SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Salı 17 Eylül 2024 09:19

70 KİLO ZEYTİN REKOLTESİ BEKLENİYOR

Antalya'da 800 ve 1200 yaşındaki iki asırlık zeytin ağacından bu yıl toplamda 70 kilo zeytin rekoltesi bekleniyor. Geçen yıl kuraklık nedeniyle her bir ağaçtan sadece 25 kilo ürün alınabilmişti.

70 kilo zeytin rekoltesi bekleniyor

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) 2015 yılında özel yöntemle Zeytinpark’a naklettiği bu ağaçlar, iklim değişikliği ve kuraklığın etkilerini yoğun şekilde hissediyor.

Zeytinpark’ta hasat süresi, önceki yıllara göre bir ay uzamış durumda. Yılda 2 bin 600 ton toz ve 610 milyon metreküp havayı temizleyen parkta, bu yıl rekolte geçen yıla göre olumlu bir gelişme gösteriyor. Geçen yıl 50 kilo meyve vermesi beklenen asırlık ağaçların, bu yıl her birinden 35 kilo zeytin alınması öngörülüyor.

Zeytin hasadının ekim sonlarına doğru başlaması planlanıyor. Asırlık zeytin ağaçlarının meyveleri, genel hasattan ayrı tutuluyor ve açık artırma usulüyle satılıyor. Bu meyvelere olan ilgi her yıl artış gösteriyor.

ATB Başkanı Ali Çandır, bu yıl zeytin rekoltesinde yüzde 55 artış beklediklerini belirtti. Antalya genelinde yaklaşık 55 bin ton zeytin üretimi öngörülüyor. Geçen yıl 6 bin ton zeytinyağı üretilirken, bu yıl 10 bin ton yağ üretimi bekleniyor. Çandır, üretimdeki sıkıntılara rağmen fiyatların geçen yılki gibi yüksek olmayacağını ifade etti. Geçen yıl zeytin yağı fiyatları 9,5 euroya kadar yükselmişti, bu yıl ise uluslararası piyasada fiyatların 7,5 avro civarında olması bekleniyor.