sistemlerine yönelik projelerini sürdürüyor. ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi (YESS), El Yapımı Patlayıcılar (EYP) ve mini/mikro insansız hava araçlarını (İHA) etkisiz hale getirmek için etkin bir çözüm sunuyor.

ALKA, EYP ve İHA  tehditlere karşı hazır

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte, tehdit tipleri de değişiyor ve bu değişim, yeni tür savunma silahlarının kullanımını gündeme getiriyor. Örneğin, tedariki son derece kolay olan mini/mikro İHA’lar, terör eylemlerinde de giderek artan bir sıklıkta kullanılmaya başlandı. EYP düzenekleri de önemli bir tehdit olarak günümüzde kendini gösteriyor. Geleneksel ateşli silahlar ile savunma; oluşabilecek harici hasar, gereken cephane ve uzman personel ihtiyacı nedeniyle mini/mikro İHA tehdidine karşı her zaman uygulanamıyor. Dünya çapındaki eğilimlere bakıldığında da bu yeni tehdide karşı, yenilikçi savunma sistemlerinin kullanımının yaygınlaştığı görülüyor. Benzer şekilde, EYP tehdidi ile mücadele de yenilikçi çözümler gerektiriyor. Bu kapsamda, EYP’lere, mini/mikro İHA’lara ve özellikle de mini/mikro İHA sürülerine karşı savunma için en maliyet etkin çözüm olarak ALKA bir adım öne çıkıyor.

Yapay Zekâ ve otonom görevler

EYP’ler ile sabit ve döner kanatlı mini/mikro İHA’ları ve mini/mikro İHA sürülerini, etki alanı dışında imha edebilmek için geliştirilen ALKA hem elektromanyetik enerjisini hem de lazer enerjisini hedef üzerine yoğun ve hassas şekilde yönlendirerek, hedeflerin hibrit ve katmanlı bir yöntemle etkisiz hale getirilmesi sağlıyor. ALKA, kullanıcıya sağladığı elektromanyetik karıştırma yeteneği ile tek veya sürü halindeki mini/mikro İHA’ların işlevsel olarak engellenmesini; elektromanyetik ve lazer tahrip yeteneğiyle de mini/mikro İHA’ların, mini/mikro İHA sürülerinin ve EYP’lerin güvenli mesafeden imha edilmesini olanaklı hâle getiriyor.

ALKA; hedefi tespit, takip ve ayrıştırma görevlerini yapay zekâ ve derin öğrenme algoritmalarıyla otonom olarak gerçekleştirebiliyor. Bunun yanı sıra harici sistemler ile de entegre edilebilen sistem, ağ yapısı içerisinde de kullanılabiliyor. Modüler tasarıma sahip olan ALKA, kullanıcı ihtiyaçlarına göre mobil veya sabit konuşlu olarak kullanılabiliyor. Mobil sistem intikal halindeki veya sahada konuşlu birliklerin savunması ile meskûn mahal operasyonlarında, sabit konuşlu sistem ise karargâh, üs, liman, kalekol vb. kritik tesislerin nokta hava savunmasında ideal çözüm olarak öne çıkıyor.

 

Manşet kutu 

ALKA-NEW ile yeni kabiliyetler kazanacak

Roketsan mühendisleri, ALKA’nın daha etkin şekilde kullanılabilmesi için ALKA Network Enabled Weapons (ALKA-NEW) konseptini geliştiriyor. ALKA NEW; sisteme, Çoklu Lazer Silahının Ağ Merkezli Otomatizasyonu ile bir arada kullanılabilme yeteneğini sağlayacak. Böylelikle ALKA, şu kabiliyetleri de kazanacak:

·        Tek başına ve/veya ağ yapısında görev yapabilme

·        Tüm araçlarda komuta kontrol kabiliyetini yedekleme

·        Aynı noktaya çoklu lazerin “ağ yapısı içerisinde otonom odaklanması” ile hedef üzerinde istenilen tahribatı sağlayabilecek lazer gücüne ulaşılabilme

·        Birden fazla tehdide karşı Tehdit Değerlendirme ve Silah Atama (TEWA) yapılabilme, hedefleri önceliklendirilebilme ve hedeflerin tahribatını bu öncelik/sıralamaya göre yapılabilme

·        Farklı radar ve/veya elektromanyetik karıştırma sistemleri (EKS) ile entegrasyon

·        Veri Füzyonu (çoklu sensör kullanımı) ile düşük yanlış alarm oranı