Dolar $
34.07
%-0 -0
Euro €
37.66
%-0.21 -0.08
Sterlin £
44.73
%-0.33 -0.15
Çeyrek Altın
4478
%-0.79 -35.01
SON DAKİKA
SAĞLIK Cuma 30 Ağustos 2024 19:28

ABD'DE KOVİD AŞISINDAN ŞÜPHE DUYANLARIN SAYISI ARTIYOR

ABD'de 1500 yetişkinle yapılan ulusal bir anket, Amerikalılar arasında Kovid aşısına dair yanlış bilgilerin yayıldığını gösterdi.

ABD'de Kovid aşısından şüphe duyanların sayısı artıyor

Pensilvanya Üniversitesi'nin Annenberg Kamu Politikaları Merkezi, aşıların binlerce insanın ölümüne yol açtığı yönündeki yanlış inancın 2021'de yapılmış bir anketten bu yana yüzde 6 arttığını bildirdi.

Son anket, temmuz ortasında, ABD'de yaz mevsiminde Kovid vakalarının yükseldiği dönemde yapıldı. Son haftalarda enfeksiyonlar azalsa da sağlık yetkilileri, sonbahara girerken ve daha fazla insan kapalı alanlarda bir araya gelecekken yeni bir dalgaya hazırlanıyor.

Yeni anket, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin güncellenmiş Kovid aşılarını onayladığını duyurmasından yalnızca bir hafta önce yayımlandı.

Anket, aşı yaptırarak korunmaktansa virüs bulaşmasının daha güvenli olduğu yönündeki yanlış inancın, bir yıldan biraz daha uzun sürede yüzde 12 arttığını ortaya çıkardı.

Aşı yaptırmanın insanların DNA'sını değiştirdiğine hatalı bir şekilde inananlarsa yüzde 7 arttı.

Fakat akademisyenler, anketin bazı umut verici işaretler de açığa çıkardığını belirtti. Ankete katılan yetişkinlerin çoğu (yüzde 65) aşıların bilimle tutarlı olduğuna inanıyordu.

Anketi cevaplayanlardan aşılara alerjik reaksiyonun çok nadir olduğuna inananların oranı artarak 2021'deki yüzde 61'den temmuzda yüzde 65'e çıktı.

Her halükarda bu yıl verilen yanıtlar, genel anlamda aşılara güvenin düştüğünü, Kovid aşısınınsa en az güvenilen aşı olduğunu gösteriyor. Ağustos 2023'teki en güncel veriler, ankete katılanların yüzde 66'sının, Kovid aşısının faydalarının olası risklerden daha fazla olduğuna inandığına işaret ediyordu.

Aralık 2020'de ilk kez onaylandığından beri dünyanın her yerinden milyarlarca insan Kovid aşısı yaptırdı. Pandemi döneminde ABD'de yüz milyonlarca insan aşı oldu.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, aşı yaptırmanın avantajlarının potansiyel risklerden daha fazla olmaya devam ettiğini ve ciddi yan etkilerin nadir yaşandığını bildiriyor.

Kovid'e yakalanmak virüse karşı bir miktar koruma sağlasa da zamanla bu koruma azalıyor. Yakın zamanda virüs bulaşmış kişilerin yine de güncellenen Kovid aşılarını yaptırması öneriliyor.