Dolar $
32.97
%0.39 0.13
Euro €
35.29
%0.1 0.03
Sterlin £
41.66
%0.03 0.01
Çeyrek Altın
3999.43
%-0.07 -2.78
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Cumartesi 22 Haziran 2024 10:00

ABD'DE UZAKLAŞTIRMA EMRİ VERİLEN KİŞİLERİN SİLAH SAHİBİ OLMASINI ENGELLEYEN YASAĞA ONAY

ABD Yüksek Mahkemesi, aile içi şiddet nedeniyle uzaklaştırma emri verilen kişilerin silah sahibi olmasını engelleyen federal yasağı onayladı.

ABD'de uzaklaştırma emri verilen kişilerin silah sahibi olmasını engelleyen yasağa onay

Bire karşı sekiz yargıç tarafından desteklenen ve Clarence Thomas'ın muhalif kaldığı US devletinin ''vatandaş Rahimi'ye karşı açtığı davada'' verilen Rahimi kararı, Amerika'daki silah şiddetinin önemli bir kaynağına karşı yasal korumaları yerinde bırakacak. Görüşü kaleme alan başyargıç John Roberts, bireylerin silah taşıma hakkına izin veren anayasanın ikinci değişikliğini ihlal etmeksizin "bir başkasının fiziksel güvenliğine yönelik inandırıcı bir tehdit" oluşturmaları halinde geçici olarak silahsızlandırılabileceğini söyledi.

"Kuruluşundan bu yana, ülkenin ateşli silah yasaları, başkalarına fiziksel zarar verme tehdidinde bulunan bireylerin ateşli silahları kötüye kullanmasını engellemeye yönelik düzenlemeler içermektedir" diye yazdı.

Karar, tehlikeli kişilerin silahsızlandırılabilmesinin, mahkemenin muhafazakâr çoğunluğu tarafından ikinci değişikliğin radikal bir şekilde yorumlanmasının kurbanı olabileceğinden korkan silah kontrolü savunucularını rahatlatacak. 2022 tarihli New York Eyaleti Tüfek ve Tabanca Derneği v Bruen kararında altı muhafazakar yargıç, tabancaların çoğu durumda kamusal alanda taşınmasına izin vermişti.

Mülkiyet üzerindeki herhangi bir kısıtlamanın, 18. yüzyıla kadar uzanan ateşli silah düzenlemelerinin "tarihi ve geleneğine" uygun olması gerektiğini söylediler. Silah kontrol grupları bu kararın Amerika'nın halihazırda gevşek olan düzenlemelerinin çözülmesi için kullanılabileceğinden ve potansiyel olarak feci sonuçlar doğurabileceğinden korkuyordu.

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR