Dolar $
32.84
%-0.03 -0.01
Euro €
35.66
%0.02 0
Sterlin £
42.45
%-0.02 -0.01
Çeyrek Altın
4197.16
%0.43 17.87
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Çarşamba 24 Temmuz 2024 09:00

A1 CAPİTAL: ASYA HİSSE SENETLERİ BU SABAH SATICILI

A1 Capital, ABD'li teknoloji devleri Tesla ve Alphabet'in zayıf kar açıklamalarının piyasa duyarlılığını olumsuz etkilemesinin ardından Asya hisse senetlerinin bu sabah satıcılı olduğunu söyledi.

A1 Capital: Asya hisse senetleri bu sabah satıcılı

A1 Capital, ABD'li teknoloji devleri Tesla ve Alphabet'in zayıf kar açıklamalarının piyasa duyarlılığını olumsuz etkilemesinin ardından Asya hisse senetlerinin bu sabah satıcılı olduğunu söyledi. MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi yüzde 0,08, Japonya'nın Nikkei, Tayvan finans piyasaları tayfun nedeniyle kapalı olduğundan yüzde 0,23 düştü.

Nasdaq vadeli işlemleri yüzde 0,5 ve S&P 500 vadeli işlemleri Tesla'nın beş yıldan uzun süredir en düşük kar marjını bildirmesiyle yüzde 0,36 geriledi. Google'ın ana şirketi Alphabet'in hisseleri, Şirket gelir ve kar hedeflerini aşmış olmasına rağmen kapanış sonrası işlemlerde düşüş yaşadı. Çünkü Alphabet için çıta o kadar yüksekti ki, mütevazı bir kazanç artışı bile hisseyi daha yükseğe taşıyamadı. Yani, piyasada satın alınacak bir haber yok. Bu durum, teknoloji hisselerinin çok yüksek değerde olduğuna dair endişeleri de dile getiriyor. Makro tarafta yatırımcılar, bu yıl faiz indirimi beklentilerini ölçmek için perşembe günü açıklanacak ABD GSYİH verilerini ve cuma günü açıklanacak Fed'in enflasyon ölçütü olan PCE verilerini bekliyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’de yatırımcı güveni, teşvik çabalarına rağmen kırılganlığını sürdürdü. Çin hisseleri dalgalı işlemlerde düşüş yaşadı, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,18 geriledi.

TCMB, temmuz ayında politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 50’de sabit tutarken, şahin duruşu ve sıkılaştırma yönünde gerekirse adım atabileceği vurgusunu korudu. Aylık enflasyonun temmuz ayında geçici unsurlara bağlı olarak yükseleceğine (kamu ve gıda), Hizmet enflasyonundaki katılığın devam ettiğini, iç talebin yavaşlamasına karşın halen enflasyonist seviyede olduğuna dikkat çekmeye devam etti. Diğer taraftan fazla likidite konusunda faiz koridorunun alt bandının yükseltilebileceğine yönelik oluşan piyasa beklentisini teyit edecek bir yaklaşım görülmedi.

TCMB’nin sonbaharı bekleme modunda geçirmesini ve 1 Kasımda S&P’den alacağı not artırımı ile birlikte 21 Kasımdaki toplantısında ilk faiz indirimini gerçekleştirmesini ve Aralık ayında indirime devam ederek yılı yüzde 45 politika faiziyle kapatması bekleniyor.

Avrupa tarafına baktığımızda ise Lüks devi LVMH'nin Çinli alıcıların harcamalarını kısması ve ABD'li büyük teknoloji firmaları Tesla ve Alphabet'in hayal kırıklığı yaratan sonuçları nedeniyle beklenen satış rakamına ulaşamaması, yatırımcıların Avrupa'daki kar açıklamaları öncesi tedirgin olmasına neden olabilir. Dolayısıyla gözler bankacılık sektörü üzerinde olacak. Piyasa değerine göre avro bölgesinin en büyük iki kredi kuruluşu, İspanya'nın Santander'i ve Fransa'nın BNP Paribas'ı, Almanya'nın Deutsche Bank'ı ve İtalya'nın UniCredit'i Nisan-Haziran dönemi mali tablolarını açıklayacak. Bankaların yüksek faiz oranlarından elde edilen kazanımların tükenip tükenmediği irdeleyeceğiz. Kazançların yanı sıra, yatırımcıların ekonominin sağlığını ölçmelerine ve Avrupa Merkez Bankası'nın Eylül ayında faiz oranlarını düşürüp düşürmeyeceğini görmelerine olanak tanıyacak olan Avrupa'daki PMI verilerine de dikkat çekilecek.

ABD para birimini altı rakibe karşı ölçen dolar endeksi 104.47'de çok az değişti. Endeks bu ay yüzde 1.3 düştü. Emtialarda, petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarındaki düşüşle yükseldi. Eylül ayı Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,25 artarak varil başına 81,21 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Ara Ham Petrolü Eylül ayı yüzde 0,26 artarak varil başına 77,16 dolara çıktı.

Manşette öne çıkanlar

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının "6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Gereğince; İşkollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye Sayılarına İlişkin 2024 Temmuz Ayı İstatistikleri Hakkında Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 16 milyon 973 bin 61 işçiden yüzde 14.80'ine denk gelen 2 milyon 512 bin 33'ünün herhangi bir işçi sendikasına üyeliği söz konusu iken işçilerin yüzde 85'nin de sendika üyeliği bulunmuyor. Böylece, Ocak ayında 2 milyon 495 bin 423 olan sendikalı işçi sayısı, 16 bin 610 kişi artmasına karşın sendikalı olan işçi oranı yüzde 0,42 azaldı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), yılın ilk yarısına ilişkin yayımladığı "İnşaat Sektörü Analizi Raporu"nda, Basra Körfezi hinterlandını Türkiye üzerinden Avrupa'ya açacak Kalkınma Yolu Projesi’nin Türk firmalar tarafından yakından takip edildiğine işaret edildi. Raporda Kalkınma Yolu Projesi'nin en az 15 milyar dolar tutarında olacağına dikkat çekilerek "Irak, yılda en az 5 milyar dolar tutarında proje üstlenilebilecek bir pazar olarak öne çıkmaktadır." ifadesi kullanıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, bu yıl ocakta asgari ücrete yüzde 49,1 oranında yapılan artış nedeniyle istisna tutarının 640 milyar liraya yükseldiğini, damga vergisiyle hesaplandığında ise 677 milyar liraya ulaşmasının öngörüldüğünü belirterek, "Bu haliyle asgari ücret istisnasının, vergi harcamasının içerisindeki payı yüzde 31'e yaklaşmıştır." dedi.

Axios'un haberine göre, ABD Senatosu'ndaki Demokratlar, Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde Kongre üyeleri için hisse senedi alım satımına yönelik bir yasağın kabul edilmesinden yana. Hem Demokratlardan hem de Cumhuriyetçilerden bir grup senatör tarafından önerilen tasarı, Kongre üyeleri ve aile üyelerinin hisse senedi alıp satmasını yasaklayacak. Tasarı kabul edilirse, daha önce olası bir çıkar çatışmasına ilişkin endişelerin giderilmesi amaçlanıyor.

Bank of America analistlerinin yayınladıkları bir rapora göre, aralarında ASML'nin de bulunduğu dünyanın en büyük yarı iletken ekipman üreticilerinden dördünün Çin'de elde ettikleri gelirlerin toplam içinde payı 2022 sonlarından bu yana iki kattan fazla arttı. Raporda, "Çin, ABD'nin Ekim 2022'de daha sıkı ihracat kısıtlamaları getirmesinden bu yana yarı üretim ekipmanı alımını hızlandırdı ve kendi yarı üretim kapasitesini geliştirmeyi hedefliyor." denildi.

ATLAS-Atlas Menkul Kıymetler YO 2024 yılı 6 aylık konsolide olmayan net dönem karı 32.932.366 TL (Önceki -67.605.407 TL)

MTRYO-Metro Yatırım Ortaklığı 2024 yılı 6 aylık konsolide olmayan net dönem karı 33.825.026 TL (Önceki -68.014.278 TL)

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR