SON DAKİKA
Teknoloji Çarşamba 25 Ocak 2023 02:03

3 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ

Türk yazılım ve bilişim sektörü, son teknolojik ürün ve hizmetlerini Mobilefest 2023'te 10 binden fazla ziyaretçi ve satın almacıyla buluşturacak. Sektörün hedefi 3 milyar dolarlık ihracatını 3 yıl içerisinde 15 milyar dolar seviyesine taşımak

3 milyar dolar ihracat hedefi

Mustafa DENİZ

Türk yazılım ve bilişim sektörü, yıllık 3 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşmış durumda. Global ölçekli markaların pazardaki gücünü etkilemesinin ardından yatırımlarına hız veren sektör, 3. Uluslararası Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Konferansı ile etki alanını genişletmeye hazırlanıyor. Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) ve Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD) stratejik ortakları arasında yer aldığı; Ticaret Bakanlığı tarafından 2023’te desteklenen fuarlar listesine giren ve uluslararası statü kazanan Mobilefest’te Orta Doğu, Afrika ve Asya ülkelerinden firmalarla iş birliğine imza atılacak. Bilişim ve yazılım sektörü fuardan aldığı ivmeyle gerçekleştireceği yatırım hamleleriyle 3 milyar dolar olan ihracatını 3 yıl içinde 5 katlamayı hedefliyor.

200’ün üzerinde katılımcı

Mobilefest’in üçüncü yılında yerli ve yabancı 200’ün üzerinde katılımcı firmanın yanı sıra 10 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayacağını belirten ExpoHIS Genel Müdürü Kenan Onak, “İletişim teknolojileri odağında bilişim ekosistemini buluşturmak ve firmalara yeni iş fırsatları yaratmak amacıyla gerçekleştireceğimiz fuar, yerli yazılım ve bilişim firmalarımız için global bir vitrin görevi görecek. Halihazırda sektör pastasından alınacak oldukça büyük bir dilim mevcut. Bu noktada fuarımız Türk firmalarına yurt dışına açılması veya mevcut etkinliğini artırması bakımından ciddi bir potansiyel sunuyor. Ülkemizde son yıllarda yazılım ve bilişim sektörünün gelişimi hızlı bir ivmeyle devam ediyor. Bununla paralel olarak da pazar büyüklüğünde uzun yıllardır gözlemlenmemiş artışlar kaydediliyor” şeklinde konuştu.

Firmalar konfor alanından çıkmalı

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Bağören ise “Türk firmalarımız kendilerini daha çok teknoloji konusunda rahat hissettikleri için müşteriye ulaşabilecekleri satış ve pazarlama kısmını gözden kaçırıyorlar. Firmalarımızı bu konfor alanının dışına çıkarabilirsek, potansiyelimizi çok daha ileri seviyelerde değerlendirebiliriz. Türkiye’nin yarattığı teknolojiden kazanabileceği inanılmaz bir potansiyel var. Şu anda bardağın yüzde 90’ boş. Burayı doldurabilecek teknoloji ve insan kaynağına sahibiz. Firmalarımız gerçekten de harika teknolojiler geliştiriyorlar. Ancak geliştirdikleri o teknolojik ürünlere ne kadar ihtiyaç olduğu ya da bu ürünlerin piyasadaki değeri ve algısının ne olabileceği gibi bilgilere sahip değiller” diye konuştu.

Sorun satış ve pazarlamada

Uluslararası yatırımcıların Türk firmalarına milyar dolar değer biçmeye başladıklarını da kaydeden İlhan Bağören, “Biz artık küresel anlamda da bilgi teknolojilerinde dünyaca tanınan bir ülke haline geldik. Bu artılarımız varken geliştirdiğimiz teknolojiye katma değer yaratma konusunda maalesef yavaşız. Türk firmaları çoğunlukla teknoloji kafası ile yönetildikleri için kendilerini satış ve pazarlamadan çok teknoloji konusunda rahat hissediyorlar. ‘Şu teknolojiyi de geliştireyim, bu teknolojiyi de geliştireyim’ diyorlar, ama esas problem müşteriye ulaşabilecekleri satış ve pazarlama kısmında yaşanıyor” dedi. İlhan Bağören, “Sektör firmaları neler üretiyor? Ürettikleri ürünleri nerelere, nasıl ve ne kadara pazarlıyor? Bu soruların yanıtlarını İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek fuarımızda bulabilecekler. Mobilefest 2023 reel piyasanın nabzını tutmak için önemli bir fırsat” şeklinde konuştu.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR