Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.81
%-0.24 -0.08
Sterlin £
42.46
%-0.24 -0.1
Çeyrek Altın
4144.55
%0.98 39.63
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Perşembe 25 Temmuz 2024 10:00

A1 CAPİTAL: ASYA PİYASALARI DÜŞÜŞTE

A1 Capital, küresel teknoloji hisselerindeki düşüşün yatırımcıların kısa vadeli tahviller, yen ve İsviçre frangı gibi daha az riskli varlıklara yönelmesine yol açmasıyla Asya piyasalarının düşüşte olduğunu bildirdi.

A1 Capital: Asya piyasaları düşüşte

A1 Capital, Alphabet ve Tesla gibi şirketlerin bu haftaki kazançları, piyasanın uçuk teknoloji değerlemelerini desteklemedi, sadece mega-sermayeli hisse senetlerini değil, tüm Wall Street'i rekor seviyelere yakın seviyelerden geri çekilmesine yol açtığını bildirdi.

Küresel teknoloji hisselerindeki düşüşün yatırımcıların kısa vadeli tahviller, yen ve İsviçre frangı gibi daha az riskli varlıklara yönelmesine yol açmasıyla Asya piyasaları düşüşte.

Wall Street'te Nasdaq, Alphabet ve Tesla'nın zayıf kazançları, yatırımcıların zaten yüksek olan "Muhteşem Yedili" hisse senetlerine olan güvenini zedeleyince, 2022'den bu yana en kötü günlük düşüşle yaklaşık yüzde 4 düştü. Bu, Wall Street'in VIX değerinin üç aylık zirveye sıçramasına yol açtı ve yatırımcılar nakit ve süper likit kısa vadeli borçların güvenliğini aradılar, ABD iki yıllık getirileri neredeyse altı ayın en düşük seviyesine ulaştı. Bu durum bize, doymuş ve iyi sahiplenilmiş teknoloji pozisyonu çözülmeye devam ederken, yatırımcılar açıkça savunma pozisyonunu benimsediklerini göstermekte.

Hisse senetlerindeki satış dalgası, yatırımcıların küresel olarak faiz indirimlerine yönelik beklentilerinin artırmasına neden oldu ve vadeli işlemler FED’den Eylül ayında çeyrek puanlık bir faiz indirimi için tam fiyatlama yapıyor, hatta 50 baz puanlık bir indirim için bile bazı riskler var. 2024'ün tamamı için toplam 65 baz puanlık bir gevşeme fiyatlandı.

Çin Merkez Bankası'nın uzun vadeli faiz oranlarında sürpriz bir indirime gitmesi ve son dönemde alınan teşvik tedbirlerine ek olarak Çin hisse senetlerine çok az destek verildi. Çin Merkez Bankası, bu sabah faiz oranlarını önemli ölçüde düşürerek plansız bir kredi operasyonu gerçekleştirerek bu hafta piyasaları ikinci kez şaşırttı. Bu durum, yetkililerin ekonomiyi desteklemek için daha ağır parasal teşvik sağlamaya çalıştığını gösteriyor.

Orta vadeli kredi imkanı (MLF) operasyonu, merkez bankasının pazartesi günü, diğer önemli reformların ana hatlarını çizen üst düzey liderlik toplantısının ardından birkaç gün içinde birkaç referans kredi faiz oranını düşürmesinin ardından geldi. Çin Halk Bankası (PBOC), yaptığı açıklamada, MLF kapsamında bir yıllık kredi olarak 200 milyar yuan (27,5 milyar dolar) tutarında kredi verdiğini, bunun önceki MLF kredisine göre 20 baz puan düşüşle yüzde 2,30 olduğunu belirtti.

Merkez bankası ayrıca yedi günlük ters repo yoluyla piyasalara yüzde 1,70 faizle 235,1 milyar yuan enjekte etti ve kısa vadeli araçla yapılan nakit enjeksiyonunun "ay sonu bankacılık sistemi likidite koşullarının makul ölçüde yeterli olmasını" amaçladığını belirtti.

Çin borsaları perşembe günü haberlere olumsuz tepki verdi, yetkililerin borç verme konusundaki ani aciliyetini, deflasyonist baskıların ve tüketici talebindeki zayıflığın varlıklara fiyatlanandan daha şiddetli olduğu anlamına geldiği şeklinde yorumladı.

Genel havanın bozulmasının nedenleri kısaca; Çin'in büyüme eğilimine ilişkin süregelen huzursuzluğu, Avrupa'daki çok zayıf PMI'ları, eski New York Fed üyesi Bill Dudley'nin karamsar görüş yazısını ve yatırımcıların riskten uzak durmasını ve brüt gelirlerini düşürmeleri de eklenebilir.

Piyasanın ekonomik verilerin önüne geçmesi, çünkü daha önce enflasyondaki bu kısa vadeli düşüşlerin sürdürülebilir olmadığı görüldü. Gerçekten de, ABD gayri safi yurtiçi hasıla verileri bugün açıklanacak ve ikinci çeyrekte yıllık yüzde 2'ye ulaşan büyümeyi göstermesi bekleniyor. Yakından takip edilen Atlanta Fed GDPNow göstergesi yüzde 2,6'lık büyümeye işaret ediyor ve bu da yukarı yönlü bir risk olduğunu gösteriyor. MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi yüzde 0,7 - Japonya'nın Nikkei yüzde 2,9 - Güney Kore'nin KOSPI yüzde 2 düştü ve Çin CSI300 yüzde 0,3 düşüşle beş ayın en düşük seviyesine geriledi.

Emtia piyasalarında altının onsu yüzde 0,9 düşüşle 2.375 dolara geriledi. Petrol fiyatları, Çin ekonomisinin yavaşlamasının talebi azaltacağı endişeleriyle düşüşe geçti ve altı haftanın en düşük seviyelerine yakın seyretti. Brent vadeli işlemleri yüzde 0,4 düşüşle varil başına 81,81 dolara, WTI ham petrolü ise yüzde 0,3 düşüşle varil başına 77,33 dolara geriledi.

Manşette öne çıkanlar

TBMM Genel Kurulunda, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 7 maddesi kabul edildi.

Çin Merkez Bankası, bankalara verdiği orta vadeli kredilerin faiz oranını beklenmedik bir şekilde düşürdü. Çin Merkez Bankası, orta vadeli kredi kolaylığı (MLF) çerçevesinde bir yıl vadeli kredi faizini yüzde 2,5'ten yüzde 2,3'e düşürerek Ağustos 2023'ten bu yana ilk kez indirime gitti. Merkez bankası ayrıca yedi günlük ters repo yoluyla piyasalara yüzde 1,70 faizle 235,1 milyar yuan enjekte etti ve kısa vadeli araçla yapılan nakit enjeksiyonunun "ay sonu bankacılık sistemi likidite koşullarının makul ölçüde yeterli olmasını" amaçladığını belirtti. Söz konusu indirim, Çin'in en büyük devlet bankalarının daha önce kredi faiz oranları olarak bilinen gösterge borç verme oranlarında yaptıkları indirimleri sonrası kar marjları üzerindeki baskıyı hafifletmek için bazı mevduat ürünlerinin faiz oranlarını düşürmelerinin ardından geldi.

Reuters kaynaklı habere göre Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) önümüzdeki hafta yapılacak politika toplantısında faiz oranlarını artırıp artırmamayı tartışacağını ve önümüzdeki yıllarda tahvil alımlarını yaklaşık yarıya indirecek bir plan açıklayacağını söyledi. BOJ'un düşüncelerini yakın dört kişi, faiz kararının yönetim kurulu üyelerinin tüketimin toparlanıp toparlanmayacağı ve enflasyonu bankanın yüzde 2'lik hedefi etrafında istikrarlı bir şekilde tutup tutmayacağı konusunda netlik için ne kadar beklemeyi tercih edeceklerine bağlı olacağını söyledi.

Alman hükümeti ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla şirketlere ve hane halklarına yönelik vergi indiriminin yılda yaklaşık 21 milyar Euro'ya çıkarılması konusunda anlaştı. Maliye Bakanlığı'ndan bir sözcü Reuters'a yaptığı açıklamada, bakanın vergi reformundan gelen 21 milyar avro ve temel vergi muafiyetini daha da artıracak başka bir yasadaki vergi indirimlerinden bahsettiğini söyledi.

Fitch Ratings yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın yüksek borcunu ve Rusya ile uzayan savaşı gerekçe göstererek notunu CC'den C'ye düşürdüğünü duyurdu. Fitch, Ukrayna hükümetinin 22 Temmuz'da bazı Eurobond sahipleriyle yaptığı yeniden yapılandırma anlaşmasının ardından Ukrayna'nın "temerrüt benzeri bir sürece" girdiğini söyledi.

PASEU-Pasifik Eurasia 2024 yılı 6 aylık konsolide net dönem karı 118.001.549 TL (Önceki 121.303.588 TL)

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR