ALIŞVERİŞ YAPALIM ESNAFIMIZA "CAN SUYU" OLALIM…
Pandemi nedeniyle zor günler geçiren Kapalıçarşı, Mahmutpaşa ve Mısır Çarşısı esnaflarının da aralarında bulunduğu kırk binden fazla firma, giyimden, zücaciyeye, kuyumdan gıdaya, oyuncağa kadar birçok ürün ve hizmette, 20 Mart – 20 Nisan 2021 tarihleri arasında hayat geçecek "Esnafa Can Suyu" projesi kapsamında, %70'e varan indirim uygulayacak.
Tarihi Yarımada Girişimci İşadamları Derneği tarafından “Esnafa Can Suyu” projesinin tanıtımı için Eminönü Meydanı’nda düzenlenen törende, TAYGİAD Başkanı Yusuf Yetişgin, TAYGİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Noray İşler, Kapalı Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat, birer konuşma yaparak, pandemi sonrası Tarihi Yarımada esnafının durumu ve projenin yapacağı katkılar konusunda bilgi verdiler.
20 Mart – 20 Nisan 2021 tarihleri arasında hayat geçecek “Esnafa Can Suyu” projesi kapsamında, Kapalıçarşı, Mahmutpaşa ve Mısır Çarşısı esnaflarının da aralarında bulunduğu kırk binden fazla firma giyimden, zücaciyeye, kuyumdan gıdaya, oyuncağa kadar birçok ürün ve hizmette %70’e varan indirim uygulayacak. Bu sayede halkın ilgisinin çekilerek, yapılacak alışverişler sayesinde esnafa katkı sağlanması hedefleniyor.
Törende bir konuşma yapan Tarihi Yarımada Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Yusuf Yetişgin şunları söyledi: “Hiçbir neden, cennet Türkiye’mizi hedeflerinden bir adım geriye götüremeyecek. Bu ülkenin yurttaşları olarak bu birliktelik ruhuyla korkmayacağız, yılmayacağız ve geriye bakmadan hep ileriye doğru yolumuza devam edeceğiz. Pandeminın yarattığı sorunları da ancak bu birlik ve beraberlik içinde çözebiliriz, birbirimize destek olarak aşabiliriz”
Koronavirüsün hayatımızı altüst ettiğini belirten Yetişgin, “esnaf, çarkları döndüremiyor, İşsizlik aldı başını gidiyor, vadesi gelen banka kredileri, ödenemeyen çekler, vergi borçları, bir de getirilen kısıtlamalar derken iyice çaresiz kalan esnaf hiç bir çıkış yolu bulamıyor. Üstelik bu salgının etkilerinin ne zaman tam olarak geçeceğini de bilemiyoruz” diye konuştu.
Siyasetçilere, sanatçılara, iş adamlarına ve toplumun kanaat önderlerine çağrıda bulunan Yetişgin, “Herkesi, tarihi yarımada esnafına can suyu olmaya davet ediyoruz. Gelsinler alışveriş yapsınlar, esnafımıza destek olsunlar, moral versinler.” Dedi. Ayrıca, sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımlar yaparak da destek talebini iletti.
“Desteğin ölçüsü, miktarı olmaz, önemli olan niyettir” diyen Yetişgin,” karınca kararınca, tüm halkımızdan da her türlü desteği bekliyoruz. Buradan esnafımız için dayanışma çağrısı yapıyoruz. Zorlukları beraber paylaşalım. Alışveriş yaparak esnafımıza can suyu olalım” çağrısını tekrarladı.
Esnafın iyi günlerine de değinen Yetişgin, “Bizim esnafımız yeri geldi vatandaşa taksit yaptı, yeri geldi vatandaşın parası çıkmayınca ödeme kolaylığı sağladı. Deprem gibi birçok afette, başka zor günlerde vatandaşına yardım ve dayanışma için en önde oldu… Bu gün Tarihi Yarımada esnafı tarihinin en zor dönemini geçiriyor. Kepenkler bir bir kapanıyor. Şimdi sıra vatandaşta. Gelin, esnafınıza sahip çıkın’ dedi.
Konuşmasında Mecelle’ye de atıfta bulunan Yetişgin, “Ehem mühime, elzem lazıma müreccahtır” yani en önemli olan önemliden, en gerekli olan da gerekliden üstün tutulur hükmünü hatırlattı ve devletimizin desteğini bekliyoruz, esnafımıza el uzatmasını istiyoruz dedi.
Törende bir konuşma yapan TAYGİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Noray İşler’de Suriçi’nde doğup, büyüdüğünü ve 9 yaşımdan beri Kapalıçarşı’nın içinde olduğunu anlattı ve “Eski bir Tarihi Yarımadalı ve bu bölge için çok şey yapmış birisi olarak esnafımızın hali, bizleri derinden üzüyor.” Dedi. İşler, “Tarihi Yarımada’nın Sorunları ve Çözüm Yolları” için hazırladıkları raporu, devletin ilgili birimleriyle paylaştıklarını söyleyerek, “Sağ olsunlar; Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız ve Emniyet Müdürümüz bu bölgenin sağlıklı, yaşanılabilir bir yer olması için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar.” Dedi.
Ayrıca, Ferman toprak, Tuğba Özay, Yeşim Akıncı, Canan mutluer gibi isimlerin de destek verdiği törende, Kapalı Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat, pandemi sonrası Tarihi Yarımada esnafının durumu ve projenin yapacağı katkılar konusunda bilgi verği konuşmasından sonra, Yedi Mevsim Yedi Bölge Halk Dansları Topluluğu’da sahne alarak bir gösteri yaptı. Halkın yoğun ilgisini çeken tören sonunda basın mensuplarına ve misafirlere Tarihi Yarımada’nın simge ürünlerinden lokum ikram edildi.