SON DAKİKA
Ulaşım Çarşamba 14 Ekim 2020 19:05

AKILLI ULAŞIMA MİLLİ ÇÖZÜM

Pandemi nedeniyle toplu taşıma araçlarına binmekten çekinen binlerce kişi, yerli ve Milli akıllı yolculuk uygulaması Zuppin'e yöneldi. VIP araç, otobüs, midibüs ve minibüslerle şehirlerarası yolculukta da büyük ilgi gören uygulamaya sürücü olarak katılmak isteyenlerin Ulaştırma Bakanlığı'ndan lisans almaları gerekiyor.

Akıllı ulaşıma Milli çözüm

Milyonlarca kişinin hayatına dokunan yerli ve milli yazılım atakları ses getirmeye devam ediyor. Henüz iki yıl önce İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çekirdek Girişimi olarak hayata geçen Türkiye’nin ilk yeni nesil akıllı yolculuk uygulaması Zuppin, 30 bin kullanıcıya ulaşarak rekor kırdı.  VIP araç, minibüs, midibüs ve otobüs sahipleriyle yolculuk planlayanları bir araya getiren ve Ulaştırma Bakanlığı ile entegre çalışan bu mobil uygulamanın en büyük özelliği ise araçların boş gezmesine son vererek hem doğayı koruması hem de bütçeye büyük tasarruf sağlaması.

135 bin yolcu taşındı

Uygulamanın 2 yılda geldiği noktayı ve yeni planlarını anlatan Zuppin Üst Yöneticisi (CEO) Adnan Değirmenci, Zuppin’in sadece lisanslı taşımacılara yolculuk yaptırdığını belirterek “Taşınan her yolcu Ulaştırma Bakanlığı’na bildiriliyor.  Sürücülerimiz uygulamamız üzerinden Ulaştırma Bakanlığı’nın UETDS yani Ulaştırma Elektronik Takip Denetim Sistemine geçen yıl yaklaşık 45 bin yolculuk bildirdi. Bu da ortalama 135 bin yolcu demek. 1 Haziran 2020 normalleşme döneminden sonra insanların toplu taşımadan virüs kapma korkusuyla uzak durmak istemesi, Zuppin’e olan ilgiyi arttırdı. 2020 pandemi başlangıcına kadar yüzde 200 büyüyerek 30 bin kullanıcıya ulaştık” dedi.

Hijyenden taviz yok

Kişiye veya ailelere özel araçlarla hem şehiriçi hem de şehirlerarası tamamen hijyen kurallarına uygun anlık ve rezervasyonlu yolculuk imkanı sunmaya başladıklarına dikkat çeken Adnan Değirmenci şöyle devam etti: “Şehiriçi tercihlerin yanında şehirlerarası yolculuklar için de Zuppin tercih edilmeye başlandı. İstanbul’dan yazlık bölgelere tatile gidecek uçak yolcularının yoğun taleplerini görüyoruz. Örneğin İstanbul’dan İzmir, Bodrum, Çeşme, Dalaman; Fethiye, Antalya ve Trabzon’a seyahatler çok oldu. Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları da zaman zaman bizden araç destekleri alıyorlar. Seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin, organizasyon şirketlerinin ulaşım ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Yani otel, uçak, tren bileti satan acenteler kendi sitelerinden transfer de satarak bu sayede kazançlarını da arttırabiliyor.”

Eylem planına dikkat

Adnan Değirmenci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan ‘Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na da vurgu yaparak, “Genelgede, ulaştırma altyapılarının ülkelerin ekonomik gelişimini ve refah seviyesini etkileyen en önemli unsurlardan biri olduğu belirtildi. Ayrıca bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmelerin, toplumun ulaşım anlayışı ve tarzında yeni eğilimlerin ortaya çıkmasına ve beklentilerin oluşmasına neden olduğuna dikkat çekildi. Ortaya çıkan bu eğilim ve beklentilerin karşılanmasında akıllı ulaşım sistemleri önemli rol oynuyor” bilgilerini paylaştı.

İşte katılma kuralı

Adnan değirmenci sistemlerine kayıtlı olan araç sayısının an itibarıyla 6 bin olduğuna vurgu yaparak şu bilgileri verdi: “Şu an İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa dahil 20 ilde hizmet veriyoruz. Sisteme sadece Ulaştırma Bakanlığı’ndan D2/B2/A belgelerinden herhangi birine sahip taşıma firmaları ve VIP araçları üye olup hizmet verebililiyor. Yani her VIP aracı olan ancak bakanlık lisansı olmayan üye olamıyor. Pandemi öncesi bizim sistemimize kayıtlı bir araç sahibi yaklaşık 15 bin TL kazanıyordu. Ancak bu rakam bu süreçte düştü” dedi.

ABONE OL