Dolar $
33.11
%0.11 0.03
Euro €
36.08
%-0.23 -0.08
Sterlin £
42.89
%-0.17 -0.07
Çeyrek Altın
4226.31
%-0.85 -35.85
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Ekonomik Veriler Cuma 19 Temmuz 2024 02:00

ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİ YAKLAŞIRKEN ONS ALTIN YÜKSELİYOR

ABD'de Tarım Dışı İstihdam verisi Haziran ayında beklentilerin üstünde gelse de Mayıs ayının altında kalması istihdam piyasalarında soğuma emareleri algısını oluşturdu.

ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken ons altın yükseliyor

İnfo Yatırım'ın verilerine göre, ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisi Haziran ayında beklentilerin üstünde gelse de Mayıs ayının altında kalması istihdam piyasalarında soğuma emareleri algısını oluşturdu. Bu duruma ek olarak ABD enflasyonun, beklentilerin altında kalması Fed’in faiz indirim konusunda elini güçlendirdi. ABD’de Haziran ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 3,3’ten yüzde 3’e geri çekilmişti. Haziran’da benzin fiyatları aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde  2,5 azalarak barınma fiyatlarındaki yükselişi dengelerken, barınma fiyatları aynı dönemde aylık yüzde  0,2 ve yıllık yüzde 5,2'lik artış kaydetmişti.

Gıda fiyatları da Haziran’da aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,2 arttı. Fed’den Temmuz ayı faiz toplantısında güvercin mesajlara ek olarak Eylül ayında ise faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor. Hatta 2024 yılında, ikinci bir faiz indirimi olması durumu da yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Bu süreç ise ons altın fiyatlarını yükseltiyor. Diğer bir yandan ABD Başkan adayı Trump’a düzenlenen suikast girişimi sonrasında jeopolitik gerginliklerin de etkisi güvenli limanlara olan talebi artırıyor. Geçen haftalarda ABD Başkanı ve adayı Biden ile Trump, TV kanalında karşılaşmış, tabir-i caizse Biden açıklamalarında sınıfta kalmıştı.

Demokratların farklı adayla devam etmesi durumu da ayyuka çıkmış olsa da Biden ile devam kararı verilmişti. Bu süreç sonrasında Trump’a süikast girişimi ardından Trump’ın başkanlık seçimlerinde anketlerde farkı açtığını gösterdi. Daha önce ABD Başkanlığı yaptığı dönemde attığı adımlarla para politikalarındaki belirsizliği artıran Trump, başkan seçilirse Borsalarda kısa vadeli pozitif katalizör olabilecekken, para politikalarında belirsizlik de artabilir. Trump’ın seçilme olasılığının yüksek olması sonrasında ABD 2 yıllık tahvil faizleri ile 10 yıllık tahvil faizleri birbirine yaklaştı. Bu da uzun vadeli belirsizlik ortamı ve yüzde 2’lik enflasyon hedefinden uzaklaşılabileceği beklentilerini oluşturuyor. Kasım seçimleri öncesinde ABD’de ekonomide durağanlık belirtileri ve güvercin mesajlar ons altına katalizör olurken, Ons altın günlük grafikte 60 ve 200 g HO üstünde hareket ediyor. Ons’ta fibonacci seviyesi 2.300—2500 arasında yön arayışına işaret ediyor.

Gram altın ise ons altın ve Dolar / TL’ye bağlı hareket ediyor. Likidite bolluğu kaynaklı olarak mevduat faizleri düşerken, Trump’ın ABD seçimlerini kazanabileceği beklentileri ile dolar endeksi yükseliyor. Mevduat düşüşü kaynaklı olarak dolara olan talebin artması Dolar / TL’nin kısmi yukarı yönlü seyrini oluşturduğu düşünülüyor. Gelişmeler sonrasında ons altındaki yükseliş ve Dolar/ TL’deki kısmi yukarı yönlü seyir ile gram altında yukarı yönlü hareket sürüyor

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR