2025 KÜRESEL VE TÜRKİYE EKONOMİSİ ÖNGÖRÜLERİ TARTIŞILDI
Ticaret savaşları, Merkez Bankalarının faiz politikaları ve Çin teşvikleri 2025'e damgasını vuracak
Altınbaş Üniversitesi’nde düzenlenen “Ekonomi Zirvesi”, iş dünyası, akademisyenler ve yatırım uzmanlarını bir araya getirerek, küresel ve Türkiye ekonomisine dair öngörülerin masaya yatırıldığı önemli bir platform oldu. Üniversitenin Öğrenci Dekanlığı tarafından sektör temsilcileri ve öğrencileri bir araya getirmek amacıyla düzenlenen C-Talks kapsamındaki etkinliğe Alnus Yatırım, Atlas Portföy ve diğer finans kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 2025 yılına yönelik öngörülerin paylaşıldığı etkinlikte, finansal okuryazarlık, yatırım stratejileri ve ekonomik risklerin yönetimi konusunda da önemli bir bilgiler paylaşıldı.
Yusuf Kavak: Ticaret savaşları ve jeopolitik gerilimler ön planda
Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yusuf Kavak, zirvede yaptığı konuşmada 2025 yılı küresel ekonomisine dair beklentilere değindi. Ticaret savaşlarının, para politikaları ve jeopolitik gelişmelerin önüne geçebileceğine işaret eden Kavak, Donald Trump’ın yeniden seçilmesinin durumunun riskleri artırabileceğini belirtti. "Trump’ın gelişi, ABD’nin küresel hegemonyasını artırma girişimlerini hızlandırabilir," diyen Kavak, ticaret savaşlarının yalnızca Çin’le sınırlı kalmayıp tüm dünyayı etkileyebileceğine dikkat çekti.
Orta Doğu’da jeopolitik risklere de değinen Kavak, İsrail’in Suriye’deki tek taraflı girişimlerinin, 2025 yılında jeopolitik tansiyonu yeniden artırabileceğini ifade etti. Bu durumun da küresel piyasalarda risk alma iştahını etkileyebileceğini vurgulandı.
Merkez Bankalarının faiz politikaları ve Çin teşvikleri
Zirvede, küresel ekonominin geleceğinde büyük merkez bankalarının para politikası adımlarının belirleyici olacağı belirtildi. Fed başta olmak üzere, majör merkez bankalarının faiz indirim döngüsü ve Çin’den gelen teşviklerin piyasalara etkileri ele alındı. Kavak, arz kaynaklı enflasyon risklerinin, pandemi ve ticaret savaşlarında olduğu gibi, merkez bankalarının müdahalesini zorlaştırabileceğine değindi. Ayrıca, Çin ekonomisinin emlak sektörü ve elektrikli araç gibi stratejik alanlardaki teşvik politikalarının önemine dikkat çekti.
Türkiye Ekonomisi: Enflasyon ve faiz indirimi döngüsü
Türkiye ekonomisi özelinde ise 2025 yılının en önemli gündem maddesinin, enflasyonla mücadele ve TCMB’nin faiz indirimi döngüsü olacağı öngörülüyor. Yusuf Kavak, TCMB’nin yıl boyunca toplamda 20 puanlık faiz indirimi yapabileceğini belirterek, bu süreçte maliye, tarım ve ticaret politikalarının da kritik rol oynayacağını ifade etti.
Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatmaya yönelik katma değerli üretim ve teknolojik yerlileşme adımları da tartışılan diğer önemli konular arasında yer aldı. Jeopolitik risklerin hafiflemesi durumunda, konut piyasası ve gıda fiyatlarında normalleşme görülebileceği ifade edildi.
Elif Pehlivanlı: Yatırım fonları ve portföy yönetimi
Atlas Portföy Genel Müdürü Elif Pehlivanlı, yatırım fonlarının avantajlarını katılımcılarla paylaştı. Yatırım fonlarının SPK düzenlemelerine tabi olduğuna ve güvenilir bir yatırım aracı olduğuna vurgu yaparak, bireylerin yatırım yaparken finansal okuryazarlık seviyelerini artırmaları gerektiğini belirtti.
Tuba Nemli: Finansal okuryazarlığın artması önemli
Alnus Yatırım Yatırım Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Tuba Nemli de “Bizim gibi inişli çıkışlı sektörlerdeki profesyoneller için üniversiteler çok önemli” diyerek Alnus Yatırım hakkında bilgi verdi. Sektörde 70 civarı aracı kurum olduğunu ifade eden Tuba Nemli, finansal okuryazarlığın artmasının sektör gelişimi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Ali Şafak Alkanlı: Borsa ve yatırım stratejileri
Alnus Yatırım Yatırım Ürünleri Satış Direktörü Ali Şafak Alkanlı, borsada yatırım yaparken risk yönetiminin ve teknik analiz bilgisinin önemini vurguladı. Günlük işlem yapan yatırımcılar için disiplinli bir yaklaşımın gerekliliğini anlatan Alkanlı, piyasa dinamiklerinin doğru analiz edilmesi gerektiğini belirtti.