SON DAKİKA
Sigorta Cuma 04 Ekim 2024 10:26

3.ULUSLARARASI SİGORTA ZİRVESİ'NDE SEKTÖRÜN GELECEĞİ MASAYA YATIRILDI

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Sigorta Zirvesi'nin ikinci gününde, sigorta sektörünün dayanıklılığı, finansal koruma ve geleceği masaya yatırıldı. Uzmanlar, deprem riski, koruma açığı ve siber güvenlik gibi kritik konular üzerine bilgi alışverişinde bulundu.

3.Uluslararası Sigorta Zirvesi'nde sektörün geleceği masaya yatırıldı

Zirvenin açılışında söz alan Sigorta Tatbikatçıları Derneği Başkanı Fahri Altıngöz, siber sigortalar ve afet sigortaları konularında sürdürülebilir stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Altıngöz, geçmişteki büyük depremlerden, özellikle 1999 İzmit depreminde yaşanan sigorta açığını örnek göstererek, bu tür durumların tekrar yaşanmaması için sektörün güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. "1999’da 11-12 milyar dolarlık zararın sadece 750 milyon doları sigorta kapsamında karşılandı. Geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş depreminde de benzer bir durumla karşılaştık; 106 milyar dolarlık zararın yalnızca 6 milyar doları sigortalıydı," dedi.

TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, sigorta sektörünün ekonomik büyümeye katkısının altını çizerken, "Sigorta, bireyler ve işletmeler için hayati bir finansal koruma işlevi görüyor. Zor zamanlarda dayanıklılığını kanıtlamış bir sektördür. Bu yüzden sektördeki payımızı artırmalıyız," ifadelerini kullandı. Obalı, sigorta ürünlerinin bireylerin geleceğe yatırım yapmalarını teşvik ettiğini vurguladı. "Kâr paylaşımı, garantili ürünler ve biyometrik teminatlar gibi ürünler, yatırımcıların riskten kaçınma korkusunu azaltıyor" dedi.

SEDDK Başkan Yardımcısı Emine Feray Sezgin, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve demografik dönüşümle ortaya çıkan koruma açıklarının giderilmesinde sigortanın önemine dikkat çekti. "Uzun vadeli sağlık sigortaları ve bakım sistemleri, sürdürülebilir sağlık sistemleri için kritik öneme sahip. Tasarrufların sağlık masraflarına gitmemesi için önleyici bakım şart" diye ekledi.

Zirveye katılan Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası İcra Direktörü Ziya Aliyev, Azerbaycan sigorta pazarındaki fırsatları ve zorlukları ele aldı. Aliyev, genç nüfusun sigorta sektörünün büyümesi için sunduğu potansiyele dikkat çekerek, sektördeki penetrasyon oranının düşük olduğunu belirtti. "Azerbaycan'daki sigorta sektörü, 800 milyon dolarlık bir üretim hacmine ulaşmış durumda. Ancak, bu alanda toplumsal sigorta bilincinin artırılması öncelikli hedeflerden biri olmalıdır," dedi.

Zirvenin önemli bir kısmını oluşturan paneller arasında “Türkiye’de Depreme Dayanıklılığın Artırılması”, “Yenilikçi Deprem Riski Çözümleri” ve “Sigortacılıkta Yapay Zeka ve Gelişen Teknolojiler” gibi başlıklar yer aldı. T-Rupt Afet Modelleme ve Veri Analitiği Departmanı Direktörü Prof. Sinan Akkar, "Deprem Kayıp Modellemesi" üzerine yaptığı sunumda, deprem kayıp modellemesinin, sosyal ve finansal etkilerin tahmin edilmesi açısından önemini vurguladı. Akkar, "Bu modeller, gelecekteki olası depremlerin sıklığını ve bunların sigortalı portföyler üzerindeki etkilerini öngörmekte kritik bir rol oynar" dedi.

Katılımcılar, sektörün karşılaştığı zorlukları aşmak ve yenilikçi çözümler geliştirmek için ortak akıl ve iş birliği içinde çalışmanın önemini vurguladılar.