Dolar $
32.4
%-0.25 -0.08
Euro €
34.75
%0.01 0
Sterlin £
40.8
%0.39 0.15
Çeyrek Altın
3948.69
%-0.92 -36.27
SON DAKİKA
Cansu AKARCA | GÜNCEL Salı 16 Nisan 2024 15:00

ZAFER PARTİLİ BAYIR'DAN İRAN-İSRAİL GERGİNLİĞİ AÇIKLAMASI

Zafer Partisi Milli Güvenlik ve Stratejiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fikret Bayır, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluk binasını vurması ile tırmanan askeri gerginliği endişe ile takip ettiklerini söyledi.

Zafer Partili Bayır'dan İran-İsrail gerginliği açıklaması

Zafer Partisi Milli Güvenlik ve Stratejiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı  Fikret Bayır,İsrail’in Şam’daki İran konsolosluk binasını vurması ile tırmanan askeri gerginliği endişe ile takip ettiklerini söyleyerek,  önceki gün İran’ın balistik füzeler ve insansız hava araçları ile yaptığı karşı saldırının, Ortadoğu’da devam eden çatışmaların bölge geneline yayılması riskini arttırdığını kaydetti.

Gazze’de başlayan İsrail-Filistin İslami Direniş Örgütü çatışmalarının İsrail-Filistin İslami Direniş Örgütü sorunu olmaktan çıktığına dikkat çeken Fikret Bayır, bu savaşın bölge güvenliğine yönelik ciddi riskler içeren bölgesel bir soruna dönüştüğünü aktardı.

Bayır, İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı operasyonlardan da bahsederek, çoğu çocuk yaklaşık 35 bin insan hayatını kaybettiğini ve uluslararası camianın bu gözü dönmüş saldırganlık karşısında ya sessiz ve aciz kaldığını ya da saldırgan İsrail’in yanında yer aldığının altını çizdi.

Bayır, Zafer Partisi olarak belirledikleri alınması gereken acil tedbirleri de şöyle sıraladı:

“Sığınmacı ve kaçakların hemen geri gönderilmesi için çalışmalara başlanmalı ve 1 yıl içinde tamamı geri gönderilmelidir. Gazze çatışmasının bölgeye yayılmasını önlemek için bölge ülkeleri ve NATO ülkeleri kapsamında yoğun diplomasi gayretleri başlatılmalıdır. Komşu Irak, Suriye ve İran ile ilişkilerin temelinde, bu ülkelerin iç işlerine müdahale yerine, toprak bütünlüğü ve devlet hakimiyetinin sağlanması ve sürdürülmesi amaçlanmalıdır. Bu kapsamda artık Suriye ile daha fazla gecikmeden ve muhakkak diplomatik ilişkiler tesis edilmeli ve tersine göç başlatılmalıdır. Sonuç olarak, Gazze’deki İsrail-Filistin İslami Direniş Örgütü çatışmalarının bölgeye yayılması riski giderek artmaktadır.  Bu bağlamda, Türkiye olası bir İran çatışmasında taraf olmamalı, İncirlik Üssü ve Kürecik tesislerinin kullanımını kısıtlamalıdır. “