Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNCEL Cumartesi 27 Temmuz 2024 13:00

CMG'DEN TÜRKİYE'DE "ÇİN'DE REFORM" KONULU OTURUM

"Yeni Dönemde Çin'in Reformlarının Derinleştirilmesinin Getirdiği Küresel Fırsatlar" temalı oturum, kısa süre önce Tele1 kanalında yayınlandı.

CMG'den Türkiye'de "Çin'de reform" konulu oturum

"Yeni Dönemde Çin’in Reformlarının Derinleştirilmesinin Getirdiği Küresel Fırsatlar" temalı oturum, kısa süre önce Tele1 kanalında yayınlandı.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Tanıtım Departmanı Başkan Yardımcısı ve Çin Medya Grubu (CMG) Başkanı Shen Haixiong, oturuma video bağlantısı ile katılarak bir konuşma yaptı.

Oturuma katılan Türk uzmanlar ve düşünce kuruluşlarından temsilciler, ÇKP 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı’nın dünya açısından önemi ve Çin tarzı modernleşmenin Türkiye dâhil olmak üzere dünya ülkelerine getirdiği fırsatlar gibi konularda fikir alışverişinde bulundu.

CMG muhabiri Zhao Beibei, oturumda ÇKP 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı’nın ana gündemini ve önemini anlattı.

Shen Haixiong, video aracılığıyla yaptığı konuşmada, Çin tarzı modernleşmenin Çin’in reformlarının kapsamlı şekilde derinleştirilmesi temelinde, reform ve dışa açılma yoluyla ilerlemesiyle birlikte daha geniş ufukları kucaklayacağını ifade etti.

Shen Haixiong, dünyanın en büyük kapsamlı medya şirketi olarak, en geniş medya ve ilgili işletme portföyüne ve en geniş kapsama alanına sahip Çin Medya Grubu’nun Çin'in reform ve dışa açılma hikâyesini anlatmaya çabaladığını, Çin tarzı modernleşme hikâyesini anlattığını ve Çin ile dünya arasında temas, diyalog ve karşılıklı öğrenme için aktif olarak köprü ve bağlar kurduğunu kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, çevrim içi olarak yaptığı konuşmada, Çin’in modern bir devlet yönetim sistemini ve yönetim kabiliyetinin inşasını sıkı bir şekilde ilerlettiğine dikkat çekerek, Çin’in nitelikli kalkınmasının uluslararası topluma katkıda bulunmaya devam edeceğini belirtti.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Altay Atlı, yaptığı konuşmada, Çin’in adil ve tarafsız bir sistem altında rasyonel ve verimli bir şekilde üretim araçlarının tahsis edilmesi ve özel ekonominin gelişiminin desteklenmesi dâhil olmak üzere üst düzey bir sosyalist piyasa ekonomisi sistemi inşa etme hedefini ortaya koyduğuna ve bu önlemlerin dünyanın ekonomik kalkınması üzerinde derin bir etki bırakacağına işaret etti.

Siyaset bilimci Dr. Haldun Solmaztürk de yaptığı konuşmada, Çin’in reformları derinleştirmesinin ve modernleşme adımlarını hızlandırmasının onu dünya düzeninin istikrar sağlayıcı gücü hâline getirdiğini, güçlü bir Çin’in dünyanın istikrar ve kalkınması için hayati önem taşıdığını ifade etti.

Siyaset bilimci Prof. Ersin Kalaycıoğlu ise yaptığı konuşmada, Çin’in ekonomik modelinin dönüşümüne değindi. Prof. Kalaycıoğlu, Çin’in ekonomik kalkınma modelini değiştirdiğini ve bu modelin bilim alanında liderliğe, yüksek katma değerli ürünlere ve Çin’in sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya yönelik yapısal düzenlemelerine vurgu yaptığını belirtti.

Gazeteci ve yazar Kamil Erdoğdu, Çin’in kalkınma alanındaki başarılarından övgüyle bahsederken, Çin’in devasa bir piyasaya sahip olduğunun, Çinli şirketlerin yurt dışına yatırım yapmayı ve Çinlilerin yurt dışındaki tüketimlerini artırdığının, tüm bunların dünyaya önemli fırsatlar sunduğunun altını çizdi.

ÇKP 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurulu Toplantısı 15-18 Temmuz günlerinde başkent Beijing'de düzenlendi.

Toplantıda "Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin reformun kapsamlı şekilde daha da derinleştirilmesi ve Çin tarzı modernleşmenin daha da hızlandırılmasına ilişkin kararı" başlıklı belge kabul edildi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR