Dolar $
34.02
%0.22 0.07
Euro €
38.04
%0.5 0.19
Sterlin £
45.07
%0.95 0.42
Çeyrek Altın
4516.36
%1.25 55.1
SON DAKİKA
DÜNYA Cumartesi 24 Ağustos 2024 10:07

ABD'DEN İSRAİL'E 20 MİLYAR DOLARLIK SİLAH ANLAŞMASI

Biden yönetimi, İran'ı caydırmak için İsrail'in savunma kapasitesini arttırmayı amaçlayan silah anlaşmasını onayladı.

ABD'den İsrail'e 20 milyar dolarlık silah anlaşması

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Ortadoğu'da özellikle İran ve müttefikleriyle artan gerilim ortamında İsrail'in savunma kapasitesini arttırmayı amaçlayan 20 milyar dolarlık dev bir silah anlaşmasını onayladı.

Şarku’l Avsat’ın New York Times'tan aktardığı habere göre F-15 savaş uçakları ve orta menzilli füzeleri içeren anlaşma, Washington'un İsrail'i destekleme ve geniş çaplı bir bölgesel savaştan kaçınma taahhüdünün bir parçası olarak geliyor.

Yönetimin geçen hafta Kongre'ye duyurduğu anlaşma, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Hamas ile ateşkes anlaşması arayışında olduğu İsrail ziyaretiyle aynı zamanda geldi.

Ancak teslimatların birkaç yıl gecikmesi bekleniyor ki bu da yönetimin İsrail'e destek ile Gazze Şeridi'ndeki yüksek sivil kayıplar nedeniyle ülke içinde artan eleştirileri yatıştırmak arasında denge kurmakta zorlandığını gösteriyor.

Beyaz Saray, Hamas ile çatışmanın daha geniş bir bölgesel düzeye tırmanmasını önlemek amacıyla tank mühimmatı, taktik araçlar ve havan toplarını da içeren anlaşmaya Kongre'den gelen muhalefeti en aza indirmeye çalıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in terörizm ve güvenlik tehditlerine karşı kendini savunma hakkı yinelendi. Ayrıca uluslararası insancıl hukuka saygı göstererek bu hakkı desteklemek için gerekenleri sağlama kararlılığı vurgulandı.

ABD'li yetkililer anlaşmanın onaylanmasının, Gazze Şeridi'ndeki gelişmeler ve İran ile müttefiklerinin tepkilerinden duyulan endişe de dâhil olmak üzere çeşitli faktörlerin göz önünde bulundurulmasının ardından geldiğini kaydetti.

Anlaşma, İsrail'in bölgesel tehditlere karşı koyma kabiliyetini artıracak F-15 savaş uçakları, tank mühimmatı, taktik araçlar, havan topları ve AIM-120 orta menzilli füzeler de dahil olmak üzere çeşitli silah ve askeri teçhizatı içeriyor. Teslimatların 2026 yılında başlaması ve sözleşmenin sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.