SON DAKİKA
Enerji Cuma 04 Ekim 2024 10:52

1,7 MİLYAR LİRA KAPASİTE DESTEĞİ SAĞLANACAK

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), ağustos ayı için 37 elektrik üretim santraline toplamda 1 milyar 662 milyon lira kapasite ödemesi yapacak. Kapasite mekanizmasından yararlanan üretim tesislerine ilişkin liste, TEİAŞ'ın internet sitesinde yayımlandı.

1,7 milyar lira kapasite desteği sağlanacak

Söz konusu mekanizma kapsamında yer alan 43 santralden 37'si için gerçekleştirilecek ödemelerde, Hidro-gen Enerji İthalat İhracat Dağıtım ve Ticaret AŞ'ye 132 milyon lira ile en yüksek ödeme yapılacak. Bu şirketi, 115 milyon lira ile Gebze Elektrik Üretim Limited Şirketi takip ediyor. TEİAŞ, bu ödemelerle elektrikte sürdürülebilirlik ve arz güvenliğini sağlamayı hedefliyor.

Kapasite mekanizması, enerji üretiminin sürekliliğini ve güvenliğini artırarak elektrik talebinin karşılanmasında önemli bir rol oynuyor. Uzmanlar, bu tür desteklerin enerji sektöründeki yatırımları teşvik ettiğini ve santrallerin verimliliğini artırarak, uzun vadede enerji maliyetlerini düşürebileceğini belirtiyor. Böylece, hem tüketicilere daha stabil fiyatlar sunulması sağlanacak hem de ülkenin enerji arz güvenliği güçlendirilecektir.