Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNCEL Cumartesi 27 Temmuz 2024 14:00

POLİTİCO: G20 KÜRESEL ''MİLYARDER VERGİSİ'' ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARAMADI

Stockholm, 27 Temmuz (Hibya) - Politico'nun Cuma günü bildirdiğine göre, dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin maliye bakanları milyarderlere yönelik küresel bir vergi üzerinde anlaşmaya varamadılar, ancak süper zenginlere aşamalı vergi uygulama sözü verdiler.

Politico: G20 küresel ''milyarder vergisi'' üzerinde anlaşmaya varamadı

Politico tarafından görülen ortak bildiri metnine göre, Rio de Janeiro'da yapılan bir toplantıda bakanlar “ultra yüksek net değere sahip bireyler de dahil olmak üzere adil ve aşamalı vergilendirme konusunda bir diyalog” başlatacaklarını söyledi.

Bildiri, G20 dönem başkanlığını yürüten Brezilya'nın umduğu gibi dünyanın en zengin 3,000 milyarderinden yüzde 2,0 vergi alınmasına yönelik bir destek beyanı içermeyecek.

G20'ye vergilendirme konularında danışmanlık yapan Fransız ekonomist Gabriel Zucman, verginin küresel çapta yılda yaklaşık 250 milyar dolar gelir getireceğini iddia ediyor.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında“Bazı bireyler tüm ülkelerden daha fazla kaynağı kontrol ediyor” dedi. Brezilya Maliye Bakanı Fernando Haddad, milyarderlerden alınacak bir verginin dünyadaki açlıkla mücadeleye fon sağlamaya yardımcı olabileceğini sözlerine eklerken, böyle bir vergi rejiminin “bir gecede kurulamayacağı, çünkü bunun çok hassas bir mekanizma olduğu” uyarısında bulundu.

Perşembe günü yapılan görüşmeler sırasında bazı G20 hükümetlerinin böyle bir adımı desteklemeyeceği anlaşıldı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bir basın toplantısında,“Milyarder vergisi konusunda küresel bir anlaşmayı müzakere etmeye çalışmanın bir ihtiyaç olduğunu ya da gerçekten arzu edilir olduğunu düşünmüyoruz” dedi. “Tüm ülkelerin vergi sistemlerinin adil ve ilerici olduğundan emin olmaları gerektiğini düşünüyoruz.”

Almanya ABD'ye katılarak vergiye karşı çıkarken, Fransa, İspanya, Güney Afrika, Kolombiya ve Afrika Birliği Brezilya'nın önerisini destekledi.

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR