Dolar $
33.02
%-0.16 -0.05
Euro €
35.95
%-0.54 -0.19
Sterlin £
42.7
%-0.71 -0.3
Çeyrek Altın
4183.67
%-1.85 -77.97
SON DAKİKA
Haber Merkezi | Çevre ve Doğa Cumartesi 20 Temmuz 2024 09:23

150 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Bir yıl gibi kısa bir sürede Türkiye'nin en büyük modern sera işletmecisi olan Alarko Tarım Grubu, sera yatırımlarına hızla devam ediyor. Modern seracılık şirketi Alsera'yla 18 ülkeye sıfır kalıntılı domates ihraç ederek 'İhracat Şampiyonları' arasına giren Alarko Tarım, Afyon Sandıklı'da 150 dönüm üzerinde yeni serasını inşa ediyor. Yeni serayla birlikte teknolojik seraların büyüklüğü 150 futbol sahasına ulaşacak. Hedef; 2028'e kadar Türkiye ve Kazakistan'da 10 bin dönüm modern sera alanını faaliyete geçirmek.

150 futbol sahası büyüklüğünde

2028 yılına kadar modern seracılık, tohum, gübre ve gıda sanayi sektörlerinde devreye alacağı yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla dünyanın sektöründeki en büyük şirketlerinden biri olmayı hedefleyen Alarko Tarım Grubu hızla büyümesini sürdürüyor. Modern seracılık şirketi Alsera’yla 18 ülkeye sıfır kalıntılı domates ihraç ederek sadece 6 ayda Türkiye’nin ‘İhracat Şampiyonları’ arasına giren Alarko Tarım Grubu, Afyon Sandıklı’da 150 dönüm alan üzerinde yeni serasını inşa ediyor. Bir yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’nin en büyük modern sera işletmecisi olan Alarko Tarım Grubu’nun modern sera alanları, Afyon Sandıklı’daki bu yeni serayla birlikte toplam 150 futbol sahasına denk gelen büyüklüğe erişecek.

“Türkiye’nin en büyük jeotermal sera işletmecisiyiz”

Afyonkarahisar, Denizli ve Eskişehir’de kurulu olan ve yapımı devam eden seralarında yenilenebilir, temiz ve doğal jeotermal kaynaktan faydalandıklarını ifade eden Alarko Tarım Grubu Genel Müdürü Melike Koçoğlu, özellikle seracılık tarafında daha çok yerel ve parçalı işletmeler şeklinde bir yapılanma olduğunu, Alarko Tarım Grubu’nun gerçekleştirdiği planlı üretimle Türkiye’nin rekabet gücünü artırmayı amaçladıklarını ifade etti. Seracılık faaliyetlerini 3 ilde yürütme kararı aldıklarını belirten Genel Müdür Melike Koçoğlu, “2024 yılı için hedefimiz Eskişehir’de de inşa edeceğimiz seralarla birlikte toplam 3 ilimizdeki sera büyüklüğümüzü 2 bin dönüme ulaştırmak. 2028 yılında ise Türkiye ve Kazakistan’da toplam 10 bin dönüm modern sera alanına ulaşmayı hedefliyoruz’’ diye konuştu.

Domatesten sonra biber üretimine başladı; sıra şimdi yeni yaş meyve ve sebzelerin üretiminde

Pestisit kullanmadan ‘sıfır kalıntı’yla ürettikleri domateslerin yüzde 70’ini 18 ülkeye ihraç ettiklerini ve Eskişehir Mahmudiye’deki seralarında biber üretimine de başladıklarını ifade eden Melike Koçoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı: ‘’Alsera şirketimizle Türkiye’nin farklı bölgelerinde jeotermal enerjiye erişimi olan uygun sahalarda yüksek teknolojili seralar kuruyoruz. Topraksız, teknolojik ve temiz tarım anlayışıyla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Teknoloji ve otomasyon sistemlerimizle ısıtma, sulama, havalandırma, nem, gölgelendirme, sisleme ve drenaj gibi birçok başlıkta ölçümleri yaparak kayıt ve kontrol altına alıyoruz. Bu sayede üretimde verimliliği artırıp, kaynak kullanımını minimize edebiliyoruz. Şu an seralarımızda üretilen domateslerin ihracat oranı yüzde 70’ler seviyesinde seyrediyor. Domates ve biberin yanı sıra yakın dönemde salatalık, çilek ve yaban mersini gibi farklı yaş meyve ve sebzelerin üretimine de başlayacağız.”

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR