SON DAKİKA
Haber Merkezi | Enerji Cuma 21 Haziran 2024 13:25

2025 YILINDA 250 MİLYON KWH ELEKTRİK ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR

Çevre ve sürdürülebilirlik misyonuyla enerji üretim alanında faaliyet gösteren Birleşim Yeşil Enerji, daha yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğuyla hareket ederek yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi üretiyor. Türkiye'yi enerji sektöründe dışa bağımlılıktan kurtaran öncü bir firma olma yolunda ilerleyen şirket, gerçekleştirdiği projeler ve yaptığı yatırımlarla büyümeyi sürdürerek 2025 yılında 250 milyon kWh elektrik üretmeyi hedefliyor.

2025 yılında 250 milyon kWh elektrik üretimi hedefleniyor
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi alanında yatırım yapma, enerji üretim santralleri kurma, işletme ve elektrik üretme misyonuyla yola çıkan 49 yıl lisanslı GES (Güneş Enerji Santrali) yatırımları bulunan Birleşim Yeşil Enerji, 2020 yılında ilk GES yatırımı ile yenilenebilir enerji sektörüne adım attı. Türkiye’yi enerji alanında dışa bağımlılıktan kurtarma misyonuna sahip olan şirket, yeni projeleri ve yatırımlarıyla büyüme ivmesini sürdürerek 2025 yılında 110 bin hanenin elektrik tüketimine tekabül eden 250 milyon kWh elektrik üretmeyi hedefliyor.

2023 Yılında 164 milyon kWh elektrik üreterek 72 bin hanenin elektrik tüketimini karşıladık

Birleşim Yeşil Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Altan: “Şirketimizde ilk aşamada güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretmeye odaklandık. Halihazırda faaliyette olan 55 MWp’ı lisanslı, 48 MWp’ı lisanssız toplam 103 MWp GES ve kurulmakta olan 24 MWm RES tesisimizle kısa süre içinde yılda yaklaşık 110 bin hanenin elektrik tüketimini karşılayacak olan 250 MWh elektrik üretim hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Bitlis, Burdur, Eskişehir, Isparta, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kütahya, Niğde ve Uşak olmak üzere 9 farklı şehirde GES santrallerimiz mevcut. 2023 yılında elektrik üretimimiz toplamda 164 milyon kWh’te ulaşarak toplam 72 bin adet konutun enerji ihtiyacını karşıladık ve toplam 106 bin ton karbon emisyonunu önledik. Tek bir grup çatısı altında, Türkiye’de en fazla lisanslı GES kapasitesine sahip şirketlerden biriyiz. Bu hızlı büyümemizi önümüzdeki yıllarda sürdürme hedefiyle, ilk aşamada 2024 yılı içinde Yozgat’taki RES tesisimizi faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bu süreçte, öncelikle mevcut santrallerimizin üretim kapasitelerini artırmayı ve inorganik büyüme ile portföyümüze yeni santraller ekleyerek önümüzdeki 2-3 yıl içinde üretim kapasitemizi daha da arttırmayı planlıyoruz. Öncelikli hedefimiz Türkiye’de büyümeye devam etmek” şeklinde konuştu. Üretim lisansına sahip faaliyete geçmiş ya da geçmemiş güneş ve rüzgâr enerjisi santralleri satın almayı hedefleyen şirketin gelecek dönem projeleri arasında depolama sistemleri kurma hedefi de yer alıyor.

162 bin ton karbon salınımı engelleniyor

Birleşim Yeşil Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Altan: “Sektörümüz için en önemli konu sürdürülebilirlik. Çünkü bizim yatırımlarımız 25-30 yıl ömürlü olup sağlıklı bakım ve işletme şartlarında sorunsuz çalışabilmekte, üretim yapabilmektedir. 1 MWh elektrik enerjisi üretirken fosil yakıt kullanıldığında 648 kg karbon salınımı olduğunu göz önünde bulunduracak olursak Birleşim Yeşil Enerji olarak mevcut GES santrallerimizin yanı sıra rüzgâr enerjisi santralimizin de devreye girmesiyle güneş ve rüzgâr gibi doğal kaynaklardan üreteceğimiz yaklaşık 250 MWh elektrik enerjisi karşılığı 162 ton karbon salınımını engellemiş, diğer bir deyişle 24.18 adet ağacın bir yılda emebileceği kadar karbonun atmosfere salınmasını önlemiş olacağız. Karbon emisyonunu engelleyerek yeşili korumaya inanan bir düşünce çerçevesinde çocuklarımıza bırakabileceğimiz en güzel miras temiz bir doğadır. Biz de bu çerçevede yenilenebilir enerji kaynaklarından sıfır emisyonla enerji üreterek kendi üzerimize düşen sosyal sorumluluk görevini yerine getirme gayretindeyiz” dedi ve ekledi: “Bugün ülkemizdeki santrallerin %46’sı doğalgaz olmak üzere %60’ına yakını ithal hammadde tüketmekte ve ülkemiz de bunun bedeli olarak her yıl 55 – 60 milyar USD dövizi kaybetmekte. Yenilenebilir enerji santrallerinin yaygınlaşmasıyla ithal hammadde oranı azalacak ve arz güvenliği riskimiz de minimize edilmiş olacaktır”.

Birleşim Yeşil Enerji, enerji sektörünün büyümesine paralel olarak büyümesini sürdürecek

Türkiye enerji sektörünün büyümeye devam etmesiyle Birleşim Yeşil Enerji’nin de bu büyüme içinde yer alacağını belirten Birleşim Yeşil Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Altan: “Türkiye’de enerji sektöründe teknolojinin ve ihtiyaçların gelişimi ile yeni değişiklikler de gerekiyor. Ekonomisi büyüyen ülkemiz, teknolojinin de gelişmesiyle her yıl daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyacın istikrarlı bir şekilde karşılanabilmesi için, yerli özel sektöre sağlanan imkânların geliştirilmesinin ülkemize daha fazla katkı sağlaması mümkün olacaktır. Şeffaf politika ve uygulamaların yanı sıra, Türkiye’nin enerji altyapısının geliştirilmesini sağlayacak imkânların artırılması da önümüzdeki dönemin önemli konularından biri olacaktır. Her ne kadar dalgalı bir seyir izlese de Türkiye ekonomisi orta ve uzun vadede büyümesini sürdürmeyi başarmıştır. Uzun vadede bakıldığında, yeni teknolojilerinin yaratacağı talebi göz ardı etsek bile, Türkiye’de elektrik tüketim hacminin yılda yüzde 3 civarında büyümeye devam edeceği öngörülüyor. Sadece bu ihtiyacın karşılanması bile sektör açısından her yıl 2-3 milyar dolar civarında yatırım ihtiyacı anlamına geliyor. Teknolojinin yaratacağı ek talep de göz önüne alındığında, Türkiye enerji sektörünün büyümeye devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz” dedi.
ABONE OL