Dolar $
32.9
%0.18 0.06
Euro €
35.34
%0.61 0.21
Sterlin £
41.67
%0.21 0.08
Çeyrek Altın
4031.51
%0.45 17.78
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Otomotiv Pazar 16 Haziran 2024 16:00

AB ÇİN'DEN İTHAL EDİLEN ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN GÜMRÜK VERGİSİNİ YÜZDE 38'E KADAR ARTIRACAK

Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada, "haksız sübvansiyonlardan büyük ölçüde yararlandığını" ve Avrupa'daki elektrikli araç üreticileri için "ekonomik zarar tehdidi" oluşturduğunu tespit ettiği Çin'in elektrikli araç ithalatına daha yüksek gümrük vergileri uygulayacağını duyurdu.

AB Çin'den ithal edilen elektrikli araçların gümrük vergisini yüzde 38'e kadar artıracak

AB'nin yürütme organı olan AB Komisyonu, Çin'deki bataryalı elektrikli araçlar değer zincirinin “haksız sübvansiyonlardan yararlandığı” sonucuna vararak, Çin'den yapılan BEV ithalatına “geçici telafi edici vergiler” uygulanmasının AB'nin çıkarına olduğunu açıkladı.

AB Komisyonu, “Bu nedenle, yapay olarak düşük fiyatlarla sübvanse edilen Çin ithalatı akışı, AB endüstrisi için açıkça öngörülebilir ve yakın bir zarar tehdidi oluşturmaktadır” dedi.

Salı günü Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü, Google'a tercüme edilen yorumlara göre, AB kararının olgusal ve yasal dayanaktan yoksun ve “korumacı bir eylem” olduğunu söyledi. Bakanlık, “AB kararında açıklanan bulgular olgusal ve yasal dayanaktan yoksundur” dedi. 

Blok, soruşturmasında işbirliği yapmayan bataryalı elektrikli araç (BEV) üreticilerine yüzde 38.1 gümrük vergisi uygularken, Asya ülkelerinde soruşturmaya uyan ancak “örnek alınmayan” otomobil üreticilerine yüzde 21 daha düşük bir vergi uyguluyor.

Başlıca Çinli BEV üreticisi BYD yüzde 17.4, Geely ise yüzde 20 gümrük vergisi ile cezalandırıldı. AB ayrıca otomobil firması SAIC'e de yüzde 38.1 oranında gümrük vergisi uyguladı. Devam eden AB soruşturmasında her üç üreticiden de örnek alındı.

Komisyon, Şanghay'da bir giga fabrikası bulunan Elon Musk'ın Tesla'sının “kanıtlanmış bir talep” üzerine “kesin aşamada bireysel olarak hesaplanmış bir vergi oranı alabileceğini” söyledi.
 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR