SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Pazar 18 Nisan 2021 02:49

1 LİRA YATIRAN 2.78 LİRA KAZANIYOR

Cargill Gıda, '1000 Çiftçi 1000 Bereket' programının İlerleme Raporu'nu paylaştı. Şirketin iki yıllık süreçte neler yaptığının anlatıldığı raporda, "İlk yılında bin 72 mısır çiftçisine ulaşan programın kapsamını ikinci yılında genişleterek, ayçiçeği çiftçilerini de dahil ettik.

1 lira yatıran 2.78  lira kazanıyor

İkinci yılın sonunda 2 bin 200 çiftçiye ulaşarak toplam 70 bin futbol sahası büyüklüğüne denk bir alana etki ettik” denildi. Programa gönüllü olarak katılan çiftçilerin, dijital toprak analizi, meteoroloji & sulama ve tahmin istasyonu, uydudan tarla sağlığı takibi gibi dijital tarım araçlarından faydalandığı belirtilen raporda, şu bilgiler verildi: “Teknik destek hattı ve çevrimiçi iletişim grupları aracılığıyla, ürünlerine özel danışmanlık aldılar. Finansal okuryazarlık, lisanslı depoculuk, ELÜS, Dijital Tarım Pazarı, Tarlada İş Sağlığı ve Güvenliği gibi başlıklarda bilgilendirme çalışmaları düzenledik. İki yılda toplam 43 saat sınıf içi, 18 saat çevrim içi eğitim imkânı sağladık. Çiftçiler tarlalarına özel sunduğumuz sulama, gübreleme ve ilaçlama programlarıyla kaynak tasarrufu sağladılar. Hem maliyetleri azaldı, hem de hastalık riskinin ve toprak kirliliğinin önüne geçildi.”

Verimlilik artıyor

Program kapsamında yapılan yatırımın sosyal ve ekonomik etki ölçümlemesinin de gerçekleştirildiği vurgulanan raporda, “İlk yılımızda programa yatırdığımız her 1 liralık yatırımın 2,53 lira değerinde sosyal getirisi oldu. İkinci yılımızda ise bu rakam 2,78 liraya yükseldi” denildi. Şirketin, tohumdan ürüne yaşam döngüsü atık sorununa, çiftçi lehine kolaylaştırıcı çözüm geliştirmek üzere de harekete geçtiğinin ifade edildiği rapordu, şu açıklamalar yapıldı: “Tarlada Sıfır Atık Yönetimi projesini başlattık. Atık yönetimi hakkında bilinçlendirme çalışmaları yaparak, İstanbul Teknik Üniversitesinden değerli akademisyenlerin katkıları ile eğitimler düzenledik. Konya & Karaman bölgesini pilot belirleyerek, İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın  (PAGEV)  iş birliği ile PAGEV’in Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi (PAKÇEV) koordinasyonunda lisanslı toplama ayırma tesisleri aracılığıyla çiftçilerimizin plastik ve atık plastik atıklarını toplayarak geri dönüşüme kazandırdık. 1000 Çiftçi 1000 Bereket; sürekli ve düzenli danışmanlık hizmetiyle, çiftçilere yönelik en kapsamlı sosyal sorumluluk programı olma başarısını gösterdi. Ayrıca tarım ve gıda alanında sosyal etki hesaplaması yapılan ilk program oldu. Programımız üçüncü yılında kanola çiftçilerini de dahil ederek büyümeye ve etki alanını genişletmeye devam ediyor.”