Dolar $
33.73
%0.01 0
Euro €
37.23
%0.1 0.04
Sterlin £
43.71
%0 0
Çeyrek Altın
4447.92
%-0.05 -2.24
SON DAKİKA
DÜNYA Pazar 18 Ağustos 2024 13:07

AFGANİSTAN İLE ÖZBEKİSTAN TİCARİ İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRİYOR

Afganistan'ın başkenti Kabil'i ziyaret eden Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov liderliğindeki Özbek heyeti, geçici hükümetle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen anlaşmalar imzaladı.

Afganistan ile Özbekistan ticari ilişkilerini geliştiriyor

Dün sabah saatlerinde Kabil'e gelen Özbek heyeti, Afganistan geçici hükümetinin üst düzey yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Afganistan Hükümet Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, geçici hükümetin Siyasi İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Vekili Molla Abdulkabir, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Vekili Molla Abdulgani Birader, İdari İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Vekili Molla Abdusselam Hanefi ve Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ile görüştü.

Görüşmede taraflar, enerji, ulaştırma, demir yolu, tarım, madencilik, ortak ticaret odalarının kurulması, Afgan tüccar ve öğrencilere vize kolaylığı ile çeşitli projelerin hayata geçirilmesi gibi birçok alanda işbirliğini artırmaya yönelik pozitif mesajlar verdi.

Bu kapsamda ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla 5 anlaşmayla ilgili ekleri içeren ve değeri 2,5 milyar doları bulan 35 ticari anlaşma imzalandı.

- Uluslararası topluma resmen tanınma çağrısı

Molla Abdulkabir ve Molla Birader, Özbek Başbakanı Aripov ile yaptıkları görüşmede Afganistan'ı Orta ile Güney Asya arasında merkez haline getirmek istediklerini, bu nedenle Özbekistan'ın desteğinin önemli olduğunu belirterek, işbirliğinin artmasını ve Özbek yatırımcıların ülkede ticaret yapmasını istedi.

Afganistan topraklarının hiçbir ülkeye tehdit oluşturmadığını vurgulayan Molla Abdulkabir, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyeliklerinin gerçekleşmesini umduğunu söyledi.

Molla Abdulkabir, hükümetlere ve uluslararası kurumlara Afganistan geçici hükümetini resmen tanıması çağrısında bulundu.

Özbek Başbakan Aripov da ülkesinin Afganistan yönetimi ile işbirliğini geliştirmek, taş kömürü ve bakır madenleri başta olmak üzere çeşitli alanlarda yatırım yapmak istediklerini anlattı. Aripov, Afgan uzmanlara eğitim vermeye de hazır olduklarını kaydetti.

Aripov, Afgan tüccar ve öğrencilere vize kolaylığı sağladıklarını dile getirerek, yakın zamanda Afganistan geçici hükümetinin atayacağı yeni büyükelçiyi Taşkent'te resmi olarak kabul edeceklerini bildirdi.

Görüşmelerin ardından tarafların katılımıyla Kabil'in Çemen Huzuri bölgesinde Özbek ürünlerinin sergilendiği Afganistan-Özbekistan Ticaret Fuarı'nın açılışı yapıldı.

Öte yandan, Afgan ve Özbek heyetleri de Özbekistan-Afganistan-Pakistan'ı birbirine bağlayacak demir yolu projeleri üzerinde görüş alışverişinde bulundu.