SON DAKİKA
Gıda ve Gastronomi Pazar 06 Nisan 2025 10:36

5. GIDA BANKACILIĞI ZİRVESİ, 8 NİSAN'DA

8 Nisan Salı günü, Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) ev sahipliğinde Radisson Blu Hotel Şişli'de gerçekleşecek 5. Gıda Bankacılığı Zirvesi'nde "Gıda İsrafı ve Gıdaya Adil Erişim" gibi kritik sorunlar, masaya yatırılarak çözüm önerileri tartışılacak.

5. Gıda Bankacılığı Zirvesi, 8 Nisan'da

Türkiye’nin her ilçesinde bir gıda bankası açılmasını ve sistemin tarafsız, şeffaf, dürüst ve sürdürülebilir ilkelerle işlemesini hedefleyerek Türkiye’de gıda bankacılığı ağını geliştiren ve kuruluşunun 15. yılını kutlayan TİDER, ülkemizde gıda israfının önlenmesi ve yoksullukla mücadeledeki faaliyetleri ile biliniyor. 

TİDER Yönetim Kurulu Başkanı Hande Tibuk, zirveye ve ülkemizdeki gıda bankacılığı çalışmalarına ilişkin de şu bilgileri verdi: 

“Türkiye’nin 7 bölgesindeki 38 ilde 70’ten fazla market, depo ve aşevi çözümü üzerinden 1 milyondan fazla kişiye ulaşabilen TİDER’in gıda bankacılığı sisteminin sağlıklı çalışması ve sürdürülebilir olmasında özel sektör, yerel yönetim ve sivil toplum iş birliğinin gücüne inanıyoruz. Bu sebeple her yıl düzenlediğimiz gıda bankacılığı zirvesinde konunun tüm paydaşları ile bir araya gelerek iş birliği alternatiflerimizi değerlendiriyor, etki alanımızı büyütüyoruz.

Gıda bankaları; kendilerine bağışlanmış gıda, giysi, temizlik malzemesi ve yakacak ürünlerini toplayan, ayrıştıran, depolayan ve ihtiyaç sahiplerine dağıtan bir sivil toplum örgütlenmesidir. Firmalar ve kişiler; ürünleri bu bankaya yatırır, ihtiyacı olanlar da bu ürünleri bankadan çeker. TİDER olarak iki önceliğimiz var, ilki gıda kaybı ve israfını önlemek, ikincisi de ihtiyaç sahipleri için gıda bankacılığı sisteminin yayılmasını sağlamak.” 

Faaliyetlerinde üretim, tedarik zinciri, lojistik ve satış alanlarında yaşanan gıda kayıplarına da dikkat çeken Temel İhtiyaç Derneği’nin (TİDER) ev sahipliğinde 8 Nisan Salı günü “İsraf ile Mücadelenin Parçası Ol” ana temasıyla gerçekleşecek zirvede, uzman konuşmacılar “gıda” konusunu;

Gıda ve tarım değer zincirinde kayıplar ve israfın önlenmesi,

Gıdanın sürdürülebilirliği ve tüketici alışkanlıkları,

Atıkların ileri dönüşüm ile değerlendirilmesi,

Sokak hayvanları için de temel ihtiyaçların karşılanması,

Gıda Bankacılığı ve dünya örnekleri (Gıdadan Fazlası Kampanyası) ve

Tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesiyle israfın önlenmesi başlıklarında tartışarak çözüm önerilerini değerlendirecek.

 

HEDEF, TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE BİR GIDA BANKASI KURMAK

Ana sponsorluğunu Denizbank’ın, altın sponsorluğunu Net Holding ve BtcTurk’ün, gümüş sponsorluğunu ise CarrefourSA ve Merit Turizm üstlendiği zirveyle ilgili konuşan TİDER Başkanı Hande Tibuk, son yıllarda daha da hız kazanan faaliyetleriyle 38 ilde 70 gıda bankasına ulaşan TİDER’in hedefini şu cümlelerle ifade etti: “TİDER’in öncelikli amacı, Türkiye’nin her ilinde bir gıda bankası açmak, gıdamıza sahip çıkmak ve tüm ihtiyaç sahiplerine erişebilmektir.”

İsrafın dünyadaki maddi karşılığı 1 trilyon dolar

2021 yılı rakamlarına göre dünyada, 820 milyondan fazla insan açlık ve yoksulluk sınırında yaşıyor. Buna karşın dünya çapında üretilen gıdanın üçte biri israf oluyor. İsraf olan gıdanın yüzde 25’i kurtarılabilse, 820 milyon insanı doyuracak gıda kurtarılmış oluyor. Bu israfın maddi karşılığı ise 1 trilyon dolar. 

www.gidabankaciligizirvesi.org

08 Nisan 2025 Salı, Radisson Blu Hotel Şişli (Sevinç ŞATIROĞLU sunumuyla)

Program:

09:30 – 10:30      Kayıt & Kahvaltı

10:30 – 11:00      Açılış 

Hande TİBUK, Temel İhtiyaç Derneği, Yönetim Kurulu Başkanı

11:00 – 11:45      Gıda ve Tarım Değer Zincirinde Kayıplar ve İsrafın Önlenmesi

Moderatör: Mine ATAMAN, Tarım Yazarı

İbrahim OĞUZ, Frankfurt School Tarım Direktörü

Engin ESKİDUMAN, Denizbank KOBİ Bankacılığı, Tarım Bankacılığı ve Kamu Finansman Grubu Genel Müdür Yardımcısı

Ayşe Ayşin IŞIKGECE, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi, Stratejik Danışman

 Murat BOZKURT, Barilla Gıda, Tedarik Zinciri Direktörü

11:45 – 12:30      Gıdanın Sürdürülebilirliği ve Tüketici Alışkanlıkları

Moderatör: Prof. Dr. Mehmet Pala, İstanbul Gıda Araştırmaları Merkezi Kurucusu

Dilara KOÇAK, İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı

Dr. İrfan DEMİRYOL, Gıda Mühendisi

Didem MAHSUNLAR, İklim Araştırmaları Derneği, Gıda Sistemi Danışmanı

 Tuğba ŞİMŞEK, Kızılay Ar-Ge Direktörü

12:30 – 13:00      Dönüşüm Yıldızları – Sunumlar

 Duygu YILMAZ, Biolive Kurucu Ortak, Zeytin Çekirdeği atığı prinanın ileri malzeme teknolojilerine dönüşü ve biyopolimerin hikayesi

Selin ÖĞÜTOĞULLARI, Wastepresso İş Geliştirme Müdürü, Gıda İsrafını Önlerken Karbon Ayak İzinizi de Azaltmanın Yolları (Wastespresso’nun Yenilikçi Yaklaşımı)

13:00 – 14:15      Öğle Yemeği

Şef Gülenay YÜCE, İleri Dönüşüm Atölyesi 

14:15 – 15:00      Sokak Hayvanları için Projeler – İş Birliği Örnekleri

Moderatör: Hande TİBUK, TİDER Yönetim Kurulu Başkanı

Erdinç ORHAN, İstanbul Veterinerler Odası Başkanı

Esra CEVAHİR, Procompo Çevre Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı

 Bekir AYDIN, Bursa Orhangazi Belediye Başkanı

15:00 – 15:45      «Gıdadan Fazlası (More Than Food)» Kampanyası Tanıtımı

 Jason WOODS, Global Food Banking Network, Yönetici Editör

 Ahlea ISABELLA, Global Food Banking Network, Dijital İletişim Sorumlusu

16:15 – 16:30      Gıda Bankacılığı Destekçilerine Teşekkür ve Ödül Töreni

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR