SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Perşembe 16 Ekim 2025 02:40

ADİLCEVAZ CEVİZİ BU YIL ALTIN YILINI YAŞIYOR

Türkiye'nin önemli ceviz üretim merkezlerinden Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, bu yılki hasatta yüksek rekolte üreticilerin yüzünü güldürdü.

Adilcevaz cevizi bu yıl altın yılını yaşıyor

Süphan Dağı eteklerinde yetişen ve “Kazankaya” ile “Adilcevaz 13” türleriyle tanınan cevizlerde hasat ekim ayı başında başladı. İlçede yaklaşık 70 bin meyve veren ceviz ağacından bu sezon 6 bin tonun üzerinde ürün bekleniyor.

İnce kabuğu, iri taneli yapısı, yüksek yağ oranı ve aromasıyla bilinen Adilcevaz cevizi, hasadın ardından kabuklarından ayrıştırılıp kurutularak Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Gaziantep’teki baklavacıların da tercih ettiği ceviz, ayrıca Arap ülkelerine ihraç ediliyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Candost Arıkbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yürütülen hastalıkla mücadele çalışmaları sayesinde verimde büyük artış sağlandığını belirterek, “Bu yıl hastalıklarla mücadele, cevizlerin sağlığı, meyvelerin olgunlaşması, iç doluluğu ve vitamin değerleri konusunda yoğun çabalarımız oldu. Bunun sonucunda Adilcevaz cevizinin verimini yüzde 40-50 oranında artırmayı başardık.” dedi.

Arıkbaş, ceviz üretimini yaygınlaştırmak amacıyla yeni projelerin de yürütüldüğünü ifade ederek, “3 bin 200 fidanla 150 dekarda yeni ceviz bahçeleri oluşturuyoruz. Projenin yüzde 60’ı tamamlandı. Gelecek yıl ceviz seraları kurarak tüm ağaçların ilaçlanmasını hedefliyoruz.” diye konuştu.

Bu yılki üretimin ekonomiye 1,2 milyar lira katkı sağlamasının beklendiğini belirten Arıkbaş, Adilcevaz cevizinin doymuş yağ oranı bakımından dünyanın en zengin türlerinden biri olduğunu vurguladı. “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İtalya’da yapılan araştırmalara göre dünyada en fazla doymuş yağ oranı Adilcevaz cevizinde bulunuyor. Bu, bölgenin iklimi, toprağı ve suyundan kaynaklanıyor.” ifadelerini kullandı.

Ceviz ve fidan üreticisi Mehmet Akkoyun ise 1800 rakımda yetiştirdikleri “Adilcevaz 13” ve “Kazankaya” çeşitlerinin kalitesiyle dikkat çektiğini belirtti. “Bu türler kendi kendini tozlayabiliyor, soğuğa dayanıklı ve yüksek aromaya sahip. Yağı, tadı, beyazlığı ve doluluğuyla mükemmel bir çeşit.” dedi.

ABONE OL