Dolar $
32.83
%0.07 0.02
Euro €
35.11
%-0.46 -0.16
Sterlin £
41.62
%-0.23 -0.09
Çeyrek Altın
4013.51
%-1.22 -49.07
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Çarşamba 12 Haziran 2024 13:01

ABD'Lİ MUZ DEVİ 38 MİLYON DOLAR TAZMİNAT ÖDEYECEK

ABD'li muz devinin ölüm mangaları tarafından öldürülen Kolombiyalı erkeklerin ailelerine 38 milyon dolar ödemesine karar verildi.

ABD'li muz devi 38 milyon dolar tazminat ödeyecek

Florida'da bir mahkeme, ABD'li muz devinin 1997-2004 yılları arasında terör örgütünü finanse ettiğinin ortaya çıkmasının ardından Chiquita Brands International'ın paramiliter bir ölüm timi tarafından öldürülen sekiz Kolombiyalı erkeğin ailelerine 38 milyon dolar ödemesine hükmetti.

Pazartesi günü geç saatlerde alınan dönüm noktası niteliğindeki karar, 17 yıllık yasal çabaların ardından geldi ve çok uluslu meyve şirketinin Kolombiyalı kurbanlara ilk kez tazminat ödemesi ve binlerce kişinin de tazminat talep etmesinin önünü açtı.

Bu aynı zamanda ilk kez büyük bir ABD şirketinin başka bir ülkede bu tür hak ihlallerinden sorumlu tutulduğuna işaret ediyor ve dünya çapında hak ihlallerini içeren bir dizi benzer davaya yol açabilir.

Paramiliter güçler tarafından öldürülenlerin ailelerini temsil eden hukuk firmalarından biri olan EarthRights'tan Marco Simons, “Bu karar her yerdeki şirketlere güçlü bir mesaj gönderiyor: insan hakları ihlallerinden kar elde etmek cezasız kalmayacak” dedi.

Chiquita 2007 yılında, Kolombiya'daki acımasız çatışmaların en yoğun olduğu dönemde Kolombiya Birleşik Öz Savunma Güçleri'ne (AUC) yedi yıl boyunca gizlice 1.7 milyon dolar ödediği için “özel olarak belirlenmiş bir küresel teröristi” finanse etmekten suçlu bulundu, ancak daha önce hiçbir zaman mağdurlara tazminat ödenmesine karar verilmemişti.

Sağcı AUC 1980'lerde toprak sahiplerini Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (Farc) gibi solcu isyancılardan korumak için ortaya çıktı, ancak daha sonra Güney Amerika ülkesinde insan hakları ihlallerinin en kötü failleri ve ülkenin en büyük uyuşturucu kaçakçılarından biri haline geldi.

AUC, 2004 yılındaki barış sürecinin bir parçası olarak silahsızlandırılana kadar, Kolombiya'nın 450.000 kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesine neden olan altı on yıllık acımasız çatışmalarında hayatını kaybeden sivillerin çoğundan sorumluydu.

Chiquita, AUC tarafından haraca bağlandığını ve ödemelerin çalışanlarını silahlı Marksistlerden korumak için gerekli olduğunu savundu.

Mahkeme belgeleri Chiquita'nın AUC'ye 2001 yılında ABD'de uluslararası terör örgütü olarak ilan edilmesinden sonra da ödeme yapmaya devam ettiğini ve yöneticilerin bu ödemeyi “Kolombiya'da iş yapmanın maliyeti” olarak gördüklerini gösteriyor.

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR