4 KITA, 60'TAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT
"Hafif yapısı nedeniyle taşıt endüstrisinde yakıt verimliliği sağlamak amacıyla da tercih ediliyor. Dünyada alüminyum talebi önümüzdeki dönemde gittikçe artacak."
Türkiye’nin önde gelen alüminyum ekstrüzyon profil ve kompozit panel üreticisi şirketlerinden biri olan Sistem Alüminyum’un İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban ile YeniBirlik okurları için konuştuk.
Sistem Alüminyum’u tanıyabilir miyiz?
Sistem Alüminyum olarak 1994’ten günümüze uzanan sektör tecrübemizle; uzun ömürlü, renk uyumu ve parlaklığı mükemmel, boyutsal istikrara sahip, kolay işlenebilir ve maliyet etkin alüminyum ekstrüzyon profiller ve alüminyum kompozit paneller üretiyoruz. Mimari sistemler ile endüstriyel uygulamalar için gerekli olan alüminyum profilleri tasarlayan ve üreten şirketimiz; 95 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 330 bin metrekarelik tam entegre üretim tesisinde, geniş pres hattına sahip. Yapı, otomotiv, havacılık, denizcilik, beyaz eşya, aydınlatma ve enerji gibi sektörler için özel ürünler ve çözümler geliştirerek, 23 binin üzerinde kalıptan oluşan zengin bir kalıp arşivimiz bulunuyor.
Üretimini gerçekleştirdiğiniz ürünleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Yeni ve inovatif ürünleriniz neler?
Tesislerimizde “Sistem” markamızla yapı, havacılık, denizcilik, otomotiv, beyaz eşya, aydınlatma ve enerji gibi sektörler için alüminyum profiller üretiyoruz. Profil, dövme alüminyum, kompozit panel, billet, ve aksesuar olarak 5 farklı grupta ürünlerimiz bulunuyor. Dökümhane tesisimiz; 5 adet ergitme ocağı, homojenizasyon fırını, soğutma kabinlerinden oluşuyor. Döküm hattında 5”, 6”, 7”, 8” ve 10” çaplarında ve maksimum 7 bin mm boyunda billet dökümü yapılabiliyor. Ayrıca istenilen özel alaşımlarının üretimini de gerçekleştirebiliyoruz. 9 Pres hattı ile yıllık 103 bin ton kapasiteli ekstrüzyon tesisimiz mevcut. Özel renk taleplerini karşılama olanağımız var. Boyahanede ise yıllık 20 bin ton elektrostatik toz boyama kapasitesi, çevreye duyarlı hammadde kullanımı, Qualicoat sertifikalı, CE standartlarında üretim, özel renk taleplerini karşılama olanağı ile öne çıkıyoruz.
Müşterilerinize sağladığınız katma değerler neler?
Son olarak portföyüne G120 – Easy Clean Giyotin Sistemini ekleyen Sistem Alüminyum olarak, uzaktan kumanda ile kontrol edilen tasarımıyla teras, balkon, kafe, restoran, kış bahçelerinde kullanım kolaylığı sağlıyoruz. İşlevsel tasarımı ile de tüm kanatların iç mekândan temizlenebilmesine imkân yaratıyoruz. Her türlü hava koşulunda manzara keyfi yaşamayı kolaylaştıran Giyotin Sistemi, 4000 mm x 4000 mm ebadına kadar, 3 veya 4 kanatlı olarak uygulanabiliyor. 59 milimetre genişliğindeki kenet profili yapısı, gerekli durumlarda profil içi gizli takviyeler ile statik kapasiteden ödün vermeden minimal görünüm sunuyor. El sıkışmasını engelleyen hareketli trabzan tasarımıyla ürün, güvenli bir kullanım sağlıyor. Yan kasa kenar boşluklarını kapatan hareketli tijler sistem açık haldeyken bile estetik görünümü koruyor. Herhangi bir arıza durumunda; gerekiyorsa tüm motor ve dişli sistemi çıkartılarak açılım mekanizması, yan adaptör profilleri çıkartılarak da tüm kanatları sökülebiliyor. Bu da arıza yapan ilgili bölüm için kolayca tamir imkânı sağlıyor.
“MEVCUT PAZARDA FARK YARATACAK”
Ar-Ge çalışmalarınız?
Fabrikamız bünyesindeki Ar-Ge laboratuvarımızda, alüminyum billet yapısı, döküm yöntemleri, başta ekstrüzyon ve dövme metotları olmak üzere proses iyileştirme, hammadde geliştirme ve ısıl işlem çalışmaları yürütüyoruz. Firmamızda önemli bir yeri olan birimde, tane incelticilerin billet yapısına etkileri, talaşların değerlendirilmesi, farklı tekniklerle dikişsiz boru imalatı gibi önemli projelere imza attık. Ar-Ge Laboratuvarımızla proses ve giriş kalite kontrol işlemlerini de gerçekleştiriyoruz. TÜBİTAK projeleri kapsamındaki çözümlerin yanı sıra, sektör ve pazar ihtiyaçları doğrultusunda projeler geliştiriyoruz. Ar-Ge bünyesinde deneme dökümlerin gerçekleştirildiği döküm hattı, metalografi laboratuvarı, ısıl işlem fırınları ve mekanik testler laboratuvarımız bulunuyor. Bu özelliklerimizle beraber ürünlerimizin; sosyal ve ekonomik bağlamda mevcut pazarda fark yaratacak şekilde geliştirilmesini sağlıyoruz. Hedefimiz; Ar-Ge ve inovasyonu sürdürülebilirlik bakış açısı ile birleştirerek; üretim faaliyetlerimiz sonucu oluşan çıktılarımızı, döngüsel ekonomiye entegre ederek katma değeri yüksek ürünler üretmek.
İhracatınız hakkında da bilgi alsak? Ve hedefleriniz..
Sistem Alüminyum olarak, üretimimizi 4 kıtada 60’tan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz bölgeler; Amerika, Batı Avrupa ve Almanya. Son 6 yıl içerisinde satışlarımızda 2-3 kat artış gösterdik. 2015’te İngiltere, Almanya, Belçika, İspanya ve AB ülkelerine ihracatta ilk sırada yer aldık. İstanbul Sanayi Odası (ISO) tarafından derlenen Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Şirketi 2022 Listesi’nde bir önceki yıla göre 35 basamak birden yükselerek 195’inci sıraya yerleştik. Yapı, otomotiv, havacılık, denizcilik, beyaz eşya, aydınlatma ve enerji gibi sektörler için geliştirdiğimiz ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısını, yıl sonuna kadar 70’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.
“GERİ DÖNÜŞÜM DAHA ÖNEMLİ HALE GELECEK”
Global pazarı göz önünde bulundurduğumuzda, alüminyum sektörü ile ilgili değerlendirmeniz ne olur?
Alüminyum, hafif, dayanıklı ve korozyona karşı dirençli özellikleri nedeniyle birçok endüstride geniş bir kullanım alanına sahip. Otomotiv, uçak, gemi yapımı, inşaat, ambalaj, elektrik ve elektronik gibi endüstrilerde alüminyumun talebi oldukça yüksek. Özellikle hafif yapısı nedeniyle taşıt endüstrisinde yakıt verimliliği sağlamak amacıyla da tercih ediliyor. Dünyada alüminyum talebi önümüzdeki dönemde gittikçe artacak. Zira kullanım alanlarının genişliği, vasfını kaybetmeden sürekli dönüştürülebilir olması, gelişmekte olan ekonomilerde büyüme; gelişmiş ekonomilerde ise yenileme ve dönüşüm için bu metali gerekli kılıyor. Bu gereksinimin bir kısmını birincil alüminyum üretimi, bir kısmını da hurdadan üretim karşılayacak. Önümüzdeki dönemde geri dönüşüm ile ilgili çalışmalar ve hurda alüminyum tedariki sektör için daha da önemli hale gelecek.
Sürdürülebilirlik stratejinizden bahseder misiniz?
Sürdürülebilir yaşamı destekleyen bir firma olarak, karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalara imza atıyoruz. Bu kapsamda yeşil enerji yatırımıyla 2022 yılında toplam yatırım bütçemizin yüzde 20’sini GES projelerine aktardık. Tekirdağ Ergene fabrikamızda devreye aldığımız GES yatırımımızla toplam elektrik enerjisi ihtiyacımızın yüzde 25’ini karşılıyoruz. Bu oranın artması için alternatif yeşil enerji yatırımları üzerinde çalışıyoruz.
Doğal kaynakları verimli kullanmak için alüminyum üretiminde birincil alüminyum oranını düşürerek, ikincil alüminyum oranını yükseltmeyi hedefliyoruz. Amacımız; atıkların, döngüsel ekonomi bilinci ile yeniden ekonomiye kazandırılması. Bu sayede endüstriyel simbiyoz çalışmalarına katkı sağlıyoruz. Benimsemiş olduğumuz atık yönetim süreci ile 2022 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vermiş olduğu Sıfır Atık Belgesini almaya hak kazandık. Tüm üretim faaliyetlerimizde atık yönetim sürecini etkin bir şekilde yöneterek 2020 yılından bu yana, ürün başına atık miktarımızı yüzde 25 oranında azalttık.
Sürdürülebilirlik adımlarımızı hızlandırmak öncelikli konularımızdan biri. Bu konuda stratejimizi belirledik, üç yıllık iş planımızı hazırlayarak bu yıl ilk Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayınladık. Öte yandan, geri dönüştürülerek tekrar üretime dahil edilebilen bir malzeme olan alüminyum, sürdürülebilir ve yeşil binaların en kritik bileşenlerinden kabul edilmekte. Günümüzde inşaatlarda ve mimari dekorasyonda birçok malzemenin yerine alüminyum tercih ediliyor. Güneş enerjisini yansıtarak yapının Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik (LEED) standartlarında yeşil bina statüsü kazanmasını sağlayan malzeme; enerji verimliliğini de önemli ölçüde artırıyor. Binalarda alüminyum kullanılarak ısının doğru ve etkin kullanımı kolaylaşıyor. Alüminyum enerji tasarrufu sağlayarak enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına destek oluyor.
“KARBON AYAK İZİ 2050 YILINDA NÖTR”
Sürdürülebilirlik raporunuzda öne çıkan noktalar neler? Raporu hazırlarken odak noktanız ne oldu?
Sistem Alüminyum olarak sürdürülebilirlik yaklaşımımız kapsamında; emisyon ve enerji yönetim süreçlerinde gerçekleştirdiğimiz etkin çalışmalarla 2030 yılında karbon ayak izimizi yüzde 55 azaltmayı ve 2050 yılında karbon nötr olmayı amaçlıyoruz. Bunu yaparken de çalışan önerilerini, çalışan memnuniyetini ve fırsat eşitliğini ön planda bulundurarak kurumsal yönetimin sağlamasını önemsiyoruz. Sürdürdüğümüz dijital dönüşüm projesinin getirdiği sorumlu üretim ve tüketim bilinci ile de müşteri memnuniyetini artıracak daha yenilikçi sistemleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.
Ham alüminyum profilleri, eloksallı alüminyum profilleri, boyalı alüminyum profilleri ve alüminyum kompozit paneller için çevresel ürün beyanı belgeleri çalışmalarını tamamladık. 2022'de kurulan Sürdürülebilirlik Komitesi ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu tarafından yürütülen bu çalışma, sera gazı emisyonlarını izlemek ve azaltmak amacıyla aksiyon planlarını içeriyor. Raporumuzda, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında ISO 14064-1 standardına uygun olarak karbon ayak izi hesaplamalarının yapıldığı vurgulanıyor. Özellikle, 2020'den bu yana emisyon yoğunluğunu yüzde 35 oranında azalttığımıza da dikkat çekmek isteriz. Sürdürülebilirlik raporumuzda öne çıkan bu çalışmalarla sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşma yolunda önemli adımlar atıyoruz.