AFET RİSKLERİ ANALİZ EDİLEREK ACİL DURUM SENARYOLARINA İLİŞKİN PROJELER GELİŞTİRİLECEK
6 Şubat depremlerinin üstünden tam bir yıl geçmişken depremin yol açtığı yaralar halen sarılmaya devam ediyor. Bir deprem ülkesi olmanın farkındalığıyla ise olası afet ve acil durum senaryolarına karşın özel sektörün sağlayabileceği ekonomik ve toplumsal faydayı artırmak amacıyla kurumlar arası pek çok işbirliği gerçekleştiriliyor. Bu sayede akademi, sanayi ve sivil toplum, afet koordinasyonu için çalışarak proje hazırlıyor.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen depremlerin üzerinden henüz bir yıl geçmesine rağmen, depremin yol açtığı yaralar halen sarılmaya devam ediyor. Ülke çapında bu kapsamda yardım kampanyaları sürdürülürken, kurumlar arası işbirlikleriyle de olası afetlere karşı önlem stratejileri geliştirilmesine olanak tanıyor. Özel sektörün sağlayabileceği ekonomik ve toplumsal faydayı artırmak amacıyla, TED Üniversitesi’nin (TEDÜ) kurucuları arasında yer aldığı Afet ve Acil Durum Teknolojileri Platformu’nun (AFETTEK) Kurucular Koordinasyon Toplantısı üniversitenin ev sahipliğinde 26 Ocak’ta gerçekleştirildi.
Bir sonraki toplantının 22 Şubat’ta Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenleneceğini söyleyen TEDÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, “Koordinasyon toplantılarında, gelecek 5 yıl için değer zinciri odaklı ve ekosistem yaklaşımıyla etkili işbirlikleri ve yenilikçi çalışmalar yapılmasını planlıyoruz. Sosyal sorumluluk alanında gelecekte daha etkili işbirlikleri yapmayı hedefliyoruz” dedi.
“Değer zinciri odaklı bir ekosistem yaklaşımı benimsiyoruz"
Depremin yıldönümünde AFETTEK Platformu açıklama yaptı:
“Yaşadığımız bu büyük yıkım, afet ve acil durumlar karşısında ne denli kırılgan olduğumuzu bir kez daha acı bir şekilde gösterdi. Bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması için toplumumuzun tüm kesimlerinin ciddi boyutta sorumluluk alması gerekiyor. Afet ve acil durumlar ile mücadele etmek için hazırlıklı ve dirençli olmak, risk önleyici tedbirleri almak, gerekli altyapıları oluşturmak şart. Bu amaca yönelik ürün, hizmet ve teknolojileri geliştirmek ve üretmek, olası afet senaryosunda gerekli yetkinliklere sahip insan kaynaklarını yetiştirmek önem arz ediyor" denildi.
“Yakın zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bir kümelenme başvurusunda bulunduk. Bu kümelenme, afet ve acil durumların yol açabileceği yıkıcı etkileri engellemek ve azaltmak için değer zinciri yaklaşımıyla, teknoloji, ürün, hizmet ve bilgiye odaklanan, ekosistem paydaşlarını bir araya getiren bir vizyon barındırıyor. Yenilikçi, yüksek performanslı, küresel pazarlara açılmış̧ ve toplumsal fayda yaratıyor. Bu yıldönümünde depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı anarken, aynı zamanda deprem sonrası sağlıklı ve güvenli bir toplum inşa etme çabalarımızı da artırıyoruz. Acılarımızı paylaşırken, kurumsal sorumluluklarımız kapsamında ülkemize olan bağlılığımızı ve dayanışma ruhumuzu bir kez daha ifade etmek isteriz. Dayanışma ve birlik içinde olduğumuzda her zorluğun üstesinden gelebilir, daha güvenli bir gelecek inşa edebiliriz” mesajı verildi.
Altıncı toplantının ev sahipliğini TEDÜ yapmıştı
TEDÜ'nün ev sahipliğini yaptığı 26 Ocak’taki 6. Kurucular Koordinasyon Toplantısı’na Başkent, Sabancı ve İzmir Ekonomi Üniversiteleri, Ankara Sanayi Odası 1. OSB, OSTİM OSB, OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi, Başkent Üniversitesi BİYOTEK Teknoloji Geliştirme Merkezi, Bilim Ağacı Vakfı, TEPAV Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı ve AKUT yetkilileri katıldı. Açılış konuşmasını TEDÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu’nun yaptığı 17 Kasım’daki 5. Kurucular Koordinasyon Toplantısı’nda ise AFETTEK, kümelenme başvurusu ve 2024’de kısa dönemde yapılacak çalışmalar konusunda bilgi verildi.