Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
DÜNYA Pazartesi 18 Mayıs 2020 08:52

4.5 YIL SONRA TEKRAR RESESYONDA

Japonya ekonomisi koronavirüs salgını nedeniyle dört buçuk yıl aradan sonra tekrar resesyona girdi. Hem şirketleri hem tüketicileri vuran salgın ülkeyi İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük daralmaya sürükleyecek gibi gözüküyor.

4.5 yıl sonra tekrar resesyonda
Japonya ekonomisi koronavirüs salgını nedeniyle dört buçuk yıl aradan sonra tekrar resesyona girdi.

Bugün açıklanan gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri koronavirüsün etkilerinin büyüdüğüne işaret ediyor. Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya Ocak-Mart aylarında yıllıklandırılmış bazda %3.4 daraldı. Ekonomistler daralmanın %4.6 ile daha şiddetli olacağını tahmin ediyorlardı.

Küresel çapta üretimin durması ve tedarik zincirinde meydana gelen sıkıntılar nedeniyle Japonya'nın ihracat verileri 2011 yılında yaşanan deprem felaketinden sonra en düşük seviyeye geriledi.

Analistler ikinci çeyrek için çok daha ağır bir tablo çiziyorlar. Hükümetin Nisan ayında salgınla mücadele için fiilen sokağa çıkma yasağı uygulaması ve işyerlerini kapatma kararı alması nedeniyle tüketim son derece düşmüş durumda.

Meiji Yasuda Araştırma Enstitüsü Baş Ekonomisti Yuichi Kodama "İçinde bulunduğumuz çeyrekte ekonominin daha hızlı bir daralma yaşadığı neredeyse kesin" açıklamasında bulundu.

Reuters anketine katılan uzmanlar Japonya'nın ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış bazda %22 gibi emsali görülmemiş bir hızda daralacağını tahmin ediyorlar.