Dolar $
34.02
%0.08 0.02
Euro €
38.06
%0.2 0.07
Sterlin £
44.88
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
4501.78
%-0.38 -16.83
SON DAKİKA
Kültür - Sanat - Magazin Salı 27 Ağustos 2024 02:40

SAYIN GÜNDÜZ DEMİR; KÜLTÜREL MİRASIN DİJİTAL HAZİNESİ

ÇEKÜL Vakfı bünyesindeki Bilgi Belge Merkezi, Anadolu'nun kültürel mirasını ve kent dokusunu arşivleyerek geleceğe taşıyor. Merkezde yer alan, kitap, fotoğraf, tez, makale, kartpostal ve raporlardan oluşan 47.900'ü aşkın materyal araştırmacılar ve öğrenciler için büyük bir kaynak niteliği taşıyor

Sayın Gündüz Demir;  Kültürel Mirasın Dijital Hazinesi

ÇEKÜL Vakfı’nın kültürel mirası koruma misyonunu sürdüren ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi (BBM), zengin koleksiyonlarıyla dikkat çekiyor. Bilgi Belge Merkezi Direktörü Ayşen Özarslantürk, BBM’nin Anadolu kentleri ve kültürel miras üzerine odaklanmış geniş bir arşive sahip olduğunu vurguladı. “Merkezimiz, ‘Kent Arşivi’, ‘Prof. Dr. Metin Sözen Özel Arşivi’ ve ‘Sinan’a Saygı’ koleksiyonlarıyla araştırmacılara benzersiz bir kaynak sunuyor. Bu koleksiyonlar arasında kitaplar, fotoğraflar, kartpostallar, tezler, makaleler, raporlar ve ayrı basımlar bulunuyor,” diyen Özarslantürk, merkezin fotoğraf arşivinin tamamının dijitalleştirildiğini ve telif hakkı sorunlarının ortadan kalktığını vurguladı.

Anadolu'nun kent belleği Kent Arşivi’nde

İlk olarak Kent Arşivi hakkında bilgi veren Özarslantürk, bu arşivin Anadolu kentlerini ve ÇEKÜL Vakfı'nın projelerini detaylı bir şekilde sunduğunu belirterek “Fotoğraflar, afişler, projeler, dialar ve süreli yayınlar gibi pek çok materyal, bu arşivin bir parçasını oluşturuyor. Bu da araştırmacılara zengin bir kaynak sağlıyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Metin Sözen'in izinden Anadolu

Prof. Dr. Metin Sözen Özel Arşivi hakkında bilgi veren Özarslantürk, “Bu arşiv, Prof. Dr. Metin Sözen’in eğitim hayatı, meslek yaşamı ve kişisel arşivinden oluşan kapsamlı bir koleksiyon sunuyor. Arşivde görsel materyallerin yanı sıra, belgeseller, makaleler ve çeşitli projeler de bulunuyor,” diyerek merkezin çeşitliliğinin altını çizdi.

İlham almak isteyenler için Mimar Sinan’a Saygı Arşivi

Merkezin bir diğer önemli bölümü ise Sinan’a Saygı Arşivi’den oluşuyor. Arşivin Mimar Sinan’ın hayatı ve eserlerine dair geniş bir koleksiyonu kapsadığını dile getiren Özarslantürk, “Bu arşiv, ‘Sinan’a Saygı’ projesi kapsamında elde edilen zengin içeriği araştırmacılarla buluşturuyor, Sadece tarih ve sanat tarihçileri için değil, aynı zamanda mimarlık öğrencileri ve restorasyon uzmanları için de değerli bir kaynak niteliğinde. Arşivdeki bilgiler, büyük ustanın eserlerinden ilham almak isteyenler için çok önemli kaynak niteliği taşıyor.’’ dedi

Web sitesi üzerinden erişim ve dijitalleşme

ÇEKÜL BBM’nin akademisyenlerden öğrencilere, yerel yönetim çalışanlarından kent tarihi araştırmacılarına kadar geniş bir kitleye hitap ettiğini ifade eden Özarslantürk, “Kütüphane kataloğumuza web sitemiz üzerinden erişebilir, detaylı arama yapabilirsiniz. Görsel arşivler için talepte bulunabilirsiniz, ancak kitaplar ve tezler yalnızca yerinde incelenebilir,” diyerek merkezin kullanım koşullarını açıkladı.

Şu anda 47.900 materyali bünyesinde barındıran ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi, büyüyen koleksiyonuyla kültürel mirasın korunmasında önemli bir rol oynuyor.

Hayatın her alanında olduğu gibi kütüphanelerin değiştiğini ve dijitalleştiğine dikkat çeken Özarslantürk ‘’Merkezimiz, her geçen gün daha fazla materyali bünyesine katarak bu alandaki sorumluluğunu yerine getiriyor. Ancak bizler de değişime ayak uydurarak, kütüphane ve arşiv çalışmalarımızda dijitalleşmeye daha fazla önem veriyoruz. Mevcut araştırmacı profilimizi genç kuşağı da dahil ederek genişletmeyi ve dijital koleksiyonlarımızı zenginleştirmeyi düşünüyoruz. Bu doğrultuda vatandaşlarımıza da bir çağrı yapıyoruz; açık erişime sahip veya dijital materyal paylaşım izni verilen koleksiyonları için bizimle temasa geçebilirler. Bu tür koleksiyonlara erişim izni sağlanması, hem genç araştırmacıların bilgiye daha kolay ulaşmasını sağlayacak hem de koleksiyonları daha geniş kitlelere ulaşabilir’’ diye konuştu.