SON DAKİKA
Serpil PORTAKAL | GÜNCEL Pazar 12 Mayıs 2024 14:01

10 MAYIS DÜNYA KANATLI GÜNÜ KUTLANDI

Dünya kanatlı eti sektörü, bugün 12. Dünya Kanatlı Eti Günü'nü kutluyor. BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan, son birkaç yılda küresel zorluklardan geçildiğini vurguladı ve "Bu zorlu zamanlarda öncelikle Türk halkına ve ihracat yaptığımız 90'dan fazla ülkedeki tüketicilere güvenilir, ulaşılabilir ve besleyici gıda tedarik etmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz" dedi.

10 Mayıs Dünya Kanatlı Günü kutlandı

Dünya Kanatlı Eti Gününün on ikincisini, Türkiye'nin beyaz et üretiminin, kendine yeterli ve aynı zamanda ihracatçı ülke konumunda olmasının gururuyla kutluyoruz. Türkiye 2010 yılından beri yüzde 60’ın üzerinde bir büyüme gösterirken bugün Dünya sıralamasında 8. sırada yer almış ve ülkeye döviz kazandıran güçlü yapısını korudu. Küresel anlamda hayvan sağlığını etkileyen krizler, ekonomik krizler ve pandemi gibi etkiler dışında süreğen bir büyüme trendinde olan sektörde, 2023 yılı sonunda yurt içinde piliç eti kişi başı tüketimi 24 kilogram seviyesine yüksedi. Dünyadaki ortalamanın 17,3 kilogram olduğu göz önüne alınırsa bu sonuç oldukça iyi bir sonuçtur.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Naci Kaplan, 9 Mayıs 2024 tarihinde Bilimsel Tavukçuluk Derneği’nin Bursa Uludağ Üniversitesi iş birliğinde düzenlediği “Uluslararası Kümes Hayvanları Kongresi”nde, bu gururlu tabloda 15 bin adet civarında etlik piliç yetiştirme kümesi sahibi çiftçiler ve 20 civarında entegre beyaz et üretim tesisi çalışanları, yöneticileri başta olmak üzere; hammadde üreticisi, sektörle ilgili esnaf, yem, ilaç-aşı, yan sanayi, nakliye, pazarlama dalları dahil sektöre doğrudan ve dolaylı 3 milyon kişinin geçimini sağlayan sektörün çok büyük bir aile olduğunu dile getirdi.

Kaplan, küresel eğilimle paralel şekilde son yıllarda beklenen üretim artış yaşanmayan beyaz et sektörünün, 2024 yılı ilk iki ayında önceki döneme göre yüzde 10,1 artış gözlendiğini vurguladı. Beyaz et sektörünün çiftlikten sofraya kadar yüksek standartlarda gıda üretmekten, araştırma-geliştirme çalışmalarına kadar, kırsal kalkınma amaçlı sosyoekonomik büyümenin, çevresel olumlu etkilerin desteklenmesinde ve gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynadığını belirtti ve bu işlevini sürdürülebilir çerçevede artan yatırımlarla devam edeceğinin altını çizdi.

Kaplan, sektörün Dünya Kanatlı Eti Gününü kutlarken, son birkaç yılda yaşanan küresel zorluklardan geçilirken, bu zorlu zamanlarda öncelikle Türk halkına ve ihracat yapılan 90’dan fazla ülkedeki tüketicilere güvenilir, ulaşılabilir ve besleyici gıda tedarik etmenin mutluluğunun ve gururunun yaşandığını ifade etti ve “Sektör, gelecek 10 yıl piliç etinin tüketimindeki artma beklentisine bağlı olarak gelişmeye ve yatırımlarına devam etme eğilimindedir. Beyaz et sektörü, sözleşmeli yetiştiricilik, çevreci uygulamalar ve kayıt altında yürüttüğü sürdürülebilir üretimle güçlü bir sektördür.” dedi.