AKENERJİ'NİN 2025 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİSİ BELİRLENDİ
Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 3'ünü tek başına üreten Akenerji'nin 2025'e kadar uygulanacak sürdürülebilirlik stratejisi açıklandı. Türkiye ve dünyada iklim, çevre, toplum ve ekonomi alanlarındaki güncel gelişmeler doğrultusunda belirlenen strateji kapsamında aksiyon planı hazırlandı.
Buna göre sıfır atık, su kıtlığı ile mücadele, düşük karbon, üretimde inovasyon, toplumsal cinsiyet eşitliği ve gelişim odaklı insan kaynakları gibi konulardaki çalışmalarla sürdürülebilir kalkınmanın hayata geçirilmesi hedeflenecek. Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer, 4 yıllık stratejinin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından benimsenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı kaynak aldığını söyledi.
Taahhütler uygulamalarla hayata geçirilecek
Akenerji bünyesinde oluşturulan Sürdürülebilirlik Komitesi’nin kapsamlı çalışmaları sonucunda stratejilerinin kurgulandığını kaydeden Gençer, “Paydaşlarımız ile gezegenimizin ihtiyaç ve beklentilerini göz önünde bulundurarak kendimizi değerlendirmeye aldık. Yakın ve uzak çevre analizleriyle güçlü ve iyileştirilmesi gereken yönlerimizi analiz ettik ve titizlikle yürüttüğümüz sürecin ardından sürdürülebilirlik stratejimiz ile buna bağlı hedeflerimizi belirledik. BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda taahhütlerimizi uygulamalarla hayata geçireceğiz” dedi.
“2053’e kadar net sıfır emisyona ulaşacağız”
Gençer, strateji kapsamında yürütülecek çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi; “Bilim Temelli Hedefler’e taraf olunarak karbon nötr çalışmalarının desteklenmesi ve Türkiye’nin 2053 karbon nötr hedefine uyum sağlanması, ulaşımımızdan kaynaklanan karbon ayak izimizin nötrlenmesi, su kıtlığıyla mücadele kapsamında yapılacak projelendirmeler sonrası sahalarımızda mümkün olan yerlerde yağmur sularının toplanarak yeniden kullanılması, üniversitelerle iş birliğimizi güçlendirerek enerji verimliliğimizin artırılması ve her yıl belirlenen oranlarda plastik atığın azaltılmasıyla 2030’da sıfır plastik atığa ulaşılması alacağımız aksiyonlar arasında. Toplumsal cinsiyet eşitliğinde ise kadın yönetici oranımızı koruyarak enerji sektöründe kadın istihdamını artıracak çalışmalar ve iş birliklerine devam edeceğiz. Tüm uygulamalarımızın paydaşlarımız tarafından da benimsenip yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Bu doğrultuda hem çalışmalarımızı çeşitlendirecek hem de elde ettiğimiz sonuçları, 2021 dönemine ait Entegre Rapor da dahil olmak üzere şeffaflıkla kamuoyuna duyuracağız.”