Dolar $
32.84
%-0.04 -0.01
Euro €
35.7
%0.07 0.02
Sterlin £
42.45
%-0.08 -0.03
Çeyrek Altın
4176.4
%-0.06 -2.64
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Çarşamba 24 Temmuz 2024 00:00

A1 CAPİTAL: SİYASET, KÜRESEL PİYASALARI REKOR ZİRVELERDEN AŞAĞI ÇEKTİ

A1 Capital, siyasetin küresel piyasaları rekor zirvelerden aşağı çektiğini ve çalkantılı birkaç hafta boyunca yatırımcıların giderek daha da parçalanmış bir Avrupa, izolasyonist bir Amerika ve dünya ticaretinin nabzının yavaşlaması olasılığıyla karşı karşıya kaldığını bildirdi.

A1 Capital: Siyaset, küresel piyasaları rekor zirvelerden aşağı çekti

A1 Capital, siyasetin küresel piyasaları rekor zirvelerden aşağı çektiğini ve çalkantılı birkaç hafta boyunca yatırımcıların giderek daha da parçalanmış bir Avrupa, izolasyonist bir Amerika ve dünya ticaretinin nabzının yavaşlaması olasılığıyla karşı karşıya kaldığını bildirdi. Bu yıl dünyanın neredeyse yarısı oy kullandı ve şu ana kadarki sonuçlar ruh halindeki değişimi destekliyor: Tayvan, Pekin'de nefret edilen bir başkanı seçti, seçmenler Fransa'da sağa kaydı ve İngiltere'de bir neslin en büyük sol çoğunluğunu oluşturdu. ABD'de sadece sekiz gün süren seçim kampanyası şok dalgaları yarattı: Önde giden Donald Trump bir kurşunla sıyrıldı, Joe Biden ise seçim gününe dört aydan az bir süre kala istifa etti.

Trump'ın Tayvan'ın korunması ve çip endüstrisine olan bağlılığı konusunda belirsiz ifadeler kullanmasının üzerinden bir haftadan kısa bir süre geçti. Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi'nin piyasa değerinden 100 milyar dolardan fazla para silindi. Tayvan'ın para birimi, yatırımcıların çip üretim teknolojisinde öncü konumda olan ve ABD-Çin gerginliğinin ön saflarında yer alan adadan kaçmasıyla sekiz yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Bu jeopolitik riskin geri dönüşü, yapay zeka donanım ticaretine olan coşkuyu etkili bir şekilde köreltti.

Elbette, S&P 500'ü tüm zamanların en yüksek seviyesinden sadece yüzde 3 uzaklaştıran satışlarda panik havası yok; birçok piyasa katılımcısı bunu sağlıklı bir geri çekilme olarak ve siyasi risklerle nasıl başa çıkılacağına dair bir yeniden değerlendirme olarak görüyor. Hisse senedi yatırımcıları, vergi indirimleri ve düzenleyici gevşeme gibi önerilen Trump politikalarından faydalanabilecek küçük sermayeli şirketler ve enerji hisseleri gibi ABD hisse senedi piyasasının köşelerine yöneliyor. Bu tercihler FED'in önümüzdeki aylarda faiz oranlarını düşüreceği beklentileriyle birlikte büyük teknoloji hisselerinden çıkıp piyasanın daha az sevilen alanlarına doğru bir rotasyonu körüklüyor. Ancak piyasadaki rotasyon, politik bir şeyden çok, enflasyondaki düşüş ve faiz indirimi ve yumuşak bir iniş olasılığı tarafından yönlendirildi.

Hazine piyasaları hikayenin farklı bir yönünü anlatıyor, bazı yatırımcılar daha düşük vergi gelirlerinin ve daha fazla bütçe harcamasının mali sonuçları konusunda endişelendikleri için daha uzun vadeli tahvillerdeki pozisyonlarını azaltıyor. Jeopolitik, tetiklendiğinde büyük bir sol kuyruk olayı olabilecek konulardan biridir, ve bu nedenle bir yatırımcının ihtiyacı olan şey, aşağı yönlü koruma ve yukarı yönlü potansiyel sağlayan düşük maliyetli bir çeşitlendirme stratejisidir. Wall Street, yatırımcıların Kasım ayında yapılacak seçimlerde Başkan Joe Biden'ın yarıştan çekilmesinin ardından Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın ikinci bir dönem için şansını değerlendirmesiyle, önceki haftaki düşüşlerin ardından dün bir miktar toparlandı. Biden'ın duyurusunun ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin düşmesiyle mega sermayeli hisseler değer kazandı.

Bu sabaha baktığımızda ise; Joe Biden'ın ABD başkanlık yarışından çekilmesi piyasalarda büyük bir memnuniyetle karşılandı ve dikkatler siyasetten çekilerek tekrar kazançlara ve faiz oranlarına çevrildi. ABD'de eylül ayındaki faiz indirimi fiyatlara yansımış durumda, Avrupa'da ise ekim ayında 25 baz puanlık bir indirim bekleniyor. Bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi tüketici güveni rakamları ve ABD'de mevcut konut satışlarının bu görünümü değiştirmesi pek olası görünmüyor. Bunun yerine, çip üreticisi şirketlerin hisselerindeki sert satışların ardından borsa piyasaları istikrara kavuşurken, yatırımcıların Tesla için piyasa kapanışından sonra açıklanacak kazançlardan ipuçları alması bekleniyor.

Asya hisse senetleri de bu sabah bir aylık düşük seviyelerden sıçradı. Tayvan borsası, yarı iletken hisselerinin Wall Street'teki toparlanmadan faydalanmasıyla beş günlük düşüş serisine son verdi. MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi dünkü bir aylık düşük seviyesinden yüzde 0,55 yükseldi. Tahvil piyasalarında, ABD tahvil getirileri gece boyunca yükseldi ve Asya'da genel olarak sabit kaldı; kıyaslama 10 yıllık getiriler yüzde 425, 2 yıllık getiriler ise yüzde 4,51 seviyesinde.

Manşette öne çıkanlar

Moody's ekonomistleri, Türkiye için pozitif kredi görünüm ve beklenen dezenflasyonun "daha fazla not artışını" beraberinde getirebileceğini ifade ettiler. Kredi spreadlerinin tarihsel olarak bu durumu fiyatlandırdığı belirtilirken, güncel durumun Moody's açısından CDS'ler konusunda daha iyimser bakış açısına yol açtığı ifade edildi.

Morgan Stanley, Moodys'in Türkiye'nin kredi notunu iki kademe birden artırmasını değerlendirdiği raporda ABD Doları/Türk Lirası paritesi için yıl sonu tahminin 36 olarak sürdürdü.

Hazine, yurt içi tasarrufların artırılması, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve finansman araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla, bugün 24 Temmuz 2024 valör tarihli, 2 yıl vadeli TL cinsi sabit kira ödemeli kira sertifikası ihracı gerçekleştirilecek.

Ticaret Bakanlığı, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Mevzuat hükümleri çerçevesinde 2025 yılının ilk yarısında süresi dolacak mevcut dampinge karşı önlemlerin Resmi Gazete'de ilanen açıkladı.

ABD'de Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kampanyası, başkan adaylığını açıkladıktan sonraki ilk 24 saat içinde 81 milyon dolar toplandığını ve Demokratların Harris'in adaylığını tüm zamanların en büyük nakit akışlarından biriyle karşılayarak rekor kırdığını söyledi. Kampanya yetkilileri ise Biden'ın Harris'i desteklemesinden 36 saatten kısa bir süre sonra, Harris'in pazartesi gecesi partinin adaylığı belirleyecek delegelerinin çoğunluğunun desteğini alarak adaylığı garantilediğini söyledi.

Mercer LLC'nin (Uluslararası danışmanlık kuruluşu) baş yatırım yetkilisi Hooman Kaveh'e göre, Fed'in giderek kızışan ABD seçim yarışına girmek yerine yılsonuna kadar faiz oranlarını sabit tutma ihtimali giderek artıyor. Kaveh, Bloomberg TV'ye verdiği röportajda, "Fed başkanı olsaydınız, 'olduğumuz gibi kalalım, başkanlık seçimleri sonrasına kadar beklemede kalalım' demek size cazip gelirdi" dedi.

Çin'in devlet kontrolündeki basın organlarının verdikleri haberlere göre Çin, orta vadeli borç verme kolaylığı (MLF) kredileri için teminat gerekliliğini gevşetti. Basına göre bu adım, hazine piyasasındaki ralliye katkıda bulunan “varlık kıtlığını” hafifleteceğini söyledi.

Çin firmaları, faiz oranlarının yüksek seyrettiği bir ortamda gelecekteki finansman ihtiyaçlarını çeşitlendirmek için bu yıl şimdiye kadar rekor düzeyde 14 milyar dolar tutarında yurtdışı dönüştürülebilir tahvil topladı. -Reuters

İnsan Kaynakları Bakanlığına göre Çin, yılın ilk yarısında 6.98 milyon kentsel yeni istihdam oluşturdu. Bakanlık ayrıca "istihdam durumunun genel olarak istikrarlı olduğunu" ve istikrarlı işlerin geri dönüşü ve iş istikrarı ve genişlemesi için özel krediler için baskı yapacağını belirtti.

Avustralya'da tüketici güveni 5,9 puan ile Nisan 2021'den bu yana en büyük haftalık artışını kaydederek, altı ayın zirvesine çıktı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, CrowdStrike'dan kaynaklanan yazılım sorununun küresel sigorta ve reasürans şirketlerinin finansal sonuçları üzerinde önemli bir etki yaratmasının pek olası olmadığını bildirdi. Fitch'ten yapılan açıklamada, küresel sigortalı kayıplara ilişkin ön piyasa tahminlerinin orta ila yüksek tek haneli milyar dolar aralığında olabileceği, sigortacılar için önemli bir etkiye dönüşmeyeceği ancak bunların devam eden taleplere ve davalara tabi olduğu belirtildi.

TAVHL - TAV Havalimanları 2024 yılı ikinci çeyrek konsolide net dönem karı 2.507.522.000 TL (Önceki 887.397.000 TL)

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR