Dolar $
34.02
%0.22 0.07
Euro €
38.04
%0.5 0.19
Sterlin £
45.07
%0.95 0.42
Çeyrek Altın
4516.36
%1.25 55.1
SON DAKİKA
Çevre ve Doğa Pazar 25 Ağustos 2024 13:56

ADRENALİN VE DOĞA TUTKUNLARINI AĞIRLIYOR

Bayburt-Trabzon arasında 3 bin 500 metre yükseklikteki Soğanlı Dağı üzerindeki dik yamaçlardan iki ili birbirine bağlayan ve "dünyanın en tehlikeli yolu" seçilen Derebaşı virajları, doğa ve adrenalin tutkunlarını ağırlıyor.

Adrenalin ve doğa tutkunlarını ağırlıyor

1914 yılındaki Rus işgali sırasında yöre halkının çalıştırılmasıyla inşa edildiği bilinen yolda, özellikle kış aylarında çığ ve heyelan gibi doğa olayları sıkça yaşanırken, bölgenin karakteristik özelliği olan sis, Soğanlı Dağları zirvesindeki vadi boyunca etkisini sürdürüyor.

Kullanıcılarına dünya genelindeki tehlikeli ve zorlu yolların tanıtımını yapan "www.dangerousroads.org" adlı site tarafından 8 yıl önce "dünyanın en tehlikeli yolu" seçilen Derebaşı virajları, sarp kayalıklar üzerinde ve araçla tek seferde dönülmesi mümkün olmayan 13 keskin virajla sürücülere zor anlar yaşatıyor.

"2. Dede Korkut Bisiklet Festivali" kapsamında kentte bulunan 3 ülke ve 30 ilden sporcular da yoğun sis ve yağmurun etkili olduğu zorlu güzergahta pedal çevirerek, yaklaşık 50 kilometre yol katetti. Sporculara Bayburt Valisi Mustafa Eldivan da eşlik etti.

- "Hem Türkiye hem de uluslararası camiaya duyurarak bir turizm etkinliğini başlatmak istiyoruz"

Vali Mustafa Eldivan, AA muhabirine, Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgelerini birbirine bağlayan geçit konumundaki Bayburt'un yüksek rakımı, doğası ve coğrafi özellikleriyle doğa sporlarına elverişli bir yer olduğunu söyledi.

Bayburt'u Türkiye'de doğa turizminde marka haline getirmeye çalıştıklarını belirten Eldivan, Derebaşı virajlarının da bu kapsamda en dikkati çekici bölge olduğuna işaret etti.

Eldivan, Bayburt ve Trabzon'u birbirine bağlayan virajların dünyanın en tehlikeli yol kümesi olduğuna işaret ederek, "Hem harika manzaraları barındıran bir yer hem de adrenalin tutkunları için bulunmaz bir eser." dedi.

Özellikle bisiklet, motosiklet ve trekking sporcularının bölgede çeşitli aktiviteler düzenlediğini ifade eden Eldivan, "Bazen navigasyonla yanılıp buradan geçen araçlar, bisikletçiler, motosikletçiler, turistler de sık görülüyor. Ama biz burayı hem Türkiye hem de uluslararası camiaya duyurarak bir turizm etkinliğini başlatmak istiyoruz." diye konuştu.

Vali Eldivan, bu kapsamda kentte bisiklet festivali düzenlediklerini belirterek şunları kaydetti:

"Farklı ülke ve şehirlerden 150 bisikletçiyle buraya geldik. Ben de onlara eşlik ederek adrenalin dolu anlar yaşadım. Biz Bayburt Derebaşı virajlarını ülkemize tanıtmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki ay yine burada motosiklet festivali düzenlemeyi planlıyoruz. Bununla beraber yaz kış tanıtıma devam edeceğiz. Bu açıdan Bayburt hem bisiklet sporları hem trekking gibi her türlü doğa sporuna uygun bir yer. Onun dışında futbol takımlarının yüksek irtifa kamp merkezi olarak sürekli gündemdeki bir yer. Biz bunun altyapısını hazırlıyoruz. Özellikle yazın ülkenin her yeri sıcaktan bunalırken Bayburt yayla olduğu için hem sıcaklıklar hem de nem oranı insanları rahatsız edecek düzeyde değil."

Van Gölü Aktivistleri Derneği Kurucu Başkanı Erdoğan Özel de sporcularla dünyanın en tehlikeli yolunu aşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Bölgenin virajların yanı sıra doğasıyla eşsiz bir yer olduğunu anlatan Özel, "Aşağı inince sis var, daha yukarı çıkınca güneşli hava oluyor. Yine bazen tırmanışta önümüzdeki arkadaşımızı kaybedecek kadar sis oluyor. Gerçekten eşsiz bir doğa, bütün bisikletseverleri buraya bekliyoruz. Aynı zamanda tarihi önemi de barındıran çok önemli bir geçit. İnşallah önümüzdeki yıl yine bisiklet grubumuzla burada olacağız." dedi.

Sporculardan Nevin Esra Çakıcı ise Balıkesir'den geldiğini ifade ederek, bölgenin zorlu coğrafyasında adrenalin dolu anlar yaşadıklarını söyledi.