SON DAKİKA
FİNANS Çarşamba 11 Eylül 2024 02:14

AK PORTFÖY, YATIRIM FONLARINDA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ!

700 milyar TL'yi aşan varlık büyüklüğü ve yenilikçi hizmetleriyle dünyanın en büyük 500 portföy yönetim şirketi arasında yer alan Ak Portföy, yatırım yönetimi alanındaki liderliğini güçlendirerek sürdürüyor. Ak Portföy, yatırım fonlarında 460 milyar TL'yi aşan varlık büyüklüğü ile de Türkiye'de sektörün açık ara lideri konumunda.

Ak Portföy, yatırım fonlarında Türkiye'nin en büyüğü!

İsa ÖZGÜLLER

Türkiye’nin lider portföy yönetim şirketi olan ve aynı zamanda dünyanın en büyük 500 portföy yönetim şirketi arasında yer alan Ak Portföy, yatırım sektöründeki dönüşümün öncülüğünü üstlenmeye devam ediyor.

Sektörün istikrarlı büyümesine paralel olarak Türkiye tasarruf ve yatırım ekosisteminin gelişimi için sürekli çalıştıklarını belirten Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “Küresel ölçekte portföy yönetimi pazarı toplam büyüklüğü 120 trilyon dolara ulaşmış durumda. Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de tasarruf sahipleri artık yatırımlarını ağırlıklı olarak yatırım fonlarıyla yapıyor. Yatırımcıların değişen beklentilerini karşılamaya yönelik sunulan yepyeni ürünlerle, portföy yönetim sektörü köklü bir değişim geçiriyor.  

2024, tasarruf sahiplerinin başta yatırım fonları olmak üzere sermaye piyasalarına artan ilgisiyle, büyüme ve değişimin yaşandığı önemli bir yıl oldu. Küresel ekonomik dönüşüm trendleri, özellikle teknolojik gelişmeler ve sürdürülebilirlik uygulamaları, yatırım yönetiminde yepyeni alanlar açtı. 

Yatırım Yönetimi Sektörü’nün müşteri sayısı 5 milyonu aştı!

Bu önemli dönemeçte, Türkiye’de portföy yönetimi sektörü büyüklüğü 5 trilyon TL’yi aşarken, bu büyümenin lokomotifi olan yatırım fonları da 1 yılda %150 büyüyerek 3,6 trilyon TL’ye ulaştı. Ak Portföy olarak biz de, son bir yılda, sektörün de üzerinde bir ivmeyle yatırım fonlarında 460 milyar TL’ye ve böylece toplamda da 700 milyar TL’nin üzerinde büyüklüğe ulaştık.

Aynı zamanda yatırım fonlarındaki yatırımcı sayısının son 5 yılda 2 katına çıkarak 8 milyon gibi rekor bir seviyeye geldiğini ve tekil yatırımcı sayısının ise 5 milyona ulaştığını görüyoruz. Ak Portföy olarak aynı dönemde yatırımcı sayımızı sektörün oldukça üzerinde bir artışla, 7 katına çıkararak 1,2 milyona ulaştırmayı başardık. Bu kapsamda, yatırım fonlarının kitlesel bir yatırım ürünü haline gelmesi konusunda da liderlik rolünü üstlenmiş durumdayız. Aileleriyle birlikte düşündüğümüz zaman, portföy yönetimi sektörü olarak yatırım fonları üzerinden belki de 20 milyona yakın insanımızın yaşamına dokunuyor, birikimlerine değer katıyoruz.

Ak Portföy olarak, özellikle yurtiçi hisse senedinde sunduğumuz çok sayıda farklı stratejilere yatırım imkanı sunan fonlarımıza ek olarak, teknoloji, sağlık, alternatif enerji gibi temalarla ve yönettiğimiz 200’e yakın fon ile Türkiye'nin en geniş yatırım evrenine sahip portföy yönetim şirketi olmaktan gurur duyuyoruz. Bir yandan da bu geniş evrene yeni ürünler eklemek için yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Böylece yatırımcılarımızın, çok sayıda varlık sınıfı ve temaya kolayca yatırım yapabilmelerine olanak sağlıyoruz.

Açtığımız bu yolda, sektörde yönetilen toplam fon sayısındaki büyümenin de dikkat çekici bir düzeye ulaştığını görüyoruz. Fon sayısı 2022 yılı başında 800’lerde iken bugün bu sayı 2000’li rakamlara ulaşmış durumda. Bu durum sektördeki ürün çeşitliliğinin ve yatırım fırsatlarının hızla büyüdüğünü net bir şekilde ortaya koyuyor. 

Ayrıca bu rakamlar, toplamda 1600 kişinin çalışmakta olduğu portföy yönetimi sektöründeki profesyoneller tarafından sunulan nitelikli ürünlerin ülkemizde geniş kitlelerin yatırım ihtiyaçlarını karşılama konusunda ne kadar etkili olabildiğini ispatlıyor” dedi.

Portföy yönetimini dijitalleştiren ilk şirket 

Hedeflerinin yatırım çözümlerini erişilebilir, güvenilir ve sürdürülebilir kılmak olduğunu belirten Ersarı sözlerine şöyle devam etti; “Ak Portföy olarak, Türkiye’de ilk kez Portföy Yönetimi Hizmeti’ni dijitalleştirerek Akbank Mobil’e taşımanın heyecanını yaşıyoruz. Süreçlerimizi bir finansal teknoloji şirketinin anlayışı ile yöneterek Dijital Portföy Yönetimi Hizmeti’ni modelledik ve geliştirdik. Böylece çevik bir çalışma yaklaşımıyla iş ortaklarımızla birlikte uluslararası çapta en iyi uygulamalardan birini ülkemize kazandırdık. Yatırım hizmetlerinin yaygınlaştırılması adına büyük ve önemli bir adım olan Dijital Portföy Yönetimi Hizmeti kapsamında, tasarruf sahipleri artık uçtan uca dijital bir deneyimle Akbank Mobil üzerinden 200 bin TL ve üzeri birikimleri için Ak Portföy uzmanlarından portföy yönetim hizmeti alabiliyor. Bu yenilikle birlikte tasarruf sahipleri, yatırımlarını Ak Portföy’ün uzmanlığında, profesyonel, yenilikçi ve stratejik bir yaklaşımla yönetebiliyor.

Yeni kuşağın da artan ilgisiyle bu teknolojiler, portföy yönetimi ve yatırım danışmanlığı hizmetlerimizi tasarruf sahiplerimize sunduğumuz temel araçlar olacak. Hedefimiz, yenilikçi ve sürdürülebilir yatırım çözümleriyle, portföy yönetimi hizmetini geniş kitlelere ulaştırmak ve çıtayı en yukarıya taşımak. Bu doğrultuda dünyadaki en ileri yatırım ve teknoloji çözümlerini birleştiriyor, sürekli tasarruf sahiplerinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine yanıt veren yepyeni ürün ve hizmetler sunarak bu alanı dönüştürmeye devam ediyoruz. Bugün 700 milyar TL’yi aşan varlık büyüklüğümüz ve koruduğumuz güçlü liderlik, yatırımcılarımızın Ak Portföy’e olan güveninin en önemli göstergesi.” 

Sürdürülebilirlik temalı yatırım fonları

Ak Portföy, bir yandan yatırımcılarının tasarruflarını etkin bir şekilde değerlendirmesine yönelik seçenekler sunarken, bir yandan da sürdürülebilir bir geleceğin yaratılmasına katkı sağlıyor. Bu kapsamda görüşlerini paylaşan Ersarı; “Ak Portföy Geleceğin Yatırımları Fon Ailesi’nin üyelerinden Alternatif Enerji, Sağlık Sektörü, Elektrikli ve Otonom Araç Teknolojileri, Tarım ve Gıda Teknolojileri ve Yeni Teknolojiler Fonumuz, Türkiye’de ilk kez uluslararası kuruluşlar tarafından ESG kapsamında notlandırılan fonlar oldu. Ak Portföy olarak, topluma ve geleceğe hizmet eden finansal çözümlere yatırım yapmaya ve sorumlu yatırım alanında sürdürülebilirlik çözümlerimizi yaygınlaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin İlk Girişim Sermayesi Fonu ilk çıkışını gerçekleştirdi

Girişim Sermayesi Yatırım Fonları hakkında açıklamalarda bulunan Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “Bildiğiniz gibi Ak Portföy olarak 2016 yılında yine bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’nin ilk girişim sermayesi yatırım fonunu biz kurmuştuk. Büyük bir mutlulukla ifade etmek isterim ki, bu fon üzerinden ilk çıkışımızı da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. Ülkemizde kurulu girişim sermayesi fonları arasında gerçekleşen bu ilk çıkışla birlikte yatırımcılarımıza da önemli bir getiri sunmayı başardık.

2016 yılında kurduğumuz bu fonumuzda da yer alan diğer şirketlerimize de hem yurt içinden, hem de uluslararası yatırımcılar, büyük ilgi göstermeye devam ediyorlar. Diğer bir ifadeyle, uluslararası yatırımcılar Türk girişimcisine inanıyor. Bizler de devam edençıkışlarımız ve yapacağımız yeni yatırımlarımızla, girişim sermayesi iş koluna odağımızı geliştirerek devam ettirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, Ak Portföy’ün gelecek dönem vizyonu hakkında da bilgiler verdi. Ersarı; “Tasarruf sahiplerinin birikim ve yatırımlarına değer katarak, sermaye piyasalarının gelişimini desteklemeyi her zaman ana misyonumuz olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de tasarruf sahiplerimizin beklenti ve ihtiyaçlarını odağımıza alarak, yatırım yönetimini kolaylaştırarak, geniş kitlelerin gelecek hayallerini gerçeğe dönüştürecek yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz. Tasarruf sahiplerinin daha önce yatırım yapma imkânı bulamadıkları ve yatırım yapmaya istekli oldukları temaları, fonlar aracılığıyla kolayca yatırım yapabilecek şekilde geliştirmeyi sürdüreceğiz. Yatırımcılarımızın güveninden ve elde ettiğimiz başarılardan aldığımız güçle, portföy yönetim sektörümüzü global standartlara taşımaya, yeni ürün ve hizmetlerle sektöre öncülük etmeye kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Biliyoruz ki, ülkemizin güçlü geleceğini inşa etmek, güçlü tasarruflarla geleceğin yatırımlarını bugünden şekillendirmekle mümkün” diyerek sözlerini tamamladı.

Ek Bilgiler: 

Ak Portföy’e bu yıl TSPB’den “En Yüksek Portföy Büyüklüğü” Ödülü Verildi.

Ak Portföy, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) düzenlediği 9. Altın Boğa Ödülleri’nde, Yatırım Fonları kategorisinde “En Yüksek Portföy Büyüklüğü” ödülüne layık görüldü. Bu prestijli ödül, Ak Portföy’ün sektördeki liderliğini ve yenilikçi stratejilerini bir kez daha tescillemiş oldu.

Ak Portföy World Finance tarafından bu yıl 6. kez art arda “En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” seçildi.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, ödüllerle ilgili olarak, “Yatırımcılarımızın değişen ihtiyaç ve beklentilerini anlayan yaklaşımımız ve başarılı fon yönetimimiz uluslararası kuruluşlar tarafından da yakından izleniyor ve takdirle karşılanıyor. Bu ödüller, Ak Portföy olarak yatırımcılarımıza sunduğumuz yenilikçi çözümler ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımımızın bir göstergesidir. Türkiye’de varlık yönetiminde öncü kurum olarak yatırımcılarımıza sunduğumuz hizmetlerle gurur duyuyoruz ve bu değeri geleceğe taşıyacak çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” dedi.

Ak Portföy ayrıca, dünyanın en büyük portföy yönetim şirketlerinden oluşan IPE Top 500 listesinde 5 yıldır kesintisiz yer almaktadır.