Dolar $
33.58
%0.01 0
Euro €
36.71
%0.01 0
Sterlin £
42.92
%-0 -0
Çeyrek Altın
4291.65
%0.16 6.81
SON DAKİKA
Enerji Perşembe 08 Ağustos 2024 12:16

11 RÜZGAR TÜRBİNİNİ DAHA DEVREYE ALMAYI HEDEFLİYOR

Eksim Enerji, yıl sonuna kadar 11 rüzgar türbinini daha devreye almayı hedefliyor.

11 rüzgar türbinini daha devreye almayı hedefliyor

Şirketten yapılan açıklamaya göre, toplam 8 lokasyonda rüzgar enerjisi santraline (RES) sahip Eksim Enerji, Sakarya'nın Geyve ilçesinde yeni N163 türbininlerini kapasitesine kazandırmaya hazırlanıyor.

Söz konusu türbinlerden üçünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının kabulüyle devreye alan şirket, yıl sonuna kadar 11 türbinde daha ticari işletmeye geçerek 50 megavat olan Geyve tesis gücünü 150 megavata çıkarmayı amaçlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen, Eksim Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Arkın Akbay, temiz enerji yatırımlarına devam ettiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Son olarak Sakarya'nın Geyve ilçesindeki RES tesisimizde kapasite artışı yatırımına imza attık. Bu sayede hem kurulu tesis gücümüzü artırırken hem de ülkemizin yeşil enerji havuzuna önemli bir katkı sağlamış olduk. Yaklaşık 45 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayan Geyve RES, 80 milyon avroluk kapasite artışı projemizin tamamlanmasının ardından 125 bin hanenin ihtiyacını karşılar hale gelecek."

Eksim Enerji'nin 2024'ün ilk yarısında gerçekleştirdiği faaliyetlere de değinen Akbay, yenilenebilir enerjinin elektrik üretim portföyündeki artan payının dönüşüme güç kattığını kaydetti.

Akbay, yapay zeka ve dijital ikiz başta olmak üzere yeni teknolojilerin üretim kapasitesi artışında önemine dikkati çekerek, "Eksim Enerji olarak yılın ilk altı ayında enerji sektöründeki verim artıran teknoloji uygulamalarına yatırımlarımızı sürdürdük ve rüzgar, güneş ve su kaynaklarımızın varlığını doğru bir şekilde öngörmek, tüketicimizin elektrik enerjisine ihtiyaç duyduğu anda en ekonomik şekilde ulaşmasını sağlamak için yıllarca topladığımız iklim, ekipman, topoğrafya verileri ile birçok yapay zeka tahmin algoritmasına tabi tuttuk, öngörülerimizin sonuçlarından oldukça memnunuz." değerlendirmesinde bulundu.