SON DAKİKA
DÜNYA Salı 22 Haziran 2021 08:12

ABD, KORKMAZ'LA İLGİLİ İDDİANAMEYİ YAYINLADI

ABD, Avusturya'da tutuklu bulunan Türk vatandaşı iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın para aklama ve mali dolandırıcılık suçlarından yargılanmak üzere ABD'li makamlara teslim edilmesi için uğraşacak.

ABD, Korkmaz'la ilgili iddianameyi yayınladı

ABD Adalet Bakanlığı, Türkiye saati ile gece yarısında yaptığı açıklamada Cumartesi günü Avusturya'da tutuklanan Korkmaz'ın dolandırıcılık yoluyla 133 milyon dolardan fazla parayı akladığı ve paranın Türkiye ile Lüksemburg'daki hesaplarda bulunduğunu belirtti.

Açıklamada Korkmaz'ın ABD'li makamların talebiyle tutuklandığı ve aleyhindeki iddianamenin de yayımlandığı ifade edildi.

İddianamede Korkmaz aleyhine kara para aklama, elektronik araçlarla mali dolandırıcılık ve resmi incelemeyi engelleme suçları yönelitildi.

Reuters Korkmaz'ın avukatına ulaşamadı.

İş insanı Korkmaz hakkında Türkiye'de de soruşturma açılmış durumda. Anadolu Ajansı'nda yer alan bir haberde Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) Korkmaz'ın şirketlerinin para aklama faaliyetlerinde kullanıldığı bilgisinin yer almasının ardından Aralık ayında Korkmaz'ın şirketlerinde çalışan 10 kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti.

Türkiye'nin Avusturya Büyükelçisi Doğan haber ajansına Pazar günü yaptığı açıklamada Korkmaz'ın Cumartesi günü Viyana'ya 260 km mesafedeki bir kentte gözaltına alındığını ve Türkiye'ye iadesi için Avusturyalı yetkililer ile temas kurulduğunu ifade etmişti.

Dışişleri Bakanlığı henüz konuya ilişkin sorulara yanıt vermedi.

Korkmaz'ın hangi ülkeye iade edileceği henüz kesinlik kazanmış değil. Kendisinin Aralık ayında polis baskınları başlamadan önce Türkiye'yi terkettiğine inanılıyor.

İddianamede dolandırıcık suçunun Utah merkezli Washakie Renewable Energy üzerinden biyodizel üretimi ve satışı için 1 milyar dolardan fazla yenilenebilir yakıt vergi iadesi alınırken işlendiğini belirtildi.

Washakie Renewable Energy'e ulaşılamadı.

Açıklamada Korkmaz ve işbirlikçilerinin bu parayı Borajet'in yanısıra Türkiye ve İsviçre'de oteller, Queen Anne isimli bir yat, boğazda bir villa ve apartman dairesi almak için kullandıkları belirtildi.