Dolar $
32.94
%0.09 0.03
Euro €
35.84
%-0.01 -0
Sterlin £
42.58
%-0.01 -0
Çeyrek Altın
4183.73
%0.66 27.26
SON DAKİKA
AA | Tarım ve hayvancılık Salı 23 Temmuz 2024 12:07

FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER DE RANDIMAN DA ARTIYOR

Fındık üretim ve ihracatında adından söz ettiren Trabzon'da, oluşturulan örnek fındık bahçeleri ürünlerini vermeye başladı.

Fındıkta örnek bahçeler de randıman da artıyor

Trabzon Ticaret Borsasınca (TTB) 11 yıl önce başlatılan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma" projesi kapsamında, modern tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması için örnek fındık bahçeleri oluşturulmasına yönelik adımlar atıldı.

Bu kapsamda üreticilerin talebi doğrultusunda TTB'nin de desteğiyle fındıkta yaşlı bahçeler sökülerek, yeniden farklı sistemlerde çeşitli türlerin dikimi gerçekleştirildi.

Yomra ilçesine bağlı İkisu Mahallesi ile Ortahisar ilçesine bağlı Karakaya ve Yeşilova Mahalleleri başta olmak üzere il genelinde 63 örnek bahçe oluşturuldu.

Verim ve kalitesi arttığı gözlenen bahçeler, ağustos ayının ilk haftasında sahil kesiminden itibaren başlayacak hasada hazırlanıyor.

"Trabzon'da 64 bin hektar dikili alanımız var"

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, AA muhabirine, fındık bahçelerinin yaşlanması dolayısıyla verimde ve kalitede düşüşler olmaya başladığını söyledi.

Trabzon'da yaşı 100 ve üzerinde olan çok sayıda bahçe olduğuna dikkati çeken Ergan, "İnsan nasıl hastalıklara karşı yaşlandığı zaman direnci düşüyorsa, fındık ağaçları da öyle. Dolayısıyla biz hem bu verim ve kaliteyi arttırma projesi kapsamında hem de bunların yenilenmesi ile alakalı bir de yeni bahçelerde verim ve kalitenin ne kadar arttığını göstermek için örnek bahçelerimizi yapma kararı aldık ve 2013 yılından beri bu örnek bahçeleri yapıyoruz." diye konuştu.

Ergan, şu ana kadar 63 örnek bahçe oluşturulduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlardan bir tane bahçemizde zannediyorum 9 ya da 10'uncu yıl olacak. Biz geçen yıl dönüm başına 270 kilonun üzerinde bir ürün elde ettik. Bu sene de büyük bir ihtimalle o bahçemizde 270 kiloyu bulacağız. Dolayısıyla bizim mesela Trabzon'da 64 bin hektar dikili alanımız var. Düşünün bunlarda 250 kilo ürün ürettiğimizde ne kadar verim elde ediyoruz."

"Yeni bahçelerde kalitenin de iyi olduğunu gözlemliyoruz"

Bahçelerin hiç sökülmeden de yenilenebileceğini aktaran Ergan, "Dolayısıyla çok fazla ürün, sene kaybı yaşanmadan direkt verim alabilirler. Bunu da öneriyoruz." dedi.

Ergan, bahçelerin yenilenmesinin önemli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bahçelerin yenilenmesine yönelik farkındalık oluşturmak istiyoruz. İnşallah çiftçimiz bunun farkında olur, eski bahçeleri artık yavaş yavaş yenilemeye başlar ve hem kalite hem verim artar. Sadece verimi artırırız, yani dönümde ortalama 500 kilo yapan bir bahçe artık 1 ton yapabilir ama onun kalitesini de düşünmek lazım. Bu yeni bahçelerde kalitenin de iyi olduğunu gözlemliyoruz."

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR