Dolar $
33.52
%-0.12 -0.04
Euro €
36.66
%0.14 0.05
Sterlin £
42.83
%0.01 0
Çeyrek Altın
4347.42
%1.3 55.09
SON DAKİKA
DÜNYA Pazartesi 12 Ağustos 2024 17:34

ABD TİCARET KOMİSYONU, ARTAN FİYATLARA KARŞI MARKETLERİN PEŞİNDE

Federal düzenleyici kurum, market zincirlerinin "fiyatları şişirme gücünü suistimal edip etmediğini" görmek istiyor

ABD Ticaret Komisyonu, artan fiyatlara karşı marketlerin peşinde

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) Başkanı, birçok müşterinin gıda fiyatları karşısında şoke olmaya devam ettiği bir dönemde, marketlerin Amerikalılar için fiyatları düşürmek adına daha fazlasını yapıp yapamayacağını araştırmak istiyor.

FTC'den Lina Khan bu ay, Biden yönetimine bağlı ve birden fazla kurumu içeren Haksız ve Yasadışı Fiyatlandırma Grev Gücü'nün ilk toplantısı sırasında soruşturmayı başlatacağını duyurdu.

Khan, pandemi geçici olarak işçilik maliyetlerini artırıp tedarik zincirinde aksamalara yol açsa da bu kısıtlamaların hafiflediğini ancak "birçok ürünün hâlâ çok pahalı olduğunu ve birçok büyük market zincirinin hâlâ muazzam kârlar elde ettiğini" söyledi.

"Büyük işletmelerin güçlerini kullanarak Amerikalı aileler için market fiyatlarını şişirmediğinden emin olmak istiyoruz" dedi.

 

Temmuzda yayımlanan tüketici enflasyonu raporuna göre, pandeminin zirve yaptığı dönemden bu yana market enflasyonu önemli ölçüde yavaşladı ve fiyatlar son 12 ayda yüzde 1'in biraz üzerinde artış gösterdi. Bu, bir önceki yıldaki yüzde 5'lik artıştan ve ondan önceki 12 aydaki çift haneli fırlamadan daha düşük.

Yine de, bazıları "shrinkflation", yani daha küçük porsiyonlar için aynı fiyatları ödediklerini bildirdiğinden, birçok kişi kasada hâlâ etkiyi hissediyor.

Tennessee'de yaşayan Susan Ackert bu hafta yerel haber kanalı WKRN'e "Bunu karşılayamıyoruz" diye konuştu.

Ya faturaları ödüyoruz ya da yemek yiyoruz.

Bu durum politikacıların market şirketlerine karşı baskıyı artırmasına yol açtı.

Demokratların adayı ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris "fahiş fiyatları" bitirme vaadiyle kampanya yürütürken, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump da Joe Biden'ın "enflasyon kabusunu" sona erdirme sözü veriyor.

Öte yandan Senatörler Bob Casey ve Elizabeth Warren, bu hafta Kroger'a bir mektup göndererek mağazanın elektronik raf etiketlerini piyasaya sürme planını sordu ve bu etiketlerin talep gören ürünlerin fiyatlarını artırmak için kullanılıp kullanılmayacağını sorguladı.

Washington'daki düşünce kuruluşu Groundwork Collaborative'in yönetici direktörü Lindsay Owens yakın zamanda Marketplace'e, "Market fiyatları ortalama enflasyonun çok üzerinde seyrediyor ve marketlerin kâr marjları da epey yüksek" diye konuşmuştu.

Girdi maliyetleri düşse de market fiyatları hâlâ yüksek ve bu da sofrasına yiyecek koymaya çalışan pek çok aile için bir sorun teşkil ediyor.

FTC, soruşturmanın devam edip etmeyeceğine ilişkin tam komisyon oylamasını ileri bir tarihte gerçekleştirecek.

Soruşturma onaylanırsa, federal düzenleyiciler birleşmelerin belirli zincirleri fazla etkili hale getirip getirmediğini, şirketlerin fiyatları sabitlemek için işbirliği yapıp yapmadığını ve diğer olası rekabet karşıtı davranış yollarını inceleyecek.

ABONE OL
Hepsiburada web  300x250