10 FABRİKADA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜDÜ
ESCON Enerji, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yatırımcıların enerji verimliliği ve bu konudaki devlet destekleri hakkında farkındalığının artması için Fırat Kalkınma Ajansı ile iş birliği yaptı. İş birliği kapsamında, Bingöl, Elazığ ve Malatya'daki toplam 10 fabrikada ESCON Enerji tarafından enerji verimliliği çalışmaları yürütülecek. Çalışmaların sonuçları bu alandaki fırsatlar ve başta Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) olmak üzere devlet destekleri hakkında bilgiler, düzenlenen seminerler ile bölgedeki diğer yatırımcılarla da paylaşılacak.
Türkiye’nin ilk enerji hizmet şirketi ESCON Enerji, sürdürülebilir kalkınma ve yerel potansiyeli harekete geçirmek üzere faaliyetlerini sürdüren Fırat Kalkınma Ajans ile iş birliği yaptı. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki yatırımcıların enerji verimliliği ve bu konudaki devlet destekleri hakkında farkındalığının artırılması amacıyla yapılan iş birliği kapsamında, Bingöl, Elazığ ve Malatya’da toplam 10 fabrikada enerji verimliliği çalışmaları yürütülecek.
Enerji verimliliği sağlanabilen tüm sistemlerin etüdü yapılacak
Fırat Kalkınma Ajansı tarafından tespit edilecek 10 fabrikadaki enerji verimliği çalışmalarının tamamı ESCON Enerji tarafından gerçekleştirilecek. Fabrikaların ihtiyaçlarını tespit etmek üzere yerinde incelemeler yapacak olan ESCON Enerji; kazan dairesi, ısıtma ve soğutma grupları, basınçlı hava kompresörleri, dağıtım hatları, elektrik motorları, pompa ve fanların da aralarında bulunduğu, enerji verimliliği sağlanabilen tüm sistemlerin etüdünü gerçekleştirecek. Etüt raporlarının sonuçları, bu alandaki fırsatlar ve başta Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) olmak üzere devlet destekleri hakkında bilgiler, düzenlenen seminerler ile bölgedeki diğer yatırımcılar ile paylaşılacak.
Onur Ünlü: “Toplam enerji ithalatını düşürmek için tüm işletmelerin farkındalığını artırmalıyız”
Türkiye’nin enerji ithalatının düşürülmesi için enerji verimliliği alanındaki farkındalığın artırılması gerektiğini söyleyen ESCON Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, “Ülkemizdeki sanayi kuruluşlarının toplam enerji tüketimindeki payı yüzde 32. Araştırmalar, endüstriyel işletmelerde enerji verimlilik potansiyelinin yüzde 8 ila yüzde 44 arasında olduğunu gösteriyor. Eğer bu verimliliği sağlarsak, halihazırda yüzde 75 civarında olan enerji ithalatımızı hızla azaltabiliriz. İşte bu kapsamda Doğu Anadolu’da enerji verimliliği farkındalığı oluşturmanın, VAP gibi destekler hakkında yatırımcılara bilgi vermenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz çünkü bu tür çalışmalar ağırlıklı olarak ülkemizin batısında, gelişmiş sanayi bölgelerinde yapılıyor. Oysa her bölgedeki, her ölçekteki ve her sektördeki işletmede, enerji verimliliğine yönelik çalışmalar gerçekleştirmeliyiz” dedi.
“Enerji verimliliği işletmelere rekabet avantajı sağlıyor”
Enerji verimliliği çalışmalarının işletmelere sağladığı rekabet avantajına da değinen Onur Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü; “Özellikle pandemi koşulları ile birlikte her geçen gün artan rekabet sürecinde, işletmelerin global ortamda avantaj elde etmeleri, çevre duyarlılığı ile enerji maliyet ve güvenliklerini temin ederek sürdürülebilir büyüme sağlamaları için enerji yönetimine odaklanmaları çok önemli. Biz de ESCON Enerji olarak, Fırat Kalkınma Ajansı ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile buna katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Yalnızca etüt yaptığımız fabrikalara değil bölgedeki tüm yatırımcı ve yöneticilere, düzenleyeceğimiz seminerler ile destek olmayı hedefliyoruz.”
Abdulvahap Yoğunlu: “Kaynak verimliliğinde bölgemize yeni ufuklar açıyoruz”
Dünya genelinde yaşanan nüfus artışı ve ekonomik büyümenin doğal kaynaklar üzerinde baskı oluşturduğunu ifade eden Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, “Bu sebeple üretim girdilerinde yaşanan fiyat artışları ve arz kısıtları, ülkeleri, kaynakların verimli kullanılması için tedbir almaya yönlendiriyor. Ülkeler ve uluslararası kuruluşlar gibi Ajansımız da ‘kaynak verimliliği’ temelli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından Kalkınma Ajansları 2020 ve 2021 yılı teması olarak belirlenen kaynak verimliliği konusunun tüm uygulama alanlarıyla bölgemizde benimsenmesi için faaliyetlerimizi planlıyoruz. Böylece küresel anlamda ön plana çıkan yeşil ekonomi politikalarına bölgemizde de gerekli önemin verilmesi için paydaşlarımıza yeni ufuklar açıyoruz” diye konuştu.
“Verimlilik uygulamaları bölgemiz için bir tercih değil zorunluluk”
Fırat Kalkınma Ajansı’nın faaliyetlerini sürdürdüğü Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli’deki kaynakların etkin kullanımının önemini vurgulayan Abdulvahap Yoğunlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bölgemizin Türkiye’nin en büyük havzası olan Fırat Havzası sınırları içerisinde yer alması ve lider sanayi kuruluşlarına sahip olması nedeniyle su kaynaklarının korunması ve enerji kaynaklarının etkin kullanımı büyük önem arz ediyor. Yani verimlilik uygulamaları bölgemiz için bir tercih değil zorunluluk. Biz de bu doğrultuda enerji verimliliğine dikkat çekmek ve enerji verimliliği desteklerinden işletmelerimizin olabildiğince yararlanması için ESCON Enerji ile iş birliği gerçekleştirdik. Bu faaliyetimizin, VAP desteği ve diğer destekler için işletmelerimizin adım atmasına yönelik bir başlangıç oluşturmasını hedefliyoruz. Çünkü son 10 yıla baktığımız zaman Doğu Anadolu Bölgemizde VAP desteği alan işletmemizin olmadığını görüyoruz. Ajans olarak bölgemize kaynak verimliliği alanında da öncülük etmeye devam edeceğiz.“