AGESA'NIN HER YAŞTA FONU DEPREM BÖLGESİNDE HAYATLARA DOKUNUYOR
Sabancı Holding ve Ageas iştiraki olan AgeSA'nın, Sivil Toplum için Destek Vakfı koordinasyonunda kurduğu "Her Yaşta Fonu" ile desteklediği sivil toplum kuruluşları, deprem bölgesine katkı sağlamaya devam ediyor. Meryem Kadın Kooperatifi, Dem Derneği, Türkiye Alzheimer Derneği ile Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı projelerini tamamlamak için deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor.
Bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörünün lider kuruluşlarından AgeSA, Türkiye’nin yaşlanmaya hazırlığına rehber olmak ve toplumun yaşlılık algısının pozitife dönüşmesine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirdiği “Her Yaşta” projesi çatısı altında hayata geçirdiği Her Yaşta Fonu ile değer yaratmaya devam ediyor. 6 Şubat depreminin ardından depremden etkilenen bölgelerde çalışan sivil toplum kuruluşlarının projelerini destekleme kararı alan AgeSA, Her Yaşta Fonu’nun yeni döneminde 4 STK’ya toplam 799.400 TL hibe desteği sağladı. Her Yaşta Fonu’ndan hibe desteği alan Meryem Kadın Kooperatifi, Dem Derneği, Türkiye Alzheimer Derneği ile Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı projelerini hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Projeler yılsonuna kadar devam edecek.
Dem Derneği 18 günde 134 kişiye ulaştı
“Sesimi Duyan Var Mı?” projesini hayata geçiren Dem Derneği, Gaziantep, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki çadır ve konteyner kentlerde işitme kaybı yaşayan yaşlılar başta olmak üzere işitme cihazı ihtiyacı olan kişilere ulaşmak amacıyla çalışmalarına başladı. Dernek bugüne kadar toplam 23 çadır / konteyner kenti ziyaret ederek başta yaşlılar olmak üzere işitme kaybı yaşayan bireylerin ihtiyaçlarını tespit etti. 18 günde toplamda 134 kişiye ulaştı ve ihtiyaçların temini için çalışmalarına devam ediyor. Proje 2024 Haziran’a kadar devam edecek.
Kadın Yaşam Merkezi’nde eğitimler devam ediyor
Adana’da faaliyet yürüten, Sınırlı Sorumlu Meryem Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi “Biz de Varız!” projesi kapsamında eğitimsizlik, iş hayatına katılamama ve sosyal hayata dahil olamama sorunlarına çözüm modeli oluşturmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. 65 yaş üstü kadınların iyi olma halini bütüncül bir yaklaşımla desteklemek amacıyla çalışmalarına devam eden dernek bugüne kadar, 65 yaş üştü 100 kadına sosyo ekonomik, kültürel ve hukuki kapasitelerini artırmak için destek verdi. Teknoloji eğitimleri ve öz bakım hizmetleri sağladı. Proje 2024 Haziran’a kadar devam edecek.
Samandağ Devlet Hastanesi’nde Alzheimer taramaları başladı
Türkiye Alzheimer Derneği (TAD), Her Yaşta Fonu kapsamında hayata geçirdiği “Depremzedeleri Unutmuyoruz!” projesi ile kişilerin, Alzheimer hastalığı ve bakımı konusunda bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve bu hastalıktan muzdarip kişi ve ailelerin yaşam kalitesinin artırılması amacıyla çalışmalar yürütüyor. Dernek, deprem bölgesinde çadır kentleri ziyaret edecek olan doktor, diyetisyen ve psikologlardan oluşan gönüllü ekibiyle birlikte bu kentlerde yaşayan yaşlıların sağlık durumları düzenli olarak takip edecek ve riskli bulunan kişileri ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirecek. Dernek, projenin ilk aşamasında Samandağ Devlet Hastanesi’nde taramalara başladı. Proje 2024 Aralık’a kadar devam edecek.
İlk görüşmeler Samandağ Konteyner Kentte yapıldı
“Afet Sonrası Yaşlılık Çalışmaları” projesini hayata geçiren Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı (Yöret), "Destek verene destek" anlayışı ile yaşlılara hizmet götüren, onlarla profesyonel olarak çalışan sağlık, sosyal ve psikolojik destek meslek elemanlarının bilgilendirilmesi için çalışıyor. Yaşlılara hizmet götüren tüm profesyonellerin yaşlılık dönemi ile ilgili algılarının pozitif yönde değişmesi amaçlanan proje kapsamında 18 profesyonelin yüz yüze eğitimlerini gerçekleşti. Yaşlıların psiko-sosyal ihtiyaçları belirlendi. Projede yer alacak saha profesyonellerine Yaşlı Yetişkinler ile iletişim, Yaşlı Yetişkinin ilaç kullanımı, İlaç Reddi Yaşayan Yaşlı Yetişkine Yaklaşım gibi konularda eğitimler verildi. Depremin yıldönümünde “Afet ve Yaşlı Yetişkin”, “Afetten Etkilenen Yaşlı yetişkinin Nörolojik Süreçleri Nasıl Desteklenmeli”, “Afetten Etkilenen Yaşlı Yetişkinin Psikolojik Dayanıklılığına Destek”, “Afetten Etkilenen Yaşlı Yetişkine Bakım Verme” konularında eğitimler veriliyor. Proje 2024 Kasım’a kadar devam edecek.