Dolar $
34.08
%-0.01 -0
Euro €
37.73
%0.13 0.04
Sterlin £
45.02
%0.14 0.06
Çeyrek Altın
4481.93
%0.01 0.65
SON DAKİKA
Enerji Salı 25 Mayıs 2021 02:50

ABD, 'KUZEY AKIM 2' PROJESİNİ DURDURAMAZ

Oxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Uzmanı Katja Yafimava, ABD'nin Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ne yönelik yaptırımlardan Almanya'yı muaf tutacağını açıklamasının iki ülke ilişkileri açısından önemli olduğunu ifade etti.

ABD, 'Kuzey Akım 2'  projesini durduramaz

Yafimava, Kuzey Akım 2 projesini inşa eden Alman "Nord Stream 2 AG" şirketi üst yöneticisi Mathias Warnig'in ABD yaptırımlarından muaf tutulmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD'nin Almanya'ya uyguladığı muafiyetin "yerinde bir karar" olduğunu vurgulayan Yafimava, "Bu yaptırım, ilişkileri kötüleştirecek ancak boru hattının tamamlanmasını engellemeyecekti. Dolayısıyla yaptırımlardan vazgeçme kararı ABD'nin boru hattının tamamlanacağını kabul ettiğini, Almanya ile ilişkisini bozmasına izin vermek istemediğini gösteriyor" dedi. 

Kapasite kısıtlaması ortaya çıkabilir 

Yafimava, ABD'nin politik ve ticari nedenlerden dolayı Kuzey Akım 2 projesine karşı çıkmaya devam ettiğini ancak projeyi tamamen durdurmasının olası olmadığını söyledi. Projenin inşaat aşamasında büyük ilerleme kaydedildiğini aktaran Yafimava, "Bu süreçten sonra inşaat aşamasında ABD'nin engelini göremeyiz ancak operasyonel bir engel muhtemel. Almanya ile Kuzey Akım 2 konusunda bir kapasite kısıtlaması anlaşması ortaya atılabilir. Ancak bu tür bir kısıtlamanın kapsamı da sınırlı olacaktır." ifadelerini kullandı.